Digitale Brochure

Seizoen 2024-2025

Programma > Digitale Brochure seizoen 2024-2025

Bekijk het maar! Het nieuwe theaterprogramma vanaf september 2024 zie je in één handig overzicht hieronder. Tip: gebruik de 'Zet op wenslijstje' knop om alle voorstellingen die je graag wilt bezoeken op je wenslijstje te zetten en deze snel te bestellen.

De kaartverkoop voor het nieuwe theaterseizoen start woensdag 5 juni om 10:00 uur.

Vrienden Voorverkoop

Vrienden van Orpheus profiteren van de speciale Vrienden Voorverkoop. Als Vriend van Orpheus kun je al op woensdag 29 mei boeken.

Nog geen Vriend van Orpheus? Word nu Vriend van Orpheus voor het nieuwe seizoen en je krijgt de rest van dit seizoen cadeau! Zo profiteer je al direct van de Vrienden Voorverkoop.

Word Vriend van Orpheus

Wil je het hele programma zien, of kunnen filteren op genre en/of datum? Klik dan hier!

 • Bee Gees Forever

  You should be dancing
  Winnaar van The Tribute: Battle of the Bands
  di 18 jun 2024
  -
  vr 21 mrt 2025

  Inmiddels kent heel Nederland ze, want de afgelopen winter verrasten ze iedere zaterdagavond weer tijdens hun deelname aan ‘The Tribute - Battle of the Bands’ én….ze zijn dé winnaar geworden!!

  Met in de finale 3 maal een 10 van de jury en een 9,6 van het publiek, scoorde Bee Gees Forever de hoogste cijfers óóit uit de afgelopen 3 seizoenen! En dan nu trekken ze meteen al de theaters in!

  De legendarische gebroeders Gibb schreven talloze hits, zoals To Love Somebody, Tragedy, Stayin’ Alive en How Deep Is Your Love. Bee Gees Forever speelt ze allemaal.. en meer! Eyecather Mike, de speelse Jeffrey en alleskunner Martijn gaan samen met hun weergaloze band de muziek van de Bee Gees nieuw leven inblazen….en dat werd hoog tijd!

  Een dynamische show met de heerlijk relaxte songs van destijds tot de swingende wereldhits van de band uit de jaren ’70, waarbij de voetjes zéker van de vloer zullen gaan!

 • Zalf & Papaver

  Ken jij de verborgen kant van Zwitsal?
  Orpheus brengt Zwitsal tot leven
  za 7 sep 2024
  -
  zo 15 sep 2024

  De onthullende muziektheatervoorstelling Zalf & Papaver zet een verborgen Apeldoorns verhaal vol in de spotlight.

  ALARM! In de Zwitsalfabriek is een ongeluk gebeurd. Een journalist van de regionale omroep komt verhaal halen, maar treft een gesloten gemeenschap aan. Voorman Gé wil zich niet uitspreken over wat er precies is gebeurd. Wat schuilt er achter de fabrieksfaçade van zachte babyverzorgingsproducten?

  De vrouwelijke fabrieksmedewerkers pakken dagelijks aan de lopende band fris ruikende zalven in, terwijl hun mannelijke collega’s achter gesloten deuren verdwijnen. Totdat Lena’s nieuwsgierigheid de overhand neemt en ze – vermomd als man – binnendringt op de chemische afdeling. De verborgen papaveroase die ze hier aantreft, voert Lena en haar stille liefde Arthur weg van het monotone fabriekswerk naar een betoverende duizend-en-een-nacht wereld. Maar deze gezamenlijke droomvluchten naar het Midden-Oosten zijn niet zonder gevolgen. Hoe krijgt de voorman de Apeldoornse Zwitsalfabriek weer in het gareel?

  Zalf & Papaver verbindt op fantasievolle wijze twee verschillende werelden met elkaar, die meer met elkaar gemeen hebben dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Verbonden via papaver smelten het Westen en het Oosten onoverkomelijk samen.

 • Jazzfestival Generations

  za 21 sep 2024

  Jazzfestival Generations laat Orpheus swingen op 21 september 2024

  De zesde editie van Generations gaat plaatsvinden op zaterdag 21 september 2024. Op vier verschillende podia in Orpheus geniet je van heerlijke live muziek, pure jazz, maar ook uitstapjes naar soul, blues en pop!

  Alle generaties zijn vertegenwoordigd in zowel publiek als op de vier podia. Van gevestigde jazzhelden tot aanstormend talent, nationaal én internationaal. Dat wil je niet missen!

   

  Koop vóór 5 juni je tickets om te profiteren van de speciale Early Bird prijs van €29,50.

  Ticketprijzen

  tot 5 juni

  Early Bird

  € 29,50
  5 juni t/m 21 september

  Regulier

  € 35
  21 september

  Aan de deur

  € 39,50

  CJP en conservatoriumstudenten

  Op vertoon van CJP-pas / Studentenkaart € 15

  Eten en drinken

  Natuurlijk toveren we heel Orpheus om tot een feestelijk festivalterrein waar je niet alleen van de mooiste muziek kunt genieten, maar ook de inwendige mens komt aan zijn trekken.

 • Het verre woord

  Sahand Sahebdivani
  vr 27 sep 2024

  Verhalen sterven niet. Zelfs wanneer de verteller stil valt leven ze in ons voort, als echo’s die blijven galmen tussen de hoge bergen. Wanneer een vader ze niet meer vertelt moet de zoon het doen.

  Sahand Sahebdivani (oprichter van Mezrab en Amsterdam Storytelling Festival) is de zoon van een Iraanse revolutionair en blaast leven in zijn oude verhalen van verzet en vlucht. Verhalen die door de recente gebeurtenissen in Iran – helaas – weer zeer relevant zijn.

  Deze experimentele non-lineaire vertelvoorstelling ging eerder vorig jaar in première op Oerol en kreeg een warm onthaal, onder meer vanwege de unieke vorm waarin de verhalen aan het publiek gepresenteerd worden. De voorstelling is na de recente opstand in Iran herschreven.

