Tot hier hebben we gedroomd - En nu verder!

Yentl Schieman en Christine de Boer, samen het muzikale cabaret- en kleinkunstduo Yentl en de Boer, staan dit seizoen te rekhalzen. Voordat je de dames wil corrigeren en een i wil toevoegen: niet doen. Rekhalzen, de titel van hun nieuwe muzikale theatershow, is oud-Hollands voor reikhalzen; allebei betekenen ze ‘verder kijken’. 

Hoezo ‘verder kijken’? 

Christine: “Het is tot nu toe in ons leven en onze carrière behoorlijk goed met ons gegaan. We zijn ook nog eens opgegroeid in een veilige wereld waarin de voorspoed alleen maar groter werd. Een prachtig leven tot nu toe.”
Yentl: “En dan komt er een moment waarop we even stilstaan en tegen elkaar zeggen: tot hier hebben we gedroomd. En alles is er, het succes, geluk, allebei een kind, onze innige vriendschap is overeind gebleven en alleen maar gegroeid... we leven in vrijheid, we hebben prijzen gewonnen, we worden gezien...” 
Christine: “Maar bij die grote rijkdom hoort ook de angst: wat ligt er voor ons? Hoe nu verder? Kun je dit vasthouden? De angst voor een veranderende wereld, ouder worden, onontkomelijk verlies. Want nog verder dromen, voorbij een toekomst, is moeilijk. Dat is de lijn waar veel liedjes in Rekhalzen over gaan.” 

Yentl Schieman (42) uit Goes en Christine de Boer (39) uit Baarn ontmoetten elkaar op de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Snel na hun afstuderen in 2010 en na rollen in muziektheatervoorstellingen en musicals (Christine zat bijvoorbeeld in de allereerste cast van Soldaat van Oranje) vormden ze het muzikale cabaretduo Yentl en de Boer. Dat in 2013 de jury- en publieksprijs won tijdens het Wim Sonneveldconcours. Hun optreden maakte meteen duidelijk dat de twee buitengewoon goede liedschrijvers zijn. Met oog voor het absurde van de menselijke soort. 

En dat bevestigden ze een jaar later opnieuw met het winnen van de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van het seizoen, Ik heb een man gekend. Een lied waarin ze een ironische opsomming zingen van mannen en hun fixaties. En hun behoefte daarover ongevraagd uitleg te geven: 

Ik heb een man gekend
Die hield van Camembert
Een witschimmel van rauwe koemelk
Dat komt dus ook uit Camembert
Daarom heet het Camembert
Het is absoluut niet hetzelfde als Brie
Dat wist ik nie 

Ze zijn de afgelopen twaalf jaar bijna vaste gasten geworden op die jaarlijkse nominatielijst van de Annie M.G. Schmidtprijs en ze wonnen die prijs opnieuw in 2020 met Het is begonnen, een tekst met een verhaal dat een ingenieuze wending heeft. Ze schreven het als een vervolg op Jenny Areans Het is over.
Yentl en de Boer nestelden zich in recordtempo aan de top van het Nederlandse liedschrijversgilde en zijn daar gebleven. Ze stonden op de Uitmarkt, kregen heel veel mediaaandacht, toprecensies en verrasten meerdere keren als huisartiesten van Opium TV op Oerol met elke dag een nieuw geschreven en actueel lied. De ultieme bekroning van het vakmanschap kwam in 2023 met de toekenning van de Poelifinario voor hun programma Modderkruipers. Die prijs wordt toegekend door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties voor het meest indrukwekkende kleinkunstprogramma van het seizoen. “Daar zijn we héél erg trots op,” zeggen ze allebei. “Er zat zoveel werk, tijd en energie in. Dus als dat met een Poelifinario wordt gewaardeerd is dat top. Het geeft ook rust. Want hoeveel succes je ook hebt, je wilt toch altijd die bevestiging dat je wordt gezien en dat je er mag zijn. Daarvoor sta je toch ook op een podium.” 

In Modderkruipers wilden jullie als krachtigere vrouwen op het podium staan en werden jullie geregisseerd door... 

Beiden in koor: “Stephanie Louwrier ja. Superleuk was dat.” Yentl: “de krachtigste podiumpersoonlijkheid die wij kennen.”
Christine: “onze puur muzikale shows zoals de Kampvuursessies en Alles is nog mogelijk zetten we zelf in elkaar. We weten hoe het moet. Voor de meer cabareteske zoals De Snoepwinkel is gesloten, Magie en Modderkruipers hebben we wel altijd regisseurs gehad, zoals Dick van den Toorn en Michiel de Regt.”
Yentl: “We willen steeds iets nieuws brengen en hebben een uitgesproken smaak. Stephanie vroegen we bewust omdat we in Modderkruipers onszelf als performer en vrouw serieuzer wilden nemen. Voor Rekhalzen vroegen we Ruut Weissman als regisseur, want we willen nu meer muzikale dramaturgie aanbrengen, mooie overgangen maken. Ruut is daarin echt de allerbeste.” 

“Hoeveel succes je ook hebt, je wilt altijd weer die bevestiging” 

Ook in dit programma wordt het duo begeleid door Charly Zastrau en gitarist David Gram. Zastrau is pianist, componist en arrangeur, die nationaal en internationaal indruk maakte als begeleider en arrangeur van Sven Ratzke. Christine: “Het is echt een feest met hem te spelen. Telkens komt hij weer met nieuwe arrangementen, nieuwe ideetjes, nieuwe geluiden, nieuwe effecten. Dat is echt een meerwaarde geworden voor ons.” 

Jullie zijn onafscheidelijk, denken vaak hetzelfde, hebben dezelfde humor, waren simultaan zwanger en kregen in 2019 vrijwel gelijktijdig een kerstkind. 

Yentl: “Ja. Dat is echt ons geluk. En dat terwijl we geen tweeling zijn. Maar we doen naast onze gezamenlijke theatervoorstellingen genoeg afzonderlijke projecten als tv-series, toneel, podcasts en film.”
Christine: “we kunnen en willen niet zonder elkaar, maar je moet het fris houden.”  

Wachtlijst