Drie dames in de altioszaal

In de Altioszaal ben je altijd op ontdekking: Nieuw talent, inspirerende verhalen en bijzondere makers. We spraken drie makers die elk op hun eigen wijze de Altioszaal betoveren: Silke Veld, Lotte Velvet en Ana-Carmen Balestra. Elk met een uniek verhaal, eigen werk en een dosis kracht die je niet snel vergeet.  

Anna-carmen Balestra... What's in a name
Anna-carmen Balestra... What's in a name

Ana-Carmen Balestra. Een heerlijke naam voor een klassieke sopraan. Haar Hollandse moeder en Argentijnse vader moeten een voorgevoel hebben gehad over de toekomst van hun dochter door haar die naam mee te geven. Een rijzende ster komt naar Orpheus. 

 

“Ik kom met een pianist, een bandoneonist, cellist en percussionist. Ik kom zingen en ik kom vertellen. Over het leven. De samenstelling van de muzikale begeleiding geeft al aan dat ik me niet beperk tot puur klassieke liederen, maar verschillende stijlen ga combineren. Mijn muzikale passies. Het klassieke van Poulenc, Zuid-Amerikaanse volksmuziek en moderne klassieke nummers van onder meer de Finse componist Kaija Saariaho. De laatste is niet zo bekend bij een groot publiek, maar ze schrijft en componeert prachtige liederen. En ik zing Leonard Bernsteins So Pretty, dat hij in 1968 speciaal schreef voor Broadway for peace, een concert tegen de Vietnam-oorlog. Eén lied staat in mijn recital centraal: Gracia a la vida van Mercedes Sosa. Een van de grootste Latijns-Amerikaanse artiesten. Ik ben opgegroeid met haar muziek, dit was het lievelingsnummer van mijn vader. Het recital heb ik rond dit lied heen bedacht, alle nummers zijn een ode aan het leven. Over het begin en het einde ervan, de grote pijn en het geluk van de kleine momenten. Over mijzelf, als kind dat opgroeide in een multiculturele omgeving.”  

Lachend ten onder met Lotte Velvet

Lotte Velvet heeft aan het einde van haar voorstelling Carrousel een heerlijke grap: “Laatst hoorde ik: ‘de tostikaas is uitverkocht’.” Bij een deel van haar publiek valt het kwartje niet. Dat bewijst dan eens te meer dat ons leven behoorlijk belachelijk is geworden. 

 

Lotte, forensisch psycholoog en cabaretier, dichter en liedschrijver uit Rotterdam, is een opvallende verschijning op het podium: punkuitstraling, donkere make-up, elektrische gitaar. Ze wijkt af van gebaande cabaretpaden en zorgt voor een fris geluid, maar frisse geluiden hoeven niet altijd optimistisch te zijn. 

Je bent een pessimist? 

“Ik denk het wel ja. Een pessimist heeft een realistische kijk op de mensheid. Aan positivo’s heb je niks, die leunen achterover; de pessimist en realist geloven niet dat ’t vanzelf wel weer goed komt; die steken de handen uit de mouwen om het tij te keren.”

In 2020 won Lotte Velvet de Wim Sonneveldprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival en overrompelde ze daarna met haar debuutprogramma Ondergrond menig cabaretliefhebber. Carrousel is de opvolger. 

Je noemt het apocalyptisch cabaret. 

“Ja. De sfeer is donker. De muziek is dreigend. Ik word begeleid door multiinstrumentalist en zangeres Annika Boxhoorn en toetsenist Serge Dusault. De boodschap is: we gaan er allemaal aan, dus kunnen we dat maar beter met humor en hard lachend doen. Ik fantaseer over hoe het mis gaat met de aarde en de mens zijn heil moet zoeken in een ander deel van het universum. Gaan we het daar dan beter doen? Mensen maken altijd dezelfde fouten, vallen altijd in herhaling; ik vrees van niet dus.”   

Silke Veld zangeres in reservetijd
Silke Veld zangeres in reservetijd

Silke Veld is singer-songwriter. Daar heb je er wel meer van. Maar geen van hen kreeg ooit de opmerking: ‘je zingt te mooi om in een rolstoel te zitten.’ 

 

Het zou over haar liedjes moeten gaan. Over haar stem, haar eerste theatertour. Bijna heet het concert van de 25-jarige uit Ootmarsum. Die haar leven in liedjes heeft gegoten die gevoelige snaren raken, op de lachspieren werken en die soms confronterend zijn. Maar bij Silke komt altijd nog dat ene aan bod: haar beperking als gevolg van een progressieve spierziekte.
Het is iets onvermijdelijks, ze snapt het. “Ik ken mijzelf niet anders, voor anderen is het even schakelen en wennen. Je kunt zo’n opmerking dat ik ‘te mooi zing om in een rolstoel te zitten’ raar, dom of kortzichtig vinden, ik vind ‘m hilarisch en schrijf er een liedje over.” Nadat ze was afgestudeerd aan het conservatorium van Enschede en met haar muziek de boer op wilde, was ze best onzeker. “Waarom willen mensen me horen en zien? Om mijn liedjes en stem of omdat ik ‘bijzonder’ ben? Nu weet ik: mijn muziek is goed, dat geeft vertrouwen.”
Bijna is een autobiografische liederen- en verhalenavond. “Mijn leven duurt nu al veel langer dan ooit voorspeld door artsen. Ik leef in reservetijd, maar daar ben ik niet mee bezig. Ik vertel in Bijna dat ik de lul ben als de lift naar de hemel kapot zou gaan en ik met de trap zou moeten. Dat gaat dus niet. Dus ga ik hier maar door, alleen het hier en nu telt nog.” 

 

Voordelig en onbeperkt naar verrassende voorstellingen!

In onze kleine zaal, de Altioszaal, is nog zo veel meer moois te bewonderen. Al sinds de introductie in 2012 is de Kleinezaalkaart van Orpheus zeer populair. Met de Kleinezaalkaart kun je voor een vast bedrag het hele theaterseizoen genieten van verrassende voorstellingen in de Altioszaal!  


 

Dutch Classical Talent

Ana-Carmen Balestra

di 7 okt 2025 20:00

Silke Veld

Bijna

wo 15 okt 2025 20:00

Lotte Velvet

Carrousel

za 6 dec 2025 20:00

Wachtlijst