Finalisten Amsterdams Kleinkunst Festival
Het Amsterdams Kleinkunst Festival presenteert de drie finalisten van de AKF Sonneveldprijs 2022: Valentina Tóth, Collin Edson en Britt van Tooren.
Na een intensieve voorselectie, Keep an Eye Masterclasses, een landelijke try-out tournee, halve finales en de zinderende finale, presenteert het Amsterdams Kleinkunst Festival de drie finalisten van de AKF Sonneveldprijs 2022.
De getalenteerde AKF finalisten staan te trappelen om de Nederlandse podia te beklimmen en hun finaleprogramma te tonen vol humor, ontroering en verrassing!
Maak tijdens deze tournee kennis met de nieuwste generatie kleinkunstenaars en cabaretiers.
De finalisten van de 35e editie van het Amsterdams Kleinkunst Festival zijn Valentina Tóth, Collin Edson en Britt van Tooren.
Winnaar AKF Sonneveldprijs én AKF Publieksprijs
Over ValentinaValentina Tóth is actrice, theatermaker en muzikante. Na een studie klassiek piano aan het conservatorium van Brussel, studeerde ze in 2018 af als actrice aan het RITCS (Royal Institute of Theatre, Cinema and Sound) te Brussel. Na haar afstuderen maakte en speelde ze onder anderen bij De Toneelschuur, De Kopergietery, Het Houten Huis en Theater Antigone. Haar werk bevindt zich op het snijvlak tussen theater, klassieke muziek, kleinkunst en opera.
Over de voorstelling Valentina Tóth brengt in de voorstelling Wildbloei een ode aan de hysterische vrouw. Met een mix van opera, musical, kleinkunst en klassieke muziek bezingt en bespeelt ze dit type vrouw. Ze vliegt van personage naar personage; onder andere een femme fatale, een vrouw die dolgraag body positive zou willen zijn, een mislukte K3 auditie en een natuurramp in hoogsteigen persoon passeren de revue.
Gewapend met een flinke dosis muzikaliteit, snelle schakels en grote personages, houdt ze met Wildbloei haar publiek onder schot brengt ze hopelijk een beetje sympathie teweeg. Of bevreemding. Ook goed.
Winaar AKF Shaffy Cheque
Over CollinCollin Edson is een veelzijdig, dynamisch en multidisciplinair cabaretier. Binnen zijn werk gaat hij op zoek naar het snijvlak van de maatschappelijke en fictieve creatieve wereld. Met zijn directe spel gaat hij in gesprek met het publiek en laat hen nadenken over maatschappelijk relevante aspecten. Het overbrengen van gevoel en zijn visie staan hierin centraal.
Over de voorstelling
In de voorstelling TATA STIMA gaat Collin Edson om met het thema identiteit en verlies. Zijn voorstelling is een viering van het leven maar ook een ode aan zijn vader. In het middelpunt staat het leven en aanwezig zijn in het het nu. Wie zijn wij, wie ben ik, wat laat je achter en wat laten wij achter?
Britt van Tooren studeerde in 2020 cum laude af aan de opleiding Muziektheater aan het ArtEZ conservatorium. Ze speelde onder andere bij Theatergezelschap Bonte Hond en Stichting Theatergroep Kwatta. Naast zingen, acteren, pianospelen, maken en schrijven is ze ook dol op honden aaien, prijzen winnen bij bingo en verantwoordelijkheden uitstellen. Waar ze haar gevoeligheid altijd heeft gezien als zwakke plek, begint ze langzaam in te zien dat de wereld al een overschot heeft aan hardheid. De maatschappij heeft honger naar donzige zielen. Ze is een groot voorstander van huilen in het openbaar en ervan overtuigd dat de zachte krachten uiteindelijk altijd zullen winnen.
Over de voorstelling
Waarom heb ik niet mee mogen denken over mijn eigen bestaan?
Ik had het fijn gevonden als er was gevraagd:
Zou je willen leven?
Heb je daar eigenlijk wel trek in?
Wat als ik een sneak-preview had gezien van mijn levensloop?
En daarna zelf had mogen kiezen:
Wil ik geboren worden of niet?
Over op je bek gaan en nog even blijven liggen.
Over je afvragen of de mail met de bijsluiter van het leven in je spamfolder is beland.
Over verlangen een kiezelsteen te zijn.
Een rollercoaster performance vol catchy proza, vunzige beats, monogame pinguïns en (een soort van) God.
Over het Amsterdams Kleinkunst Festival
> AKF; Groot in kleinkunst!
> Het Amsterdams Kleinkunst Festival biedt kleinkunst- en cabarettalenten een intensief ontwikkelingstraject binnen de Nederlandse theaterwereld.
> Het AKF richt zich op de kleinkunst in de breedste zin van het woord. Er is ruimte voor cabaret, muziektheater, poëzie, spoken word en het Nederlandstalige theaterlied.
> Dat het festival een succesvolle kweekvijver is, bewijzen de volgende namen. Onder meer Claudia de Breij, Van der Laan & Woe, Lonneke Dort, Yentl en de Boer, Stefano Keizers, Daniëlle Schel, Glodi Lugungu en Rosa da Silva waren finalist tijdens eerdere edities.