Meer dan 30 bezoekers toegestaan in Orpheus, Veiligheidsregio verleent ontheffing

De Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland heeft een ontheffing afgegeven aan Theater Orpheus, waardoor er de komende drie weken meer dan 30 bezoekers mogen worden toegelaten bij voorstellingen. Dit heeft de veiligheidsregio vanochtend (donderdag 1 oktober) laten weten.

In het persbericht van de Veiligheidsregio is het volgende te lezen:

In Noord- en Oost-Gelderland is op de regels met betrekking tot samenkomsten een uitzondering gemaakt voor een zeer beperkt aantal theaters met een regionaal belang. In deze theaters mogen in een ruimte binnen meer dan het maximaal toegestane aantal van 30 personen aanwezig zijn. Aan alle eerder geldende coronamaatregelen moet strikt en blijvend worden voldaan. Het is nog steeds van het grootste belang dat de 1,5 meter afstand tussen aanwezige personen wordt nageleefd en dat drukte wordt vermeden. In de zalen en daarbuiten. Ook is het dringende advies om, net als in andere publieke binnenruimtes, niet-medische mondkapjes te dragen met uitzondering van mensen op een zitplaats en de optredende artiesten. Dit geldt zowel voor medewerkers als bezoekers van deze theaters.

Theaters waarvoor ontheffing is verleend op basis van de geldende noodverordening zijn: 

Schouwburg Amphion​​​​ Doetinchem
Theater Harderwijk​​​​ Harderwijk
Schouwburg Lochem​ ​​​Lochem
DRU (Theater functie)​​​​ Ulft
Theater De Storm​​​​ Winterswijk
Theater Orpheus​​​​ Apeldoorn
Theater Hanzehof ​​​​Zutphen

Deze uitzondering geldt vanaf vandaag (1 oktober 2020) en tenminste voor een periode van drie weken. De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) verwacht van de theaters dat zij zelf toezien op naleving van de maatregelen. Worden in de praktijk overtredingen geconstateerd, dan kan de ontheffing worden ingetrokken, of in het uiterste geval zelfs tot sluiting worden overgegaan.

Voorzitter van de VNOG Ton Heerts: “De lijst van theaters is vanochtend vastgesteld in nauwe samenspraak met de burgemeesters van 22 VNOG gemeenten. Wij realiseren ons dat er in onze regio ook andere gebouwen van groot belang zijn die graag in aanmerking waren gekomen voor deze ontheffing. Voor hen geldt het maximum 30 bezoekers. Juist nu het aantal coronabesmettingen in snel tempo oploopt is het van groot belang dat we ons gedrag aanpassen en vooral onze sociale contacten drastisch verminderen om het virus onder controle te krijgen.”

Dit betekent dat alle voorstellingen de komende drie weken doorgaan zoals gepland.

Dringend advies tot dragen van mondkapjes

Het kabinet geeft het dringende advies om over te gaan tot het dragen van niet-medische mondkapjes in alle publieke binnenruimtes zoals restaurants, cafés, theaters en concertzalen, met uitzondering van mensen op een zitplaats.

Als gevolg van dit dringende advies, neemt Orpheus de volgende maatregelen:

  1. Alle medewerkers die met publiek in contact komen wordt dringend geadviseerd een mondkapje te dragen. Andere beschermende middelen zijn bijvoorbeeld een transparant scherm tussen gastheer en bezoeker bij de kaartcontrole. Medewerkers met een mondkapje houden nog steeds anderhalve meter ten opzichte van anderen.
  2. Het publiek wordt dringend geadviseerd in onze foyers een mondkapje te dragen zolang je in beweging bent. Zit je op een stoel, in de foyer of in de zaal, dan kan een mondkapje weer af. Het dragen van een mondkapje is niet verplicht. De anderhalve meter afstand blijft ook voor publiek de richtlijn.

Theater Orpheus doet er alles aan om een bezoek aan het theater veilig en volgens de richtlijnen te laten verlopen. Voor alle informatie rondom de coronamaatregelen verwijzen we je naar de speciale corona-pagina Orpheus.nl/corona.

Publiek voelt zich veilig bij Orpheus

Orpheus heeft de afgelopen maanden bewezen dat het theater een veilige plek is. Sinds 4 juni kon publiek immers alweer naar voorstellingen, concerten en theaterdiners. Gasten zijn dan ook enthousiast en laten dat regelmatig aan het theater weten:

“Wat fijn om vanavond weer in Orpheus te zijn geweest! En wat gezellig zitten zo, met een tafeltje met een drankje en hapje voor je.”

"Perfect geregeld bij binnenkomst en vertrek en absoluut veilig tijdens de voorstelling."

“Heldere regels, fijne communicatie en ik voelde me veilig.”

“Complimenten voor de anderhalve meter organisatie en het Corona-proof genieten. Zelfs op je stoel kun je dansen, echt!”

De indeling, de manier van 'gedoseerd' binnen leiden van de bezoekers en vooral ook zorgen dat het publiek gedisciplineerd het gebouw verliet waren werkelijk perfect geregeld.