   

  Over Sahand

  Sahand Sahebdivani (1980) is co-directeur van the Amsterdam Storytelling Festival en de bekendste verteller van Nederland. Hij staat op vele nationale en internationale podia met solo-shows, voorstellingen die hij heeft gemaakt met Raphael Rodan en in grotere ensembles. In 2004 richtte hij de Mezrab op dat sindsdien is uitgegroeid tot een van de belangrijkste vertelcafé’s ter wereld. Sahand kwam op driejarige leeftijd als vluchteling van de oorlog tussen Iran en Irak in Nederland aan. De ervaringen van hem en zijn familie vormen de basis van het grootste deel van zijn werk.

 • The Best of Simon & Garfunkel

  Syb van der Ploeg, Maarten Peters e.a.
  vr 27 sep 2024
  De muziek en het verhaal van twee jonge jongens uit New York, die uitgroeiden tot het succesvolste muzikale duo aller tijden.

  Wie kent niet hun legendarische reünieconcert in Central Park in 1981? Het publiek geniet tijdens deze show van wereldhits als Mrs. Robinson, Cecilia, The Sound Of Silence, The Boxer, Homeward Bound, El condor Pasa, Scarborough fair, Bridge over Troubled Water en nog veel meer!

  Naast alle hits van Simon and Garfunkel komen ook de solo-hits van Paul Simon en Art Garfunkel aan bod zoals You Can Call Me Al en Bright eyes.

  Syb van der Ploeg en Maarten Peters, twee sympathieke singer-songwriters, voelen elkaar feilloos aan en delen al jaren het podium. Nu zien ze kans om de muziek van hun jeugdidolen naar het theater te brengen, samen met twee muzikanten, onder wie multi-instrumentalist Hubert Heeringa.

 • Als jij kon spreken

  Judith van der Klip, Krisjan Stellingerhout e.a.
  za 28 sep 2024
  Wat heb je te vertellen als je ruim 200 jaar oud bent?

  Violiste Judith van der Klip neemt je in haar voorstelling mee op een muzikale reis van 1800 tot nu, geïnspireerd door de geschiedenis van haar prachtige oud-Hollandse viool. Ze wordt hierbij vergezeld door pianist Rik Helmes en komt de viool tot leven dankzij acteur Krisjan Schellingerhout. Daarnaast neemt de stem van Eric Corton je mee door historische context.

  De viool die Judith in bruikleen heeft van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds blijkt van een bijzondere oud-Hollandse bouwer te zijn en heeft een interessante geschiedenis. Een soortgelijke viool ligt bijvoorbeeld in het Rijksmuseum. ‘De Nederlandse vioolbouw uit het verleden doet niet onder voor de beroemde Italiaanse, maar er is nog weinig over bekend’, zegt Hubert de Launay.

  Hubert is kenner en onderzoeker van de Nederlandse vioolbouw en gespecialiseerd in de restauratie van bijzondere instrumenten. Als inspiratiebron voor de voorstelling doorzoekt Judith met Hubert de archieven om te achterhalen wat haar viool heeft meegemaakt. Zo ontstaat een reis door de tijd vergezeld door prachtige en veelzijdige vioolmuziek. Startend bij de plek waar de boom voor het hout van de viool moet hebben gestaan langs het 18e eeuwse Amsterdam, het (klassieke) Haagse Hof, via zwoele Argentijnse Tango naar eigentijdse muziek en plekken op Nederlandse en internationale pop en dance podia.

 • Juf Roos

  Een partijtje voor Gijs
  2+
  zo 29 sep 2024

  Juf Roos komt dit jaar weer naar Orpheus met een nieuwe theatershow! De voorstelling heet Een partijtje voor Gijs.

  Nederlands meest populaire Juf maakt een nieuw avontuur mee samen met Gijs. Het avontuur begint bij de molen van Juf Roos. Juf Roos organiseert een partijtje op de kinderboerderij, maar eenmaal daar aangekomen loopt het allemaal toch anders dan Juf Roos bedacht. Het partijtje eindigt op de open plek in een prachtig bos.

  Deze voorstelling is interactiever dan ooit: kinderen verzinnen, roepen en dansen mee en natuurlijk zingt jong en oud mee met alle Juf Roos hits van de afgelopen jaren.

  Wees er snel bij want voorstellingen van Juf Roos en Gijs zijn altijd zeer snel uitverkocht.

 • Waylon

  In GIGANT
  In GIGANT
  do 3 okt 2024
  en
  vr 4 okt 2024

  Waylon komt op 3 en 4 oktober naar GIGANT in Apeldoorn!

  Op 3 en 4 oktober speelt hij zijn grootste hits van alle albums die hij ooit heeft gemaakt, in het kader van de Wicked Anniversary tour. Hij noemt het zijn eigen ‘snoepwinkel’ tour, waar hij eindeloos kan kiezen uit alle genres waar hij ooit aan heeft geproefd in zijn lange carrière.

  Waylon is het levende bewijs van waar het NIET winnen van een talentenjacht allemaal toe kan leiden. 15 jaar en 8 albums later komt het allemaal samen in de Wicked Anniversary tour. Wicked Ways is de titel van zijn eerste album in 2009 en het begin van de zeer succesvolle carrière van één van Nederlands beste zangers. Een carrière die begon met het fragment uit Hollands Got Talent waarin de jonge Waylon de juryleden in 2008 tijdens de auditie omver blies met zijn versie van ‘This is a Man’s world‘. Het leverde hem een platencontract op bij Universal, die hem onderbrengt bij het legendarische Motown platenlabel. Waylon is de eerste Nederlander die bij Motown tekent.

  In 15 jaar na Wicked Ways volgen The Escapist, Common Linnets (met Ilse DeLange), Heaven After Midnight, Seeds, The World Can Wait, Human en zijn Nederlandstalige uitstapje: Gewoon Willem. Maar het waren niet alleen albums; ook twee Songfestival deelnames (waarvan 1 deelname op de tweede plaats eindigde), een succesvolle carrière als coach van The Voice of Holland en zijn uitverkochte concerten in Rotterdam Ahoy waar hij ongeëvenaard de grootste hits uit de Top 1000 Allertijden verzorgt, want live op het podium is hij op zijn best!

  Er is geen excuus om deze fantastische samenvatting van 15 jaar niet te gaan zien.

