Orpheus Magazine: Orpheus kan niet zonder Apeldoorn(ers)
Orpheus Magazine > Orpheus Magazine: Orpheus kan niet zonder Apeldoorn(ers)
Theater van de Stad is de paraplu waaronder Orpheus gedurende het hele jaar bijzondere voorstellingen en activiteiten schaart, waarbij we de stad actief betrekken. Deze voorstellingen voor en door Apeldoorners zijn bedoeld om mensen die normaal niet (kunnen) komen kennis te laten maken met de veelzijdigheid van theater. Er worden voorstellingen in huis gegeven, maar ook in de stad zelf, letterlijk. Zo komt de KinderKaravaan elk jaar naar parken in de verschillende wijken. Ervaren, ontmoeten, samen genieten; dát is waar we voor staan. Wie durft te beweren dat theater niet voor hem of haar gemaakt wordt en slechts voor the happy few is nodigen we met liefde uit nu echt een keer langs te komen. Of aan te haken bij een voorstelling in de buurt. Orpheus is voor en van ons allemaal!
Marij Wools (programma-coördinator Theater van de Stad & Educatie) en haar collega Patricia Gillet (community-coördinator) hebben ideeën genoeg om dit mooie theater nog toegankelijker te maken, de stad te betrekken bij wat we doen. Ze maken Orpheus laagdrempeliger en inclusiever! Reden genoeg om de twee uit te horen over de bijzondere relatie tussen het theater en mensen van dichtbij.
Patricia: “We willen de stad meer bij ons theater betrekken, het voor alle Apeldoorners aantrekkelijk maken bij ons naar binnen te lopen. Dat doen we met extra’s, programma’s die we voor speciale doelgroepen uitrollen. Maar ook door inwoners van Apeldoorn de kans te geven zelf een rol te pakken. Cultuur moet voor iedereen bereikbaar zijn want cultuur ontspant en verrijkt. Een mooie voorstelling zorgt ervoor dat je de buitenwereld even kunt loslaten om je in een andere wereld onder te dompelen.”
Marij: “Theater levert inspiratie op voor jong en ouder. Achter elke voorstelling, of die nu voor peuters, pubers of volwassenen is gemaakt, zit wel een boodschap, een verborgen haakje waarmee je verder kunt. Voorstellingen bevatten thema’s die, ook al gebeurt dat soms onbewust, tot nadenken aanzetten en houvast bieden.”
Vriendjes van Orpheus
Steeds meer Apeldoornse kinderen tot 12 jaar vinden hun weg naar Orpheus. De kindercommunity Vriendjes van Orpheus bewijst zijn nut en maakt de magische wereld van theater toegankelijk voor alle kinderen in Apeldoorn. Kinderen worden gratis Vriendje van Orpheus en voor maar €2,50 mogen ze naar de jaarlijkse Vriendjesdag. Naast twee voorstellingen die dag zijn er workshops, rondleidingen achter de schermen en activiteiten in de foyer. Marij: “Tijdens zo’n rondleiding vragen we wel eens of ze al eerder naar theater gingen of een voorstelling zagen. Dan gaan er maar weinig handen de lucht in. Het is mooi om te zien hoe ze die dag genieten en onder de indruk zijn van wat ze meemaken. Hun school (de zogenaamde Vriendjesschool) krijgt korting op het educatieaanbod én maakt kans om Vriendjesschool van het Jaar te worden.” Patricia: “Wat we vurig hopen is dat kinderen na een bezoek aan Orpheus met school thuis hun enthousiasme voor theater delen en ouders aangemoedigd worden zelf ook met hun kinderen naar een voorstelling te gaan.”
