Wouter van der Linde

11 Apeldoorners schitteren in nieuwe Orpheus productie Zalf en Papaver

Na een volle auditie dag met énorm veel talent is de cast voor Orpheus’ nieuwe theatervoorstelling aangevuld met 11 Apeldoornse sterren. Joyce Bleeker, Jamie Duijvestijn, Nils-Anders Gruben, Ilse Jansen, Lianne van de Kamp, Marcel van Straten, Veroniek Vreugd, Evi Winkelman, Sofie Winkelman, Julia Zandvliet en Manouk Zandvliet zullen van 7 t/m 21 september 2024 schitteren in Zalf en Papaver. 

Na twee succesvolle eigen producties rondom lokale verhalen, Aan de Vooravond  (2021) en LOO (2022), duikt Orpheus opnieuw in de lokale geschiedenis. Zalf en Papaver wordt een Apeldoornse duizend-en-een-nacht vertelling met als vertrekpunt de geschiedenis van de Zwitsalfabriek. De muziektheatervoorstelling brengt niet alleen de Zwitsalfabriek, zalf, tot leven, maar zet ook de spotlight op die andere fabriek op dat terrein, daar waar uit papaver ruwe opium werd gewonnen. 

Tijdens het schrijven van het scenario is gesproken met diverse oud-medewerkers die er stuk voor stuk tientallen jaren hebben gewerkt. Hun verhalen zijn herkenbaar verwerkt, maar we zetten de geschiedenis ook een beetje naar onze hand. Het blijft immers theater. Waar droomden zij van terwijl ze papaverbollen tot geneesmiddelen verwerkten en aan de lopende band dozen vol babyshampoo vulden? Ook in onze lokale cast, die met z’n elven vele bijrollen zullen vervullen, zitten twee oud-Zwitsalmedewerkers.

De hoofdrollen worden vertolkt door drie acteurs, waarvan de namen op een later moment bekend gemaakt worden. Concept, tekst en regie is in handen van Annechien Koerselman en muzikaal leider is componist en pianist Julian Schneemann. Zijn ensemble Caravan, bestaande uit zes musici, completeert de cast.

De première van Zalf en Papaver is op zaterdag 7 september in Orpheus, daarna worden in Orpheus nog zes voorstellingen gespeeld en de laatste twee speeldata, 20 en 21 september, is deze productie te zien in De Meervaart in Amsterdam.

Tickets voor Zalf en Papaver kunnen vanaf vrijdag 15 december gekocht worden via orpheus.nl. Houd de website en Orpheus’ sociale media in de gaten voor meer informatie.