 • Ellen ten Damme

  Barock
  Klatergoud en schone schijn
  Reprise
  vr 4 okt 2024

  Wie het zich in de 17e en 18e eeuw kon permitteren, vierde de theatrale uitbundigheid. Ellen ten Damme droomt weg in frivole vergankelijkheid en houdt hof in BAROCK, een performance in het verlengde van haar succes-shows PARIS-BERLIN en CASABLANCA.

  Nederlands meest veelzijdige zangeres presenteert een tragédie lyrique die verder dan ooit terug in de tijd gaat en toch helemaal van nu is. We mogen weer en willen nóg meer en iedereen weet zich het middelpunt van zijn eigen entourage, als een rockster in Versailles. Klatergoud blinkt op sociale media en de schone schijn is oogverblindend. Achter de façade observeert de troubadour de crinoline van de keizerin en leidt de dans alsof de morgen nooit komt.

  Na succesvolle seizoenen en lovende kritieken, nodigt Ellen ten Damme u opnieuw uit om toe te treden tot haar hofhouding. Haar show BAROCK is een meertalig bal demasqué vol verrassende en herkenbare songs waar de scabreuze excessen net zo opzwepend zijn als de schaduwzijdes meeslepend.

 • Hans Klok

  Face the Future
  A magical journey through time
  vr 4 okt 2024
  -
  zo 6 okt 2024

  De legendarische Nederlandse illusionist Hans Klok maakt zijn terugkeer op het podium met een spectaculaire nieuwe show: Face the Future. Geïnspireerd door de razendsnelle technologische ontwikkelingen in AI en Virtual Reality, nodigt hij je uit om samen met hem een ongelooflijke magische reis door de tijd te maken. 

  Het verhaal begint met Hans Klok die een online avatar creëert als oplossing voor de uitdagingen van een illusionist in 2024. 

  Echter, deze digitale dubbelganger ontwikkelt al snel een eigen wil en is niet langer van plan dienstbaar aan Hans Klok te zijn. Als dit zelfstandig denkende wezen steeds meer macht vergaart, begint het de wereld van Hans Klok stukje bij beetje over te nemen. De enige manier waarop Hans dit proces kan stoppen is zijn digitale alter ego door de tijd te achtervolgen totdat het een fysieke vorm aanneemt en eindelijk kan worden verslagen. 

  Face the Future is een verhaal over het onder ogen zien van jezelf, wat er gebeurt wanneer mens in conflict komt met technologie en een blik op de menselijke kant van Hans Klok. 

  Maar bovenal is het een spectaculaire familieshow zoals de wereld nog nooit heeft gezien.  

 • Marlene Bakker

  Oaventuren
  za 5 okt 2024
  Laat je meevoeren in een unieke luisterervaring over de magie van het noorden en waar het aardse Gronings naadloos aansluit op de hedendaagse indiepop.

  As n pad zo dudelk is, run ik zo haard as ik kin noar die.” Singer-songwriter Marlene Bakker zit vol verlangen, romantiek en… Oaventuren, zoals de titel van haar nieuwste album luidt. Het is haar tweede in het Gronings en de opvolger van RAIF (2018), dat haar de streektaalprijs opleverde, evenals shows op Noorderslag en Grasnapolsky, het voorprogramma van Daniël Lohues en twee theatertournees. Ieder loepzuiver nieuw lied laat zich luisteren als de tranentrekkende slotscène van een film. Melancholisch, menselijk, intiem en stevig in de Groningse grond geaard, reikt ze je de hand en vraagt ze je om met haar mee te gaan, het liefst in slow-motion.

  In deze muziekvoorstelling zal Marlene haar nieuwe werk ten gehore brengen en tussendoor vertellen over welke avonturen zij is aangegaan. Samen met haar band bestaande uit gitarist Bernard Gepken (Daniël Lohues, Maaike Ouboter, Rob Dekay), bassist Reyer Zwart (Alex Roeka, VanWyck, Daniël Lohues), toetsenist Ferry Lagendijk (Duncan Laurence, Gare du Nord, Daniel Lohues) en drummer Micha Porte (Pitou, Luwtern, Remy van Kesteren), zal ze de mooiste liedjes van haar beide albums spelen.

 • Showmeister

  Theater Oostpool, Jim Bakkum e.a.
  Showmeister, een komedie over sterven
  za 5 okt 2024

  Wanneer de hypersuccesvolle voetballer Mario (Jim Bakkum) van de dokter te horen krijgt dat hij nog maar een jaar te leven heeft, stort zijn wereld in. Opeens voelen zijn drie landstitels en miljoenen op de bank niks meer waard en op de club zijn ze al bezig met zijn vervanger. Dus besluit Mario de oppervlakkige voetbalwereld achter zich te laten en zijn laatste dagen op aarde te besteden aan een ultiem cadeau waar zijn miljoenen fans écht iets aan hebben: een theatershow over zijn eigen leven. 

  Met de wereldberoemde Mario in je zaal heb je gegarandeerd een hit. Weet ook Fabio (Thomas Höppener), artistiek leider van het koninklijk theater waar Mario zijn show op wil voeren. Ook al lopen de bezoekersaantallen al jaren terug en staan er nu meer acteurs op de vloer dan dat er publiek in zijn zaal zit; Fabio gaat nog liever failliet dan dat hij zijn artistieke ziel verkoopt en ruimte geeft aan dit soort plat entertainment. Helaas voor Fabio is de afdeling marketing het daar niet mee eens en starten de repetities volgende week. 

   

  Showmeister terug in de theaters

  Pers en publiek waren unaniem lovend na de première in januari 2024 en er volgde een strak uitverkochte tournee. Op veler verzoek toert Showmeister in het najaar van 2024 opnieuw door het land zodat iedereen die eerder naast een ticket greep nu alsnog de kans heeft om deze komedie over sterven te gaan zien. 

 • NJO Presenteert..

  Nationaal Jeugdorkest
  zo 6 okt 2024
  -
  zo 13 apr 2025

  Met NJO Presenteert biedt NJON (Nationale Jeugdorkesten Nederland) jong talent de gelegenheid zich te ontwikkelen in orkest- en ensemblespel en de de mogelijkheid te spelen op hoog (inter)nationaal niveau aan een breed publiek.

  Het exacte programma van NJO Presenteert wordt later bekendgemaakt.

