Orpheus Magazine: Klassiek met een twist: A Stairway to heaven van Henry Purcell

De definitie van ‘klassieke muziek’ mag je volgens Marieke de Bruijn, violiste en leider van het Dutch String Collective, wel wat ruimer nemen dan Bach, Tsjaikovski, Schubert en Chopin.

Orpheus Magazine > Orpheus Magazine: Klassiek met een twist: A Stairway to heaven van Henry Purcell

In het theaterconcert A Stairway to heaven glijden we met vijf strijkers en een pianist door de geschiedenis. Langs muziek van onder anderen Purcell, Vivaldi en Gluck, een van de grote operavernieuwers van zijn tijd. “Virtuoze muziek met heel veel lading. We trekken door Europa, door de romantische periode en komen als vanzelf in het heden terecht, in Amerika, bij de filmmuziek, bij Nederlandse componisten als Rogier van Otterloo en Bob Zimmerman. En bij popmuziek waarin je de akkoordenschema’s uit klassieke stukken herkent.” Daarom heet dit concert A Stairway to heaven. Een popnummer van Led Zeppelin dat iedereen kent. Marieke: “Een aria van Henry Purcell heeft nagenoeg dezelfde baslijn. Let it be van The Beatles heeft hetzelfde akkoordenschema als de Canon in D van Pachelbel. Dan hoor je hoe muzikanten van nu leren van de muziek van vroeger en die gebruiken om nieuwe muziek te maken.”

Is klassiek moeilijk?

Marieke, oprichtster van het ensemble dat ook heel veel wordt gevraagd als studioorkest bij opnames van popmuzikanten en filmmuziek, is in hart en nieren een klassiek musicus. Met een missie. “Klassieke muziek wordt vaak nog ‘moeilijk’ gevonden. Nu ben ik een pleaser, dus ik vertel tijdens onze concerten interessante achtergronden over een componist of een compositie. Wat een, componist bezielde, welke invloed de tijd op zijn of haar muziek had, onder welke omstandigheden hij of zij leefde. Door die achtergronden ga je de muziek vaak ook mooier vinden. Dan is mijn missie geslaagd.”