Coronamaatregelen

Orpheus doet er alles aan om jouw bezoek aan ons theater op een veilige manier te laten verlopen.

Wij volgen de Nederlandse richtlijnen van het RIVM. Daarnaast voeren wij maatregelen door, afkomstig uit het branche protocol. Op deze pagina vind je alles over onze coronamaatregelen.


Update 13 oktober: Aangescherpte maatregelen, slechts 30 bezoekers toegestaan per ruimte in Orpheus, status voorstellingen onbekend

Het kabinet heeft op dinsdagavond 13 oktober extra coronamaatregelen aangekondigd. Vanaf woensdagavond 14 oktober 22:00 uur zijn er slechts 30 bezoekers per ruimte toegestaan in Orpheus. Tevens zijn de maatregelen voor de horeca aangescherpt, waardoor Restaurant O55 en de barren in de foyers vanaf dan gesloten zullen zijn.

Op dit moment weten we nog niet welke van de geplande voorstellingen de komende weken door kunnen gaan. We hopen hier zo snel mogelijk uitsluitsel over te kunnen geven. Zodra we meer weten krijgen kaartkopers hierover per e-mail bericht.

Bekijk hier de actuele status van voorstellingen de komende weken.

Deze maatregelen gelden in ieder geval voor vier weken vanaf 14 oktober. Voor de voorstellingen na 11 november kunnen we op dit moment nog geen uitsluitsel geven.

Over de maatregelen

Welke maatregelen zijn van kracht?

Wij volgen de maatregelen op die door de Rijksoverheid zijn opgelegd. Vanaf woensdag 14 oktober geldt een maximum van 30 bezoekers per ruimte voor binnenlocaties, en is het horecagedeelte van Orpheus gesloten. Daaronder vallen de barren in de foyers en restaurant O55, deze zijn voorlopig dicht.

In ieder geval moet er anderhalve meter afstand tot elkaar in acht worden genomen. Dit heeft gevolgen voor het theaterbezoek, maar ook voor onze programmering.

Hoe zit het met het dragen van mondkapjes?

Het kabinet geeft het dringende advies om over te gaan tot het dragen van niet-medische mondkapjes in alle publieke binnenruimtes zoals restaurants, cafés, theaters en concertzalen, met uitzondering van mensen op een zitplaats.

Als gevolg van dit dringende advies, neemt Orpheus de volgende maatregelen:

 1. Alle medewerkers die met publiek in contact komen wordt dringend geadviseerd een mondkapje te dragen. Andere beschermende middelen zijn bijvoorbeeld een transparant scherm tussen gastheer en bezoeker bij de kaartcontrole. Medewerkers met een mondkapje houden nog steeds anderhalve meter ten opzichte van anderen.
 2. Het publiek wordt dringend geadviseerd in onze foyers een mondkapje te dragen zolang je in beweging bent. Zit je op een stoel, in de foyer of in de zaal, dan kan een mondkapje weer af. Het dragen van een mondkapje is niet verplicht. De anderhalve meter afstand blijft ook voor publiek de richtlijn.

Is de gezondheidscheck verplicht?

Volgens de richtlijnen van de Rijksoverheid zijn wij verplicht om een gezondheidscheck uit te voeren bij binnenkomst. Wij verstrekken een formulier waarop je aangeeft of je klachten hebt, zoals koorts of verkoudheid. Het invullen van dit formulier is verplicht. Heb je klachten dan kan de toegang worden geweigerd. 

We vragen op het formulier ook om je contactgegevens ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting. Dit gebeurt op vrijwillige basis, je hoeft je contactgegevens niet in te vullen. Je gegevens worden maximaal 14 dagen bewaard en worden alleen gebruikt bij een eventueel bron- en contactonderzoek door de GGD.

Tot wanneer duren deze maatregelen?

Op dit moment weten we niet tot wanneer de beperkingen van kracht blijven, en hoe lang we de anderhalve meter afstand van elkaar moeten bewaren. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet. Zodra er versoepelingen worden aangekondigd kijken we wat er binnen Orpheus mogelijk is.

Hoe anticipeert Orpheus op de anderhalvemetersamenleving?