 • Romeo en Julia

  HNTjong & Het Nationale Theater & IRC
  ma 7 okt 2024

  Een spectaculaire remake van Shakespeares Romeo & Julia. In deze gloednieuwe versie staan 13 acteurs en dansers in de kapotte stad Verona. Er vloeit geen bloed meer door de straten maar het oprukkende zeewater heeft de ruimte opgeslokt. Hier komt deze mythe over liefde, familie, vriendschap en verraad weer tot leven. Kunnen Romeo (Vanja Rukavina) & Julia (Soumaya Ahouaoui) ontsnappen aan hun verhaal en omgaan met de druk van de familie?

  Hopeloze liefde en onmogelijke keuzes

  Wat als je grote liefde een pad kiest dat jij niet kunt volgen. Kan je dan nog aan het noodlot ontsnappen en een eigen leven opbouwen? In de afgebroken stad Verona liggen de straten die ooit levendig waren, er nu verlaten en verwoest bij. De twee familie’s Capuletti en Montague zijn op zoek naar een nieuwe balans, naar een leven dat past bij hun veranderende omgeving. 

  Gloednieuw en eeuwenoud

  Deze versie van het wereldberoemde verhaal is geïnspireerd op de belangrijkste momenten uit Romeo & Julia, maar speelt zich af in een nieuw eigentijds universum. Aanstormend talent Melissa Knollenburg schrijft de nieuwe tekst, de choreografie is van Shailesh Boharan van Illusionary Rockaz Company en de regie is in handen van Noël Fischer.

 • Workshop Muziek op schoot

  Onderdeel van het Prentenboekjesfestival ‘Dieren in de tuin’
  Prentenboekjesfestival (2+)
  wo 9 okt 2024

  Kom lekker een half uurtje muziek maken met je peuter, onder begeleiding van een muziekdocent!

 • Coco kan het!

  Onderdeel van het Prentenboekjesfestival ‘Dieren in de tuin’
  Prentenboekjesfestival (2+)
  wo 9 okt 2024

  Geïnspireerd door het geliefde boek van Loes Riphagen presenteert Vanaf2 Producties de peuterdansvoorstelling Coco kan het! 

  Op de vloer staan meerdere nesten. Als publiek neem je zelf plaats ín een nest, en je voelt het al: jij bent Coco, het kleine vogeltje dat bijna mag uitvliegen. 

  Coco kan het! is een muzikale peuterdansvoorstelling over durf, iemand aanmoedigen, en samen sterk staan. Aan het eind van de voorstelling mag je je eigen ‘vleugels uitslaan’, het nest uitvliegen en meedansen. 

 • Workshop Peuterdans

  Onderdeel van het Prentenboekjesfestival ‘Dieren in de tuin’
  Prentenboekjesfestival (2+)
  wo 9 okt 2024

  Workshop peuterdans door dansdocent Odyl Jubitana ( i.s.m. Wensink Dancemasters).

 • Dikkie Dik & ik

  Onderdeel van het Prentenboekjesfestival ‘Dieren in de tuin’
  Prentenboekjesfestival (2+)
  wo 9 okt 2024

  Hoe is het… om Dikkie Dik te zijn? Als je op vier pootjes loopt en niet kan praten, maar wel kopjes geeft. Als je zomaar mag gaan liggen, op hele gekke plekken – of juist druk over de toetsen van de piano rent, danst met je beste vriendjes en stiekem in de vissenkom grabbelt, om daarna lekker te dromen van alle spannende avonturen die je meemaakt.

  In de voorstelling beweegt Dikkie Dik zich middels interactieve projecties en videobeelden door de ruimte. Twee acteurs brengen met fysiek spel, veel slapstick en humor samen de wereld van Dikkie Dik tot leven. Ze spelen een spel met verdwijnen en verschijnen, met fantasie en werkelijkheid. Maar is hun fantasie niet te groot? Zie jij wat ik zie?

  Met originele Dikkie Dik-illustraties van Jet Boeke.

 • Margôt Ros

  Brabantse nachten zijn lang
  do 10 okt 2024

  Een tragikomische avond op de rand van echt gebeurd en absoluut verzonnen. Ik ga voor: hilarisch, schrijnend, sprankelend en soms pijnlijk. In polonaise komen we langs de markante types en goeie anekdotes uit mijn jeugd en ‘ons pa’. Ik veeg niks onder het kleed, ook al heb ik dat vanuit Brabant wel meegekregen.

  In Amsterdam vond ik mezelf opnieuw uit. Ik vertel over familieruzies die uit de hand lopen, de ontgroening met carnaval, troostende worstenbroodjes en andere kroonjuwelen. Feestvieren, maar mét een brok in je keel. Brabantse nachten zijn lang wordt een bonte avond in mijn eentje. Samen met jullie.

 • Nathan de Wijze

  Kees Posthumus en Henk van Glabbeek
  Onderdeel van 'Middagje Uit'
  vr 11 okt 2024
  Welk geloof heeft het bij het rechte eind? Welke gelovige heeft de waarheid in pacht? Nathan, een wijze, Joodse man ten tijde van de kruistochten, zoekt naar een antwoord. Hij vindt dat in de parabel van de drie ringen. Een vader bezit een kostbare ring met een wonderlijke werking. Aan welk van zijn drie zonen zal hij de ring schenken?

  Verhalenverteller Kees Posthumus en multi-muzikant Henk van Glabbeek brengen met hun interpretatie van deze achttiende-eeuwse toneelkassieker een verhaal over verbinding, tolerantie en humaniteit. Met een knipoog naar vandaag, meditatieve Oosterse muziek, verrassende plotwendingen en een onverwachte ontknoping. Henk van Glabbeek bespeelt verschillende Oosterse instrumenten, zoals de tar en de daf. De regie is in handen van Heleen Hennink.

  Na de voorstelling treedt de Afrikaanse muzikant Yaya Samake uit Burkina Faso, West-Afrika, op in het restaurant.

 • Ilse DeLange

  Theatertour
  vr 11 okt 2024

  Ilse DeLange keert in 2024 terug naar de Nederlandse theaters en zal met haar band naast nieuwe muziek, vooral veel van haar grote en bekende hits live ten gehore brengen.

