Matangi & Ruben Hein

P.S.
vr 15 nov 2024 20:00 - 21:15
vr 15 nov 2024
20:00 - 21:15
  • vr 15 nov 2024
    20:00 - 21:15
    Rabobankzaal
  • Inclusief koffie/thee vooraf en een (pauze)drankje

In de song-cyclus P.S. ft. Matangi & Ruben Hein smelt de stem van de gevierde singer-songwriter Ruben Hein samen met de prachtige klassieke klank van Matangi.

Dertig jaar na het verschijnen van het legendarische album The Juliet Letters van Elvis Costello en het Brodsky Quartet, presenteren Matangi en Ruben Hein een 21ste-eeuws antwoord op dit meesterwerk. De Matangi’s en Ruben raakten geïnspireerd door de verzamelde Nederlandse brieven uit het boek P.S. van Jet Steinz en voegen met hun nieuwe samen geschreven songs een eigentijds hoofdstuk toe aan de wereld van de multidisciplinaire muziekbeleving.

P.S. ft. Matangi & Ruben Hein is één van de parels waarmee Matangi haar 25-jarig bestaan viert. De songs gaan over vriendschap, twijfel, broederliefde, angst en verraad. Ze hebben een eigentijdse, eclectische klank waarbij elementen van klassiek, jazz en popmuziek samenkomen. De snaren van Matangi en de soulvolle stem van Ruben Hein creëren een betoverende klankwereld die de diepgewortelde emoties van de songs tot leven brengt.

“Ik vind P.S. ft. Matangi & Ruben Hein echt fantastisch! We bestaan als kwartet 25 jaar en hebben altijd muziek van anderen gespeeld. Voor mij is het een openbaring om iets wat je eigenlijk nooit gedurfd hebt nu toch gaat doen; zelf componeren en teksten schrijven. En dat het zo uitpakt!”, aldus Karsten Kleijer, altviolist van Matangi.

Over Matangi

Matangi is een van de meest veelzijdige strijkkwarten van de internationale muziekwereld. In 1999 verwekt in de schoot van het Koninklijk Conservatorium Den Haag, viert het kwartet in 2024 haar 25-jarig bestaan. Vernoemd naar Matangi, de Indiase tantra godin die staat voor muziek en kennis, doet het kwartet haar naamgever al vele jaren eer aan. Na een gedegen opleiding onder leiding van Stefan Metz (Orlando Kwartet) en Henk Guitart (Schönberg Kwartet) heeft Matangi zich nooit tot de traditie beperkt. Daarvoor zijn de musici stuk voor stuk te zelfstandig en eigenzinnig. Matangi combineert grote liefde en respect voor de strijkkwartethistorie met een tomeloze nieuwsgierigheid naar nieuwe muziek en nieuwe vormen. Dit uit zich ook in de samenwerkingspartners: van pianist Severin van Eckardstein en het Quatuor Ebène tot jazzmusici als Eric Vloeimans, Martin Fondse en Wolfert Brederode en zangers als Ruben Hein en Tom McRae. Daarbij bespeelt Matangi niet alleen de traditionele concertzaal, de plek van Matangi is daar waar nieuwsgierigheid, passie en vriendschap is.

Over Ruben Hein

Pianist en zanger Ruben Hein (1982) wordt alom geroemd om zijn karakteristieke, warme stem en eigenzinnige pianospel. Hij schrijft soulvolle popsongs, met diverse invloeden als Radiohead, Thomas Dybdahl, Paul Simon en Bill Withers. Rubens debuutalbum Loose Fit en single Elephants bracht hij in 2010 uit onder het legendarische platenlabel Blue Note. Sindsdien toert hij met zijn eigen muziek en speelt hij in binnen- en buitenland, waaronder het North Sea Jazz Festival, Eurosonic Noorderslag, Lowlands en het Java Jazz Festival in Jakarta, Indonesië.

Over het boek P.S. van Jet Steinz

Een hartverscheurende afscheidsbrief van de tot de brandstapel veroordeelde Maeyken Wens, Appie Baantjers keurige sollicitatie aan de Amsterdamse politie, P.C. Hoofts met eigen bloed ondertekende smeekbede aan Heleonora Hellemans, de dreigbrief die Mohammed B. achterliet op het lichaam van Theo van Gogh. Jet Steinz dook in tientallen archieven verspreid over het land en stuitte op vele duizenden brieven, waarvan de 150 mooiste, grappigste, ontroerendste, bepalendste of anderszins opmerkelijkste in dit boek getoond worden – onderverdeeld in dertig categorieën, voorafgegaan door gloedvolle lemma’s. De facsimile’s, waarop je elke traan en iedere doorhaling van de schrijver kunt zien, vertellen samen met Steinz’ essayerende stukken zowel de geschiedenis van de brief, maar geven ook een beeld van Nederland door de eeuwen heen.

Credits

Muzikanten: Matangi: Maria-Paula Majoor (viool), Hannelore De Vuyst (viool), Karten Kleijer (altviool), Arno van der Vuurst (Cello) en Ruben Hein (zang)