We gaan er vanuit dat we voorlopig nog rekening moeten houden met anderhalve meter afstand tot elkaar. Dit betekent dat er minder mensen in onze zalen kunnen. Orpheus is volledig voorbereid op een veilig en comfortabel verblijf van alle bezoekers. Ons pand heeft ruime foyers, meerdere entrees en veel sanitaire voorzieningen wat maakt dat de anderhalvemeter afstand goed bewaard kan worden. Ook heeft Orpheus de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen, zoals verplicht reserveren voor het restaurant, tickets zijn alleen online te koop en veilige looproutes in het pand. 

Hoe zit het met de klimaatbeheersing en luchtbehandeling in Orpheus?

Orpheus heeft een zogenaamd 100% ventilatie systeem. Dit betekent dat de lucht van buiten wordt gehaald, wordt gefilterd, vervolgens wordt verwarmd of gekoeld (afhankelijk van het seizoen) en dan de zaal in wordt geblazen.

In de grote zaal (Hanoszaal) en de kleine zaal (Altioszaal) gebeurt dit inblazen onder de stoelen en in de middenzaal (Rabobankzaal) via het plafond. In alle zalen wordt de lucht via de toneeltoren c.q. het plafond weer afgezogen en naar buiten geblazen.

De lucht binnen wordt dus niet hergebruikt (circulatie) bij een 100% ventilatie systeem.

De regeltechniek van de systemen in Orpheus is recent vervangen. Het betekent dat we luchttoevoer- en afvoer, vochtgraad, warmte en koude snel kunnen aanpassen bij gewijzigde omstandigheden of voorschriften.

In onze overige ruimten, zoals restaurant, foyers, maar ook onze kantoren en backstage zijn de installaties door onze partner BAM zodanig ingesteld of aangepast dat deze voldoen aan de richtlijnen die zijn uitgevaardigd in het kader van Covid-19. Mochten er nieuwe inzichten zijn en dus nieuwe regels en voorschriften, dan zullen systemen daarop aangepast c.q. ingesteld worden. (laatste update: 20 juli 2020)

Kan ik nog eten in Restaurant O55?

Op last van de nieuwste noodverordening is alle horeca vanaf 14 oktober om 22:00 uur gesloten. Dit geldt ook voor ons restaurant O55. De komende weken is het niet mogelijk om te dineren in Orpheus. Ook zullen alle barren gesloten zijn. 

Hoeveel mensen kunnen in de zaal?

De exacte zaalcapaciteit is afhankelijk van het aantal mensen uit één huishouden dat naast elkaar kan zitten. Dit zijn de maximale capaciteiten per zaal, met anderhalve meter afstand tussen tweetallen:

 • Hanoszaal: 447
 • Rabobankzaal: 157
 • Altioszaal: 74

Op dit moment geldt echter een maximum van 30 personen per ruimte. Dit betekent vooralsnog dat er niet meer dan 30 bezoekers in de zaal mogen.

Hoe ziet de aangepaste Hanoszaal eruit?

Hieronder zie je hoe we de Hanoszaal hebben aangepast.

Je bezoek aan Orpheus

Een bezoek aan Orpheus in coronatijd gaat anders dan anders. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten, maatregelen en spelregels om in acht te nemen.

 • Kom niet te vroeg. Voor voorstellingen in de Hanoszaal geldt een gefaseerde binnenkomst per rang. Deze vind je op de voorstellingspagina. We vragen je om op deze tijden binnen te komen.
 • Bij binnenkomst in het theater doen we een gezondheidscheck. Je kunt het formulier alvast hier downloaden. Voorkom een wachtrij en neem hem alvast ingevuld mee. Vul hem in op de dag van de voorstelling, zodat de gegevens actueel zijn.
  Geen printer? Dan is de verklaring ook verkrijgbaar bij de ingang.
 • Heb je klachten, zoals keelpijn, hoesten, niezen, of koorts? Dan vragen we je om thuis te blijven.
 • Wij adviseren dringend om een mondkapje te dragen in de foyer en tijdens het verplaatsen binnen het pand. Eenmaal zittend in de zaal mag het mondkapje af.
 • Er zijn desinfectiezuilen aanwezig om je handen te ontsmetten.
 • Bij binnenkomst van de zaal wijst het team van Orpheus je waar je plaats mag nemen. Je kunt niet zelf je stoel kiezen. Je bent verplicht om de aanwijzingen van ons personeel te volgen, zodat we er samen een leuke én veilige avond van kunnen maken.
 • Groepen dienen gelijktijdig plaats te nemen. Later aanschuiven bij je gezelschap is niet mogelijk.
 • Als je eenmaal hebt plaatsgenomen in de zaal kun je je stoel niet meer verlaten. Plan een eventueel toiletbezoek bijvoorbeeld daarom voor je de zaal betreedt.
 • De garderobe is gesloten. Jassen mogen meegenomen de zaal in.
 • Er is geen pauze.
 • De barren in de foyers zijn vanwege de aangescherpte coronamaatregelen gesloten. Het is niet mogelijk om een consumptie aan te schaffen voorafgaand aan de voorstelling.
 • Het verlaten van de zaal gebeurt op aanwijzingen van het personeel van Orpheus.
 • Na afloop van de voorstelling is het de bedoeling dat je Orpheus direct weer verlaat.
 • Houd je aan de instructies, looproutes en aanwijzingen van ons personeel. Houd minimaal anderhalve meter afstand tot anderen.