  Sinds haar debuutalbum World Of Hurt behoort Ilse DeLange tot de grootste en meest gerespecteerde artiesten van ons land. In mei 2024 komt haar langverwachte nieuwe album Tainted uit. Of zij nu country, rock of pop zingt: de hits en nummer 1-albums volgen elkaar in hoog tempo op. 2023 markeerde het 25-jarig jubileum van Ilse DeLange als artiest en tegelijk bewijst zij met haar nieuwe muziek helemaal van nu te zijn!

 • The Last Five Years

  NANOEK
  za 12 okt 2024

  De succesvolle off-Broadway musical The Last Five Years komt naar de theaters! Een intieme en eigenzinnige musical over liefhebben en loslaten.

  Met een gloednieuwe versie van een all-female team, een eigentijdse vertaling en prachtige muziek, wordt dit een niet-te-missen musical.

  The Last Five Years, geschreven en gecomponeerd door Jason Robert Brown, vertelt het verhaal over twee New Yorkers die in vijf jaar tijd van hevige liefde naar een break-up bewegen. Voor de twintigers ligt de wereld aan hun voeten; Actrice Cathy probeert haar plekje te veroveren in de theaterwereld, terwijl romanschrijver Jamie zijn eerste boek publiceert en op de rand van groot succes staat. We volgen Jamie’s verhaal in chronologische volgorde, terwijl we Cathy’s verhaal juist achterstevoren beleven vanaf het einde van hun turbulentie relatie. Hun paden kruisen elkaar slechts één keer, op hun bruiloft.

  Zonder de oorspronkelijke tekst en de muziek uit het oog te verliezen, poogt NANOEK het verhaal een nieuwe female gaze mee te geven. Door deze spannende en frisse versie van The Last Five Years raakt dit herkenbare liefdesverhaal je recht in het hart.

 • Silvesters Comedy Club

  Comedy Night in Orpheus!
  di 15 okt 2024
  -
  di 20 mei 2025

  Dé Comedy Club van Apeldoorn!

  Iedere derde dinsdag van de maand wordt ons restaurant O55 omgebouwd tot comedy café: Podium O55. Met elke maand een wisselende line-up, open bar én natuurlijk een eigen podium.

  Geniet aan je tafeltje, met een drankje, van standup comedy zoals het is bedoeld: In een echte clubsetting. Apeldoorner Silvester Zwaneveld is de MC van de avond en kondigt de comedians met de nodige grappen aan. 

  In Silvesters Comedy Club zie je de leukste Nederlandse standuppers de microfoon pakken.

 • Was

  Peuterpret
  2+
  wo 16 okt 2024

  Er was was
  er is was
  er zal altijd was zijn
  maar deze was is weer zo fris als 'ie was

  Per week doen we in Nederland gemiddeld 3,6 keer de was. Arme papa’s en mama’s. Of is het maar net hoe je het bekijkt? Voor kinderen zit de was, de wasmand en de wasmachine vol leven! En zo ook in WAS; een non-verbale voorstelling vol verbeelding, over de schoonheid en het spel in het alledaagse.

  Na de voorstelling kunnen de kinderen zelf spelen in de theaterspeeltuin vol wasmachines, wasmanden, droogrekken en natuurlijk de was!

 • De zaak Shell

  Bureau Vergezicht
  do 17 okt 2024

  De laatste witte mannelijke neushoorn is uitgestorven. Bosbranden, overstromingen en hitterecords zijn aan de orde van de dag. Waarom zit er dan toch zo weinig schot in het oplossen van het klimaatprobleem?

  De bekroonde voorstelling De zaak Shell is terug in de theaters in een actuele versie en voor het eerst te zien in de grote zaal. In de voorstelling van Anoek Nuyens en Rebekka de Wit, zien we de belangrijkste hoofdrolspelers van het klimaatdebat in haarscherpe pleidooien uitleggen waarom ze doen wat ze doen: Shell, de consument, de overheid, de burger en een jonge generatie die zich zorgen maakt om hun toekomst. In vijf monologen zien we acteurs Jaap Spijkers (winnaar Arlecchino), Janneke Remmers en Musia Mwankumi (nominatie Colombina) de verantwoordelijkheid steeds doorschuiven naar een andere partij. Zo laat De zaak Shell geraffineerd zien dat de klimaatcrisis uiteindelijk een verantwoordelijkheidscrisis is.

  Aanleiding voor de voorstelling is de rechtszaak die Milieudefensie aanspande tegen Shell en waar dit jaar het hoger beroep van dient. Inzet van de zaak: Shell dwingen hun bedrijfsvoering radicaal te veranderen. Het verweer van Shell? Niet wij, maar de consument moet veranderen. Maar kan je zo’n verantwoordelijkheid bij de consument neerleggen? Of moet de overheid meer doen?

  Nuyens en De Wit volgen het klimaatdebat al jarenlang op de voet en beten zich vast in deze zaak. Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen van multinationals, lazen speeches en interviews van Shell, ploegden akkoorden en beleidsnota’s van overheden door en noteerden stelselmatig de opmerkingen van hun ooms en tantes tijdens het kerstdiner. Met al deze input ontwikkelden en schreven ze De zaak Shell. In de geactualiseerde versie nemen zij het hoger beroep en de nieuwste ontwikkelingen mee.

  De zaak Shell werd in 2020 lovend ontvangen door pers en publiek en Anoek Nuyens en Rebekka de Wit ontvingen de regieprijs op het Nederlands Theater Festival.

 • Jan Beuving

  2025-1
  do 17 okt 2024
  Iedere seconde gaat er één seconde van de toekomst over naar het verleden. Maar hoe lang is die ene seconde eigenlijk het heden geweest?

  Als je die vraag 31.536.000 keer achter elkaar stelt, is er een jaar voorbij. Maar niet 2024, want dat is een schrikkeljaar! En op die ene dag extra komt Jan Beuving naar Orpheus voor zijn oudejaarsconference 2025-1.

  De tijd zal (behalve verstrijken, vliegen en alle wonden helen) nog moeten leren waar het over gaat, maar zeker is dat Tom Dicke aan de vleugel zit en dat Jans poëzie en logica de handen weer ineen zullen slaan. Maar dan met poedersuiker.

