Nieuwe Nederlandse musical Koud Vuur in de maak. En jij kan meehelpen!

In de musicalmekka’s Londen en New York is het vanzelfsprekend publiek te betrekken bij het maakproces en musicals in wording eerst “off-Broadway” te testen, voordat ze naar de grote zalen gaan. Zo pakken MusicalMakers en OpusOne het ook aan met de nieuwe musical Koud Vuur. Op 12 april krijg je in Theater Orpheus een uniek kijkje achter de schermen bij deze musical in wording.  

Een creatieve lezing is een belangrijke stap in het maakproces van een musical. Al vroeg in het proces wordt feedback van het publiek meegenomen. Het publiek is zo vanaf het begin onderdeel van de ontwikkeling. De leesvoorstelling wordt ingeleid door schrijver en regisseur Daniël Cohen en afgesloten met een Publieksgesprek onder leiding van Orpheusdirecteur Mirjam Barendregt. Cohen verwerkt de publieksreacties om Koud Vuur door te ontwikkelen naar de volgende stap; de try-out fase. 

Het verhaal

Een jong stel gaat in relatietherapie. Ellen is wit, Mingus is Moluks, al voelt hij zich compleet Nederlands. Hij heeft zijn hele leven al last van plotselinge woede-uitbarstingen. Gedrag dat hij maar al te goed kent van zijn vader, waarmee hij alle banden heeft verbroken. 

Deze aanvallen worden intenser nu Ellen zwanger is van hun eerste kind. Mingus vreest dat hij de blinde woede die hij geërfd heeft van zijn vader en grootvader, die als eerste generatie naar Nederland kwam, zal doorgeven aan zijn eigen zoon. Met hulp van de relatietherapeute Janine probeert het stel hun problemen onder ogen te zien. Het verleden laat zich niet langer wegduwen, en Mingus begint te begrijpen hoeveel invloed zijn afkomst op hem heeft. Hoeveel trauma heeft hij geërfd van de generaties voor hem? Koud Vuur is een nieuwe musical over intergenerationeel trauma, over vaders en zonen, en hoe de ingrijpende nasleep van het koloniale tijdperk nog steeds voelbaar is in het leven van jonge mensen, hier en nu.

De cast van Koud Vuur bestaat uit Jorrit de Vries, Soraya Gerrits, Yvonne Lawalata, Charlotte Kloosterman, Raymond Kurvers, Joop Leiwakabessy, Ricky Sheridan  en Esmée Pieters.

Mirjam Barendregt, directeur Orpheus: “Om nieuwe musicals te ontwikkelen en nieuwe talent en nieuwe verhalen een podium te geven is het van belang om ze te testen. En waar kan dat beter dan in ons theater met musicalliefhebbers! Met het script in de hand, nieuwe muziek en een veel belovende cast krijgen de bezoekers een uniek inkijkje in deze musical in wording. Iets wat we nog veel vaker gaan doen”. 

Op vrijdag 12 april komt Koud Vuur in de Altioszaal van Theater Orpheus voor het eerst tot leven. Tickets voor de leesvoorstelling van deze splinternieuwe musical zijn te koop via orpheus.nl. Publiek dat wil doorpraten over het thema van de leesvoorstelling is op zondag 14 april welkom bij de eerste editie van Kwestiez. Kwestiezz! is een initiatief van Stichting Samenspraak. In samenwerking met CODA Apeldoorn én verschillende betrokken Apeldoornse partijen, biedt Stichting Samenspraak met Kwestiezz! een reeks van zes gesprekken over maatschappelijke onderwerpen waarover de meningen uiteenlopen. Kwestiezz! neemt het initiatief om zowel de dialoog áls maatschappelijke onderwerpen waarover verdeeldheid bestaat op de Apeldoornse agenda te zetten.