Made in NL

Junior Company van Het Nationale Ballet
do 27 feb 2025 19:30
do 27 feb 2025
19:30
  • do 27 feb 2025
    19:30
    Rabobankzaal
  • Inclusief koffie/thee vooraf en een (pauze)drankje

De Junior Company van Het Nationale Ballet heeft niet alleen al veel nieuw danstalent voortgebracht, het jongerenensemble staat ook garant voor de opbouw van een eigen en veelzijdig repertoire.

In het nieuwe tourneeprogramma Made in NL presenteert de groep maar liefst drie premièrewerken van vrouwelijke, in Nederland gevestigde choreografen, gecombineerd met hoogtepunten uit het oeuvre van ‘Hollandse Meesters’ Hans van Manen en Rudi van Dantzig.

Zoë Greten en Milena Sidorova maken beiden een nieuwe creatie voor Made in NL. De pas 22 -jarige Greten won in 2015 met een eigen solo het tv-programma Superkids. Daarna maakte ze als student van de Nationale Balletacademie diverse werken en in 2022 creëerde ze haar eerste werk voor de Junior Company, If only I knew the right way, dat haar lovende kritieken opleverde. Ook Milena Sidorova, sinds 2021 Young Creative Associate van Het Nationale Ballet, maakte al eerder succesvolle choreografieën voor de Junior Company – Withdrawn in 2017 en Bloom in 2022 – en duikt voor dit programma opnieuw met de Junioren de studio in.

Banksy
Het derde premièrewerk in Made in NL is afkomstig van Annabelle Lopez Ochoa, die na haar hitproductie Frida in februari 2024 nog uitgevoerd door Het Nationale Ballet – nu met Scurry Night haar debuut bij de Junior Company maakt. Lopez Ochoa creëerde dit opzwepende werk in 2021 voor de American Ballet Theatre Studio Company en liet zich hiervoor inspireren door kunstwerken van de beroemde graffiti-artiest Banksy, die worden gereflecteerd in zowel de choreografie als de kostuums.

Choreografische juweeltjes
Daarnaast waagt de Junior Company zich in Made in NL aan een beroemde, technisch veeleisende klassieker – de Pas de Six uit Rudi van Dantzigs alom geprezen Zwanenmeer – en aan Hans van Manens Visions Fugitives (1990). Hierin beantwoordt Van Manen de twintig korte delen van Prokofjevs gelijknamige pianocompositie met evenzoveel choreografische juweeltjes.

Theaterhart: extra randprogramma voor de beste theaterbeleving!

Bij deze voorstelling zijn speciale Theaterhart tickets bij te boeken: Een Theaterhart ticket biedt je, voor € 5,- extra, een randprogramma voor de beste theaterbeleving. Met een Theaterhart ticket maak je jouw theaterbezoek nóg specialer.

Woon voor aanvang van de voorstelling de openbare les bij en ontmoet de dansers tijdens de meet & greet.

"In dit opzettelijk fragmentarische stuk - gezet op twintig modernistische pianominiatuurtjes van Sergej Prokofjev - glijden de dansers net zo vluchtig als de titel belooft van de ene sfeer in de andere. Het gaat deze jonkies (van de Junior Company van Het Nationale Ballet) wonderwel af"

Het Parool over Visions Fugitives

Credits

Pas de Six – Het Zwanenmeer
Choreografie: Rudi van Dantzig
Muziek: Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Scurry Night
Europese première
Choreografie: Annabelle Lopez Ochoa
Muziek: Ara Malikian, Patricia Kopatchinskaja

Wereldpremière
Choreografie: Milena Sidorova Muziek: n.n.b. Wereldpremière
Choreografie: Zoë Greten Muziek: n.n.b.

Visions Fugitives
Choreografie: Hans van Manen
Muziek: Sergej Prokofjev