Dragan Bakema

Sancho Panza

Dragan Bakema is acteur, schrijver en producent. Op 15-jarige leeftijd begint Dragan met acteerlessen op het ICO in Assen en op diezelfde leeftijd vertrekt hij naar Groningen waar hij 4 jaar toneel-les volgt bij de vooropleiding Theater. Op zijn negentiende speelt hij zijn eerste hoofdrol in de speelfilm “Drift” van Michiel van Jaarsveld. In 2005 studeert hij af aan de Arnhemse Toneelacademie. Na zijn afstuderen vertrekt hij naar New York om lessen te volgen aan de beroemde Lee Strassberg Academy.

Na zijn afstuderen speelt Dragan in een groot aantal theaterproducties, waaronder Naar Damascus bij Toneelgroep Amsterdam onder regie van Piere Audi, Platonov (regie: Alize Zandwijk) en Richard de Derde (regie: Andreas Kriegenburg), beide bij het ROtheater. Ook was hij de Soldaat van Oranje in de gelijknamige musical. Enkele hoogtepunten van de afgelopen 4 jaar: hoofdrol in Lazarus, hoofdrol in Taste, hoofdrol Pauperparadijs. De tv serie Keizersvrouwen. Luizenmoeder de film. De film: April, May June.

Verder was Dragan gedurende zijn carriere te zien in een groot aantal korte en lange films, waaronder het met drie Gouden Kalveren onderscheiden Joy van Mijkede Jong en de met twee gouden kalveren onderscheiden Brownian Movement van Nanouk Leopold. Daarnaast was hij o.a. zien in Een ingewikkeld verhaal eenvoudig verteld van Jaap van Heusden, Shocking Blue van Mark de Cloe en Hoe Overleef Ik... Mezelf? van Nicole van Kilsdonk. Voor zijn rol in de Telefilm Loverboy van Lodewijk Crijns wordt hij in 2003 onderscheiden met de Best Talent Award.

Naast acteur was Dragan jarenlang actief als producent voor het door hem opgerichte Popov Film, waarmee hij in Rotterdam succesvolle samenwerkingen vondt met verschillende grote culturele instellingen zoals het Boijmans Museum en concertgebouw De Doelen en de fictionele tv series Boijmans Tv & Doelen TV heeft gemaakt. Ook schreef hij in die periode mee aan het filmscenario van Oliver etc en Hunting en Zn. In beide films speelt hij ook de hoofdrol, voor Hunting&Zn ontving hij zijn tweede Gouden Kalf-nomintatie. .

Toen Bakema vader werd (drie kinderen 4, 6 en 9 jaar) verliet hij Rotterdam voor Amsterdam waar hij Popov Film enkel nog gebruikt voor zijn auteurschap. Naast het schrijven van scenario’s ontwikkelde Bakema in deze periode een interesse voor politiek. Hij zocht de onderkant van de samenleving op in het programma: Dragan Bakema homeless experience en ging kort daarna een creatieve band aan met de Socialistische Partij. Het filmfonds heeft wederom een financiële bijdrage geleverd voor het schrijven van zijn nieuwe speelfilm; Smaltalk, daarnaast schrijft Bakema de TV serie LUNCH met Jaap van Heusden (financiële bijdrage ontvangen van het NPO Fonds.) en schrijft hij; De Rode Draad, een nieuw politiek monologen-programma voor de SP en verschillende audiotours over de Nederlandse geschiedenis en de rol van politiek daarin.

Leuke anekdote: Toen het Theaterstuk TASTE omviel omwille van Covid, besloot Dragan gedurende die vijf vrije maanden een opleiding te volgen als motorinstructeur. Dragan is dus naast auteur en acteur ook instructeur. Motorrijden is een grote passie van Bakema.

Dragan draagt naast de Nederlandse nationaliteit ook de Servische nationaliteit. In The Paradise Suite was hij in een Servisch sprekende rol te zien. Deze film was in 2016 de Nederlandse inzending voor de Oscars. Daarnaast was hij te zien in de Nederlands Servische film vlasnost en reist hij maart 2023 reist naar Kroatië voor opnames in de nieuwe speelfilm striguni. Ook Kroatische jeugdfilm young tesla staat in de planning dit jaar te maken.

Vanaf februari dit jaar is Dragan te zien in de nieuwe VIDEOLAND serie INCOGNITO waar hij de hoofdrol vertolk. Ook maakt hij deel uit van The Passion 2023 en zal hij vanaf oktober 2023 beginnen te repeteren voor het nieuwe muzikale theaterstuk DON QUIJOTE waar hij naast Huub van der Lubbe een hoofdrol vertolkt. Zijn politieke maatschappij- monologen komen uit in maart dit jaar.

  • za 6 apr 2024
   20:00
   Hanoszaal
  • zo 7 apr 2024
   14:30
   Hanoszaal
  • wo 10 apr 2024
   20:00
   Hanoszaal
  • do 11 apr 2024
   20:00
   Hanoszaal
  • vr 12 apr 2024
   20:00
   Hanoszaal
  • za 13 apr 2024
   14:30
   Hanoszaal
  • za 13 apr 2024
   20:00
   Hanoszaal
  • zo 14 apr 2024
   14:30
   Hanoszaal
  • wo 17 apr 2024
   20:00
   Hanoszaal
  • do 18 apr 2024
   20:00
   Hanoszaal
  • vr 19 apr 2024
   20:00
   Hanoszaal
  • za 20 apr 2024
   14:30
   Hanoszaal
  • za 20 apr 2024
   20:00
   Hanoszaal
  • zo 21 apr 2024
   14:30
   Hanoszaal