 • De Vierde Macht

  Firma Mes
  vr 18 okt 2024

  Een pijnlijk absurdistische confrontatie tussen drie ambtenaren en een burgergroep, live in dit theater

  Het Toeslagenschandaal... Groningen... Sywert... Nederland is in vertrouwenscrisis. Wat is het beste antwoord op al dat groeiende wantrouwen? Hoe gaat de overheid dit oplossen? Drie Rijksambtenaren trekken het land in om, volledig transparant, via open gesprekken met de burger, tot wederzijds vertrouwen te komen. 

  De Vierde Macht duikt in de verstoorde verhouding tussen overheid en samenleving. Tussen Den Haag en ‘Nederland’. Tussen ambtenaar en burger. Zij die in hoge torens beleid en wetten maken die wij allemaal zullen moeten naleven… Wat kunnen ambtenaren de burgers in ‘real life’ bieden? En wat kunnen zij terug verwachten? 

  Komisch, wrang, licht absurdistisch en op basis van gedegen research: dit is de nieuwste documentaire voorstelling van Haags theatercollectief Firma MES, bekend van Rishi en De Onaantastbaren.

 • Martijn Koning

  Overkill
  vr 18 okt 2024

  “Met schuimend spelplezier zet Koning zijn verbazing en overtuigingen neer” -NRC

  Martijn Koning dendert het liefst door, door de actualiteit en door het leven van alledag.
  Om het van zich af te schudden, en er de spot mee te drijven.
  Daarbij blaast hij het liefst de kleinste dingen enorm op, en de grote zaken noemt hij bij voorkeur achteloos in een bijzin.

  Liever dan de mens, bestudeert Martijn Koning de dieren.

  Van de bultrugwalvis tot de haarfolikelmijt, geen groter plezier dan Martijn ermee aan de haal te zien gaan.

  Waar ben je in betere handen dan bij iemand die het ook niet weet, maar die je wel keihard laat lachen....?

 • The Analogues

  The White Album
  vr 18 okt 2024

  The White Album is het meest diverse en eclectische album van The Beatles. The Analogues spelen het integraal, met blazers en strijkers en met behulp van hetzelfde instrumentarium dat The Beatles destijds gebruikten.

  Beatles-connaisseurs beschouwen The White Album als het meest ‘eigenwijze’ dat The Beatles tijdens de studio-jaren hebben gemaakt. Enerzijds ging de band na een fase van wilde experimenten en complexe arrangementen weer terug naar de basis, en het album laat horen dat The Beatles niet alleen muzikaal vernieuwend waren, maar ook gewoon een steengoede rock ’n’ roll band. Anderzijds zorgden persoonlijke strubbelingen ervoor dat er veel ‘eenmansprojecten’ op de plaat staan, en achteraf kunnen we zeggen: gelukkig maar.

  The White Album door The Analogues kreeg lovende recensies in binnen- en buitenland, en was het hoogtepunt van de International Beatles Week in Liverpool.

 • HEROES

  Introdans
  za 19 okt 2024

  Rijkgevarieerde premièremix van uiterst fysieke, dynamische dans.

  In HEROES van Introdans draait alles om helden. Op social media lijkt iedereen tegenwoordig wel een held. Maar wie zijn nu onze echte helden? In het programma HEROES zet Introdans dit thema centraal in een aantal energieke en meeslepende choreografieën van drie choreografen en een choreografenduo die ieder een heel eigen, unieke stem hebben. Van de Nederlandse, maar vooral buiten onze landsgrenzen succesvolle Regina van Berkel danst het gezelschap voor het eerst het virtuoze Daily Hero, dat speciaal voor Introdans wordt uitgebreid met een spetterende finale. Daarna volgt een choreografisch juweeltje dat de groep vorig seizoen verworven heeft: SH-BOOM!, waarmee weer een werk van topchoreogafenduo Sol León en Paul Lightfoot te zien is op de Nederlandse podia. Inbal Pinto tekent met de Nederlandse première van het verfijnde, melancholische Boulevard of Broken Dreams voor het derde werk in HEROES, en helden zijn zeker ook de bijzondere gastdansers die in een nieuwe editie van Iungo – De Ontmoeting 2024 van Introdans-choreograaf Adriaan Luteijn te zien zijn. “Een zeer divers programma met balletten die in stijl variëren van extreem virtuoos en acrobatisch tot lyrisch en poëtisch” aldus artistiek directeur Roel Voorintholt.

 • Het Prinsensprookje, het hele verhaal

  Dear T
  6+
  zo 20 okt 2024

  Over een prins die de ware liefde vindt in een andere prins.

  Dit is het sprookje* van Harrie. Harrie is een prins en moet, zoals een behoorlijke prins dat doet, trouwen. Met Rosa welteverstaan. Maar Rosa ruikt niet lekker en bovendien houdt zij alleen van hoepelen. Dat kan anders, denkt Harrie. Dus start hij samen met zijn beste vriend Gijs een zoektocht naar De Liefde. Onderweg komt hij allemaal verschillende wezens tegen. De eekhoorn vertelt hem dat Harrie De Liefde allang gevonden heeft, maar daar begrijpt hij niks van. De heks geeft hem een liefdesdrankje, maar vervolgens kan Harrie zijn liefdesdroom niet herinneren. En ten slotte wordt Gijs ook nog eens gevangen genomen. Als Harrie weer bij Gijs komt om hem te bevrijden valt alles op zijn plek. De Liefde blijkt al die tijd veel dichterbij te zijn geweest dan Harrie ooit had kunnen dromen.

  Een muzikale voorstelling over de liefde die voor iedereen anders is.

 • De Hospita

  Simone Kleinsma & Paul Groot
  Wegens groot succes verlengd
  Reprise
  di 22 okt 2024
  en
  wo 23 okt 2024

  Wegens groot succes wordt de musical comedy De Hospita verlengd! De eerste speciaal geschreven musical voor Simone Kleinsma keert dit najaar terug naar de theaters. Na avond aan avond uitverkochte zalen, is dit de laatste kans om de hitmusical te bezoeken.

