Orpheus Magazine: Orpheus' Verrassingsavonden

Een avond helemaal uit je comfortzone, jezelf onderdompelen in het onbekende, niet weten wie de makers zijn en wat de titel is? Dát zijn de verrassingsavonden van Orpheus! Programmeur Nicky van Rossum wil er best iets over kwijt, zonder uit de school te klappen. Een verrassing moet tenslotte wel een verrassing blijven.

Orpheus Magazine > Orpheus Magazine: Orpheus' Verrassingsavonden

“Dit seizoen zijn we gestart met de Orpheus’ Verrassingsavonden. Daarbij heb je vooraf geen idee wat je gaat zien en loop je, daar hopen wij vurig op, na afloop de zaal uit met een gevoel: wat gaaf dat ik dit heb gezien! Verrassingsavonden zijn voor bezoekers met lef, theaterliefhebbers die durven en openstaan voor het onbekende. Die gasten heeft Orpheus. Denk aan liefhebbers van uiteenlopende genres op theatergebied maar ook aan onze trouwe kleine zaal-bezoekers. En wellicht ook bezoekers met een kleinere beurs voor wie een avond theater voor een sterk gereduceerde prijs aantrekkelijk is. Een ticket voor een verrassingsavond kost slechts € 10,-.

Interessant, relevant en uniek van karakter

“We kiezen bijzondere voorstellingen van hoog niveau die zowel interessant, relevant als uniek van karakter zijn. Prikkelende en vernieuwende producties in bijvoorbeeld muziektheater, dans of circus. Daarbij gaat het om een voorstelling door veelal (nieuwe) makers die nog geen grote naamsbekendheid hebben. Voorstellingen die iets toevoegen en een verhaal opleveren dat je nog niet kent. Uit het brede pallet aan mooie producties, maar ook onverwacht succesvolle voorstellingen, pikken wij de krenten uit de pap. Zo hadden wij het afgelopen seizoen het spectaculaire Surface van het internationale gezelschap Familiar Faces. Waarin water over het podium sijpelde, zoals je op de cover van het Magazine kunt terug zien. We zetten onze Rabobankzaal in de tribunestand zodat je een groot vlakke-vloer theater creëert. Eigenlijk een verlengde van de kleine zaal.”

“De sfeer tijdens zo’n verrassingsavond is nét iets meer uitgelaten, er hangt spanning in de zaal. En na afloop komen mooie gesprekken op gang. Over wat je meemaakte, zag en hoorde. Mirjam Barendregt en ik zijn erbij om vooraf al iets te vertellen over aankomende producties, het nieuwste Orpheus Magazine en over de voorstelling die je deze avond gaat zien. Het fijne vind ik de informele sfeer, het collectieve verlangen naar verrassing.”

Hans Berkman bezoekt samen met zijn partner vaak voorstellingen in de kleine zaal. Het koppel is wel in voor een surprise en bezocht om die reden ook de eerste verrassingsavond. “Het concept past helemaal in de lijn van hoe wij van theater genieten”, zegt Hans. “We gaan meestal gewoon, kijken wel wat er van komt. Bijna altijd pakt zoiets goed uit. Verrassing hoort bij theater, vinden we, het levert sowieso altijd een mooie ervaring op. Vaak zeggen we na afloop tegen elkaar: dit hadden we niet willen missen! Natuurlijk kan een voorstelling een keer tegenvallen, omdat je niet van percussie houdt terwijl dat het thema is. Of van de trombone die toevallig een hoofdrol heeft die avond. Dat is dan pech, maar het staat plezier geenszins in de weg. Het leuke vinden wij dat je een belevenis samen met anderen deelt, net als jij weten de mensen waar je naast zit ook niet wat de avond zal brengen. Dat gevoel van samen delen en na afloop napraten met een glaasje wijn erbij, is wat voor ons een avond uit compleet maakt. Zo’n avond prikkelt, zo moet theater wat ons betreft zijn.”

Durf jij het aan? Ben jij niet bang voor het onbekende en houd je van theater? Kom dan voor een prikkie genieten tijdens de Orpheus’ Verrassingsavond. Je weet niet wat je ziet!