Arnhemse hiphopchoreograaf Ruben Chi maakt voorstelling in samenwerking met klassieke Phion

Vier dansers en vier musici brengen meditatieve performance vol tegenstellingen én verbinding. Op vrijdag 7 juli gaat Qi, de nieuwste voorstelling van Ruben Chi in samenwerking met Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, in première in Stadstheater Arnhem. Qi is de eerste grote zaalvoorstelling van Chi en tevens de laatste voorstelling die de choreograaf maakt onder de vleugels van Theater a/d Rijn (aangesloten bij de Nieuwe Oost). In een bijzondere samenwerking met klassieke musici van Phion, sluit de choreograaf met deze performance een ontwikkelperiode van vier jaar bij het productiehuis af. 

Artikelen > Arnhemse hiphopchoreograaf Ruben Chi maakt voorstelling in samenwerking met klassieke Phion

Over de voorstelling

In Qi brengen vier dansers en vier musici van het Voirin Quartett van Phion een meditatieve performance: tussen oost en west, tussen het bekende en het onbekende. Waar aan de ene kant de hiphop en hedendaagse dansers flowen vanuit ‘Wu Wei’ zonder beat, gaan aan de andere kant de klassieke musici zonder bladmuziek mee in de beweging. Chi ziet het als een nieuwe entiteit die voorbij de dualiteit gaat. Volgens het principe van Qi - wat adem of levensenergie betekent - ontstaat er een levendig spel dat stroomt, botst en voortdurend in beweging is. Het gaat over de harmonie van tegenstellingen, geïnspireerd door de natuurlijke wereld. Door een zoektocht naar balans, flow, connectie en constante verandering, laten de performers in Qi uiteindelijk een geheel nieuwe energie ontstaan, ​​waarin de tegenstellingen een onafscheidelijke eenheid vormen.

Bruggen slaan: tussen genres, culturen en disciplines

De Arnhemse choreograaf Ruben Chi vindt zijn herkomst in de hiphopcultuur. Vanuit hiphop en zijn culturele identiteit als Chinees-Nederlandse kunstenaar focust Chi in zijn werk op bruggen slaan: tussen genres, culturen en disciplines. Zo beweegt hij op natuurlijke wijze tussen de wereld van hiphop battles en het theater, tussen het internationale commerciële circuit en de lokale community. Als artistiek leider bij SoulCypher - tevens coproducent van de voorstelling Qi - en de Hiphophub bouwt hij aan een duurzame hiphop community in Arnhem. Tot slot is Chi mede-oprichter van het bekende Amsterdamse Ghetto Funk Collective, waarmee hij de wereld afreist en een grote, internationale achterban heeft opgebouwd op social media. Samen met een toonaangevende groep creatives verspreidt hij de liefde voor funk over de hele wereld. 

Voorstellingen bij Theater a/d Rijn

In 2019 begon Chi als vaste maker bij Theater a/d Rijn. Hier maakte hij zijn eerste voorstelling Moving Sounds. Deze voorstelling is later doorvertaald naar een korte film en in 2021 ging zijn tweede voorstelling Solitude in première. Vanuit de hiphopfilosofie each one teach one werkte hij in 2022 aan het project CONVEYdANCE, waarin hij zeven jonge hiphop dansmakers coachte om hun eigen stukken te maken. Chi’s nieuwste voorstelling Qi is een persoonlijke performance waarin de twee werelden van zijn culturele identiteit als Chinees-Nederlandse kunstenaar naar voren komen. Samen met vier hiphop- en hedendaagse dansers en een strijkkwartet van Phion, is dit de laatste voorstelling die hij maakt onder de vleugels van Theater a/d Rijn.

Praktische informatie

Qi is een productie van Theater a/d Rijn en SoulCypher en gaat op vrijdag 7 juli in première in Stadstheater Arnhem. Op donderdag 6 juli is de try-out en de voorstelling is ook nog te zien op zaterdag 8 juli. Na de zomer volgt een tour. Voor meer informatie over de voorstelling, tickets en de speellijst klik hier.