  De gloednieuwe Nederlandse musical De Hospita vertelt het verhaal van Madeleine Coutard (Simone Kleinsma), een flamboyante dame die ooit een revuester was, met vlijmscherpe humor. Wanneer de oud-comédienne en haar oud-kostuumontwerper (Paul Groot) hun Amsterdamse grachtenpand niet meer kunnen betalen nemen zij drie jonge studenten in huis die veel lawaai en vooral discussie met zich meebrengen. Madeleine krijgt ineens te maken met gendernormen, klimaatproblemen en havermelk. De ontmoeting tussen jong en oud zorgt voor eigentijdse problemen en hilarische situaties. Maar er is veel meer aan de hand. Madeleine’s leven wordt opnieuw op zijn kop gezet wanneer haar zorgvuldig weggestopte verleden zich onverwacht aankondigt.

  De Hospita neemt je mee naar het hedendaagse Amsterdam én naar het bruisende Parijs van de vorige eeuw. Meeslepende nummers uit het Franse songbook, een sterrencast en een live orkest brengen de revue van toen – in een oogstrelend eigentijds jasje – terug naar de Nederlandse theaters. Een musical met humor en ontroering, over de herkenbare verschillen tussen jong en oud en de kracht van ware liefde.

 • Alex Ploeg

  Unplugged
  Try-out
  wo 23 okt 2024

  Na twee hilarische shows, een sterrenregen en twee nominaties voor de Neerlands Hoop gaat Alex Ploeg met zijn derde solovoorstelling Unplugged terug naar zijn stand-up roots; slechts gewapend met microfoon en gitaar. Dicht bij zichzelf, ongepolijst, zonder franje.

  Alex steekt overal zijn kop in het zand, behalve in het theater. Harde grappen, persoonlijke verhalen, absurde sketches en meeslepende gitaarliedjes komen in hoog tempo op je af. Alex fileert zichzelf en de wereld op ongekend hilarische wijze.

  Over Alex
  Alex Ploeg (1985) is cabaretier, acteur en tekstschrijver. Hij is lid van Comedytrain en regelmatig te zien in Toomler. Hij werd door de Volkskrant gekozen tot hét Comedytalent en door NRC als één van de ‘meest veelbelovende cabaretiers van het decennium’.

  Alex bedacht en maakte het satirische sketchprogramma Klikbeet, hij was te zien in tv-programma’s als Zondag met Lubach, Dit Was Het Nieuws en Last One Laughing (LOL), in 2024 maakte hij zijn toneeldebuut in het veelgeprezen stuk Wie is er bang voor Virginia Woolf?

 • Rowwen Hèze

  In GIGANT
  In GIGANT
  do 24 okt 2024

  Blieve loepe. Dat doen de mannen van Rowwen Hèze al heel lang. Vanaf toen, de hongerige en dorstige jaren, tot op de dag van vandaag. Nog steeds door alle provincies, steden en dorpen. Nog steeds onderweg naar ’n nieuwe opzwepende avond. Samen muziek maken en samen zingen. Daar gaat niks boven. En na al die jaren, als kroon op de dag, nog steeds ’n koud glas bier met ’n witte schuimkraag…en soms valt daar ’n traan in. Blieve loepe.

 • Tim Akkerman

  24 Strings
  Resoneer mee met de klanken van Tim Akkerman
  vr 25 okt 2024

  Resoneer mee met de klanken van Tim Akkerman

  De veelzijdigheid van muzikant en componist Tim Akkerman is al meer dan 20 jaar te bewonderen op festivals, poppodia, huis- of tuinkamerconcerten, tv programma’s waaronder de Beste Zangers van Nederland en in het theater. En iedere keer weet Tim zijn publiek te verrassen met zowel vertrouwd repertoire als nieuw werk. Zo ook in zijn nieuw aangekondigde theatertournee 24 Strings, waarin hij de muzikale grenzen opzoekt en er net even overheen durft te gaan.


  De titel verraadt al dat er veel snaren zullen resoneren om de vierentwintig songs tellende setlist op het hoogst muzikale niveau met het publiek te kunnen delen. Voor 24 Strings werkt Tim onder andere samen met zijn vaste gitarist en producer Evert Zeevalkink. Verwacht een melting pot van de beste songs uit zijn rijke pop / rock repertoire en ontdek zijn nieuwste werk, dat hij o.a. maakte tijdens werksessies in Nashville en Ibiza, aangevuld met zijn eigenzinnige onvermijdelijke anekdotes.


  24 Strings is een avond vol muziek, verhalen waar om gelachen kan worden en veel, heel veel snaren.

 • Jesus Christ Superstar

  Jeangu Macrooy, Lucas Hamming e.a.
  Wegens succes verlengd!
  za 26 okt 2024
  -
  vr 1 nov 2024

  Wegens groot succes komt Jesus Christ Superstar dit najaar terug naar Orpheus! 

  Jesus Christ Superstar is dé theaterbeleving van 2024. Een verhaal voor en ván onze tijd, dat je gegarandeerd aan het denken zet. 

  In een nieuwe, epische versie van de internationaal gerenommeerde regisseur Ivo van Hove en met een sterrencast van onder andere Jeangu Macrooy (Jesus), Lucas Hamming (Judas), Edwin Jonker (Pilate), Alex Klaasen (King Herod), Magtel de Laat (Mary Magdalene) en de beste talenten uit binnen- en buitenland. De onvergetelijke tekst en muziek van Tim Rice en Andrew Lloyd Webber vormen – samen met een live orkest - de basis voor dit volledig in het Engels gezongen theaterspektakel.

  Het verhaal

  Het verhaal dat al eeuwenlang leidend is in een groot deel van de wereld en juist nu enorm actueel lijkt, komt naar de Nederlandse theaters. Jesus Christ Superstar gaat over een groep mensen die de wereld wil veranderen. En hoe dat eindigt in de grootste beweging ooit. Een voorstelling over aanbidding en verraad. Verheerlijking en laster. Macht en opstand. Maar vooral: een verhaal van hoop. De meer dan 20 nummers van het originele album uit 1970 vormen het fundament van deze iconische voorstelling.

  Zet je schrap voor Jesus Christ Superstar, dé rockmusical van 2024.

