Coronamaatregelen

Orpheus doet er alles aan om jouw bezoek aan ons theater op een veilige manier te laten verlopen.

Wij volgen de Nederlandse richtlijnen van het RIVM. Daarnaast voeren wij maatregelen door, afkomstig uit het branche protocol. Op deze pagina vind je alles over onze coronamaatregelen.

Over de maatregelen

Welke maatregelen zijn van kracht?

Wij volgen de maatregelen op die door de Rijksoverheid zijn opgelegd. Op dit moment geldt geen maximum voor het aantal bezoekers per zaal. Wel moet er anderhalve meter afstand tot elkaar in acht worden genomen. Dit heeft gevolgen voor het theaterbezoek, maar ook voor onze programmering.

Tot wanneer duren deze maatregelen?

Op dit moment weten we niet tot wanneer de beperkingen van kracht blijven, en hoe lang we de anderhalve meter afstand van elkaar moeten bewaren. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet. Zodra er versoepelingen worden aangekondigd kijken we wat er binnen Orpheus mogelijk is.

Hoe anticipeert Orpheus op de anderhalvemetersamenleving?

We gaan er vanuit dat we voorlopig nog rekening moeten houden met anderhalve meter afstand tot elkaar. Dit betekent dat er minder mensen in onze zalen kunnen. Orpheus is volledig voorbereid op een veilig en comfortabel verblijf van alle bezoekers. Ons pand heeft ruime foyers, meerdere entrees en veel sanitaire voorzieningen wat maakt dat de anderhalvemeter afstand goed bewaard kan worden. Ook heeft Orpheus de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen, zoals verplicht reserveren voor het restaurant, tickets zijn alleen online te koop en veilige looproutes in het pand. 

Hoe zit het met de klimaatbeheersing en luchtbehandeling in Orpheus?

Orpheus heeft een zogenaamd 100% ventilatie systeem. Dit betekent dat de lucht van buiten wordt gehaald, wordt gefilterd, vervolgens wordt verwarmd of gekoeld (afhankelijk van het seizoen) en dan de zaal in wordt geblazen.

In de grote zaal (Hanoszaal) en de kleine zaal (Altioszaal) gebeurt dit inblazen onder de stoelen en in de middenzaal (Rabobankzaal) via het plafond. In alle zalen wordt de lucht via de toneeltoren c.q. het plafond weer afgezogen en naar buiten geblazen.

De lucht binnen wordt dus niet hergebruikt (circulatie) bij een 100% ventilatie systeem.

De regeltechniek van de systemen in Orpheus is recent vervangen. Het betekent dat we luchttoevoer- en afvoer, vochtgraad, warmte en koude snel kunnen aanpassen bij gewijzigde omstandigheden of voorschriften.

In onze overige ruimten, zoals restaurant, foyers, maar ook onze kantoren en backstage zijn de installaties door onze partner BAM zodanig ingesteld of aangepast dat deze voldoen aan de richtlijnen die zijn uitgevaardigd in het kader van Covid-19. Mochten er nieuwe inzichten zijn en dus nieuwe regels en voorschriften, dan zullen systemen daarop aangepast c.q. ingesteld worden. (laatste update: 20 juli 2020)

Hoeveel mensen kunnen in de zaal?

De exacte zaalcapaciteit is afhankelijk van het aantal mensen uit één huishouden dat naast elkaar kan zitten. Dit zijn de maximale capaciteiten per zaal, met anderhalve meter afstand tussen tweetallen:

 • Hanoszaal: 447
 • Rabobankzaal: 157
 • Altioszaal: 74

Hoe ziet de aangepaste Hanoszaal eruit?

Hieronder zie je hoe we de Hanoszaal hebben aangepast.

Je bezoek aan Orpheus

Een bezoek aan Orpheus in coronatijd gaat anders dan anders. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten, maatregelen en spelregels om in acht te nemen.