Parkeren

Vanwege de extra coronamaatregelen is de parkeergarage naast Orpheus tot nader order gesloten. Het bovendek (zelfde ingang als de parkeergarage aan de Soerenseweg) is wel geopend en vrij toegankelijk.

Tickets

Ik heb/had tickets voor een voorstelling die door corona niet door kon gaan. Wat nu?

Alles over de afhandeling van je gekochte tickets voor voorstellingen die vanwege de coronacrisis zijn verplaatst of geannuleerd vind je op onze pagina Veel gestelde vragen over geannuleerde voorstellingen tijdens de coronacrisis.

Waar kan ik tickets kopen voor nieuwe voorstellingen?

Je kunt op dit moment alleen online via onze website tickets kopen voor voorstellingen die nu in verkoop zijn. De Theaterkassa in Orpheus en de telefonische kassa zijn momenteel gesloten.

Alles over het online kopen van je tickets op Orpheus.nl vind je op onze pagina Bestelinformatie.

Waarom kan ik geen stoelen kiezen?

Om de anderhalve meter afstand tussen personen te handhaven worden tickets dit najaar ongeplaceerd verkocht. Je koopt nu een ticket met uitsluitend een rang. Het is helaas niet mogelijk om een voorkeur door te geven voor een rij of stoelnummer.  Placeren gebeurt bij binnenkomst. Zo blijft een avond theater verantwoord en vertrouwd. 

Wat is de rangindeling?

De Rabobankzaal en Altioszaal kennen geen rangindeling bij ongeplaceerde verkoop. De Hanoszaal kent wel een rangindeling. Om een theaterbezoek op anderhalve meter mogelijk te maken, hebben we de Hanoszaal anders ingedeeld. Het podium is verlengd, daarop hebben we een aantal 1e rangs en VIP stoelen geplaatst. De rangindeling van de Hanoszaal is in de anderhalvemeter-opstelling als volgt:

 • Podiumplaatsen: 1e rang en VIP rang
 • Zijbalkon en 1e balkon: 2e rang
 • 2e balkon: 3e rang

Wat houdt de VIP-rang in?

Bij de VIP rang ben je verzekerd van de mooiste plekken op het podium van de Hanoszaal. Bovendien is de VIP rang inclusief een heerlijk diner. Voor de vroege voorstelling kan je genieten van een plate service, inclusief een consumptie uit het Hollands assortiment. Voor de late voorstelling serveren we een driegangen diner, inclusief consumpties uit het Hollands assortiment.

Kan ik naar het theater met iemand die niet uit hetzelfde huishouden komt als ik?

Wanneer je met meer dan 2 personen komt, mogen alleen personen die uit hetzelfde huishouden komen naast elkaar zitten. Wij gaan er van uit dat bestellingen voor meerdere tickets worden gedaan voor personen uit hetzelfde huishouden. Kom je niet uit hetzelfde huishouden? Boek je tickets dan in aparte bestellingen.

Publiek voelt zich veilig bij Orpheus

Orpheus heeft de afgelopen maanden bewezen dat het theater een veilige plek is. Sinds 4 juni kon publiek immers alweer naar voorstellingen, concerten en theaterdiners. Gasten zijn dan ook enthousiast en laten dat regelmatig aan het theater weten:

Contact

Kan je het antwoord op jouw vraag niet vinden? Stel hem dan via onderstaand contactformulier en wij zullen zo snel mogelijk reageren op je vraag.

Contactformulier

Uw e-mailadres is niet correct ingevoerd