 • De jaren

  Het Nationale Theater in coproductie met ITA
  di 29 okt 2024

  Wegens groot succes komt De jaren van Het Nationale Theater terug in 2024! De voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival als een van de mooiste, meest spraakmakende en indrukwekkende voorstellingen van het seizoen. Daarnaast won Mariana Aparicio voor haar rol de prestigieuze Theo d'Or, voor meest indrukwekkende vrouwelijke hoofdrol.

  Op zoek naar de verloren tijd

  De jaren is een voorstelling met een all-female cast van regisseur Eline Arbo. Naar de Europese bestseller van Annie Ernaux, winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur 2022.

  In De jaren vertellen vijf actrices samen het leven van één vrouw, tegen de achtergrond van een in hoog tempo veranderende wereld. Ze groeit op tussen het puin van de Tweede Wereldoorlog, ontworstelt zich aan haar middenstandsmilieu en wordt schrijfster met een scherp politiek en sociaal bewustzijn. Aan de hand van foto’s, songs en nieuwsberichten vertelt ze over emancipatie, vrouw-zijn, seksualiteit, klassenverschillen en individuele kansen. In losse scènes worden muzikale, vrolijke en melancholische herinneringen opgeroepen. Door één leven te volgen, zien we de wereld veranderen. De hyperpersoonlijke geschiedenis van een Franse vrouw wordt zo een universele biografie van het naoorlogse West-Europa.

  "Alle beelden zullen verdwijnen. De dood wist alles in één seconde uit en dus moeten we iets redden van de tijd waar we nooit meer zullen zijn."

  - uit De jaren

  Regisseur Eline Arbo

  “Toen ik De jaren las wist ik meteen: dit boek is voor mij geschreven. Annie Ernaux’ stijl is zo treffend en universeel dat al die herinneringen ook resoneren in mij. Haar beelden roepen een gevoel van nostalgie op, maar tegelijkertijd ook schaamte en woede.” 
 • Greg Shapiro

  Leaving Trumpland 2.0
  A 2024 Election Survival Guide
  di 29 okt 2024

  Donald Trump is terug! Net als de stem van de Netherlands Second video van Zondag met Lubach; Greg Shapiro (bekend van Boom Chicago, BNR, Comedy Central) presenteert met Leaving Trumpland 2.0 een survivalgids voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2024 en borduurt verder op de verkiezingsspecial Leaving Trumpland (2020) en The Madness of King Donald (2019).

  Als Trump verliest, laten we Trumpland hopelijk voorgoed helemaal achter ons. Maar wat als hij wint? Zal Shapiro dan ooit nog kunnen terugkeren naar zijn geboorteland? Steeds weer krijgt Shapiro de vraag: “Maar wil je dan niet dat Trump weer president wordt?” Zijn antwoord daarop is hetzelfde als Mark Rutte ooit in het Witte Huis zei: “Haha! No!”

  Leaving Trumpland 2.0 is een mix van stand-up en cabaret, met een op Trump geïnspireerde improvisatie aan het einde. In Leaving Trumpland, oorspronkelijk geschreven tijdens de pandemie in 2020, houdt Shapiro de aanhangers van Trump verantwoordelijk voor de dood van zijn stiefvader. Een comeback van Trump is volgens hem net zo welkom als COVID 2.0. Hij legt het uit in zijn meest persoonlijke voorstelling ooit: Leaving Trumpland 2.0.

  Greg Shapiro was betrokken bij de oprichting van Boom Chicago in Amsterdam. Hij was presentator van Comedy Central News op Comedy Central Nederland, en verscheen op BNR, BNN-VARA, VPRO en het Duitse ZDF. En ja, hij is ook bekend als de stem van Trump in de Netherlands Second video van Zondag met Lubach. Als auteur schreef hij onder andere How to be Dutch: the Quiz en The American Netherlander: 25 Years of Expat Tales.

  Leaving Trumpland 2.0 is in het Engels, met een klein beetje Nederlands.

 • Sjakie en Jopie

  Theater Jaski
  3+
  wo 30 okt 2024
  Een voorstelling boordevol grappige en herkenbare verhalen en vrolijke meezingers!

  Sjakie heeft altijd minstens één pleister op zijn lichaam.
  Hij kan onhandig zijn, maar als er muziek klinkt, danst hij.
  Jopie herken je meteen. Als ze rent, is ze net een paardje. Ren, galop, ren, galop!
  Met veel fantasie verkennen Sjakie en Jopie hun wereld en ontmoeten ze de bewoners van hun kleurrijke straat.

   

  Met nieuwe liedjes van JW Roy en Jan Groenteman, winnaar van de Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied 2022.

 • Piratenkoningin

  Theater Sonnevanck, De Nederlandse Reisopera & ROSE Stories
  Een spectaculair operasprookje over een meisje dat heerser over zee wordt
  8+
  wo 30 okt 2024

  “Water, overal water! Zee niks dan zee!” Met Piratenkoningin presenteren Theater Sonnevanck, de Nederlandse Reisopera en ROSE stories een spectaculaire familieopera voor jong en oud. Een stoer ensemble van elf musici en zeven zangers vormt een wilde eigenzinnige piratenbende. Geen orkest in de orkestbak maar musicerend op het dek, in de kajuit en hoog in de mast, de woeste wind trotserend. Zij brengen dit avonturenverhaal over ontdekken wie je bent en waar je je thuis voelt. Een vertelling vol moed, vol twijfel, vol doorzettingsvermogen en boordevol muziek.

  In een weeshuis op een rotsachtige kust aan de rand van de zee, hopen Oona en haar beste vriend Tony elke week om uitgekozen te worden door de langskomende papa’s en mama’s. Op een nacht verschijnt de geest van Grace O’Malley, ooit een beruchte piratenkapitein, de schrik van de zee. Grace vindt dat Oona zich veel te afwachtend opstelt. Ze moet haar eigen pad kiezen en wegwezen uit het weeshuis! Diezelfde nacht wordt Toby meegenomen door niemand minder dan de Queen - over wie gefluisterd wordt dat ze kinderen verandert in konijnen. Oona neemt een besluit. Samen met Grace springt ze op een piratenschip en vaart ze achter de Queen aan. Oona ontpopt zich als een geboren piratenkapitein. Ze zullen Toby terugkrijgen, maar hoe?

van 6

Bekijk ook deze overzichten