 • Kom niet te vroeg. Voor voorstellingen in de Hanoszaal geldt een gefaseerde binnenkomst per rang. Deze vind je op de voorstellingspagina. We vragen je om op deze tijden binnen te komen.
 • Bij binnenkomst in het theater doen we een gezondheidscheck. Je kunt het formulier alvast hier downloaden. Voorkom een wachtrij en neem hem alvast ingevuld mee. Vul hem in op de dag van de voorstelling, zodat de gegevens actueel zijn.
  Geen printer? Dan is de verklaring ook verkrijgbaar bij de ingang.
 • Heb je klachten, zoals keelpijn, hoesten, niezen, of koorts? Dan vragen we je om thuis te blijven.
 • Er zijn desinfectiezuilen aanwezig om je handen te ontsmetten.
 • Bij binnenkomst van de zaal wijst het team van Orpheus je waar je plaats mag nemen. Je kunt niet zelf je stoel kiezen. Je bent verplicht om de aanwijzingen van ons personeel te volgen, zodat we er samen een leuke én veilige avond van kunnen maken.
 • Groepen dienen gelijktijdig plaats te nemen. Later aanschuiven bij je gezelschap is niet mogelijk.
 • Als je eenmaal hebt plaatsgenomen in de zaal kun je je stoel niet meer verlaten. Plan een eventueel toiletbezoek bijvoorbeeld daarom voor je de zaal betreedt.
 • De garderobe is gesloten. Jassen mogen meegenomen de zaal in.
 • Er is geen pauze.
 • Drankjes mogen meegenomen de zaal in. Deze kunnen enkel voorafgaand aan de voorstelling worden gekocht aan de bar.
 • Het verlaten van de zaal gebeurt op aanwijzingen van het personeel van Orpheus.
 • Na afloop is het niet mogelijk om een drankje te drinken in de foyer.
 • Houd je aan de instructies, looproutes en aanwijzingen van ons personeel. Houd minimaal anderhalve meter afstand tot anderen.

Tickets

Ik heb/had tickets voor een voorstelling die door corona niet door kon gaan. Wat nu?

Alles over de afhandeling van je gekochte tickets voor voorstellingen die vanwege de coronacrisis zijn verplaatst of geannuleerd vind je op onze pagina Veel gestelde vragen over geannuleerde voorstellingen tijdens de coronacrisis.

Waar kan ik tickets kopen voor nieuwe voorstellingen?

Je kunt op dit moment alleen online via onze website tickets kopen voor voorstellingen die nu in verkoop zijn. De Theaterkassa in Orpheus en de telefonische kassa zijn momenteel gesloten.

Alles over het online kopen van je tickets op Orpheus.nl vind je op onze pagina Bestelinformatie.

Waarom kan ik geen stoelen kiezen?

Om de anderhalve meter afstand tussen personen te handhaven worden tickets dit najaar ongeplaceerd verkocht. Je koopt nu een ticket met uitsluitend een rang. Het is helaas niet mogelijk om een voorkeur door te geven voor een rij of stoelnummer.  Placeren gebeurt bij binnenkomst. Zo blijft een avond theater verantwoord en vertrouwd. 

Wat is de rangindeling?

De Rabobankzaal en Altioszaal kennen geen rangindeling bij ongeplaceerde verkoop. De Hanoszaal kent wel een rangindeling. Om een theaterbezoek op anderhalve meter mogelijk te maken, hebben we de Hanoszaal anders ingedeeld. Het podium is verlengd, daarop hebben we een aantal 1e rangs en VIP stoelen geplaatst. De rangindeling van de Hanoszaal is in de anderhalvemeter-opstelling als volgt:

 • Podiumplaatsen: 1e rang en VIP rang
 • Zijbalkon en 1e balkon: 2e rang
 • 2e balkon: 3e rang

Wat houdt de VIP-rang in?

Bij de VIP rang ben je verzekerd van de mooiste plekken op het podium van de Hanoszaal. Bovendien is de VIP rang inclusief een heerlijk diner. Voor de vroege voorstelling kan je genieten van een plate service, inclusief een consumptie uit het Hollands assortiment. Voor de late voorstelling serveren we een driegangen diner, inclusief consumpties uit het Hollands assortiment.

Kan ik naar het theater met iemand die niet uit hetzelfde huishouden komt als ik?

Alleen personen die uit hetzelfde huishouden komen mogen naast elkaar zitten. Wij gaan er van uit dat bestellingen voor meerdere tickets worden gedaan voor personen uit hetzelfde huishouden. Kom je niet uit hetzelfde huishouden? Boek je tickets dan in aparte bestellingen.

Contact

Kan je het antwoord op jouw vraag niet vinden? Stel hem dan via onderstaand contactformulier en wij zullen zo snel mogelijk reageren op je vraag.

Contactformulier

Uw e-mailadres is niet correct ingevoerd