SHOW Apeldoorn
Veel Apeldoorners weten het inmiddels: wie wil en kan krijgt in Orpheus de kans om te stralen! Al zeven jaar krijgt lokaal amateurtalent uit Apeldoorn in SHOW Apeldoorn kans het podium te pakken. Om het niveau en de kwaliteit te bewaken, wordt vooraf een voorronde gehouden. Marij: “Iedereen kan meedoen. Tijdens de voorrondes tonen talenten in een paar minuten tijd wat zij in huis hebben op het gebied van podiumkunsten. Dat kan alles zijn, van paaldansen tot een optreden van een zeemanskoor. Na selectie blijven de tien beste acts over en die vormen de basis voor de SHOW die onder professionele regie en muzikale begeleiding tot stand komt. Zo wordt lokaal talent in de schijnwerpers gezet. Orpheus vindt het belangrijk het vlammetje in mensen aan te wakkeren, ze optimaal te faciliteren in wat ze kunnen en willen, in waar hun hart ligt. Opdoen van podiumervaring kan een stimulans zijn om nog serieuzer aan doelen te werken. Maar wat de uitkomst in de toekomst ook wordt, wat we zien is dat deelnemers enorm genieten van hun moment tijdens zo’n show, dat shinen op een groot podium. En als je het over trots hebt: het geldt net zo goed voor alle familie en vrienden in de zaal."
"Orpheus vindt het belangrijk het vlammetje in mensen aan te wakkeren, ze optimaal te faciliteren in wat ze kunnen en willen, in waar hun hart ligt."
Jongeren Gastprogrammeurs (18 tot 35 jaar) kregen de afgelopen jaren de sleutel
van Orpheus en maakten met professionele ondersteuning van Orpheus hun eigen voorstelling. In co-creatie kregen de meest uiteenlopende ideeën ruimte. Hierdoor ontstaat een enthousiaste jongeren community die blijft groeien. Met deze jongeren brainstormen we regelmatig over hoe we Orpheus samen met hen ook aantrekkelijk kunnen maken voor de jongere bezoeker.
Patricia: “Zo dacht een groep jongeren met ons mee, over wat zij graag willen, wat ze nodig hebben. Dat leverde bijvoorbeeld de mooie suggestie op om Math with Menno naar het theater te halen, examentraining wiskunde live op de planken! Hoe leuk en waardevol is zo’n college in examentijd? De groep kwam met meer ideeën, variërend van een pizza-avond tot het boeken van een cabaretier die helemaal hot is onder jongeren. Jongeren denken niet alleen mee over voor hen relevante programmering, ze zetten gelijk hun eigen communicatiekanalen in om leeftijdgenoten te bereiken.”
Ouderen
Nog zo’n community die zijn waarde bewijst voor Apeldoorn en Orpheus is de Ouderenprogrammaraad. Deze raad, die gevormd wordt door oudere theaterfans, organiseert het middagje-uit-programma. Patricia: “De raad is dus zelf aan zet om een divers en aansprekend programma neer tezetten om nog meer leeftijdsgenoten enthousiast te maken voor theater. Daarbij draait het naast een mooie voorstelling ook om ontmoeting. Een voorbeeld is Praatje-Plaatje, een middag vol lievelingsmuziek – iedereen mag vooraf verzoeknummers indienen – waarbij de Altioszaal in cafésfeer wordt gedompeld, er vinyl op de draaitafel gaat en een liveband speelt. Zo’n middag is een groot succes. Niet alleen vanwege de verzoeknummers die worden gedraaid, vooral vanwege de mooie ontmoetingen. Ongedwongen met elkaar in gesprek raken, een hapje en een drankje erbij. Zo groeit Orpheus uit tot een plek van ontmoeting voor iedereen.” Kijk op Orpheus.nl/middagjeuit voor de volledige programmering van Middagje Uit.
Steeds meer verbinding tussen communities en Orpheus
Of het nu ouderen, piepjonge fans, lokaal aanstormend talent, vrije denkers of creatievelingen zijn, de verbinding tussen de communities onderling en Orpheus groeit! Er zijn genoeg mensen die goede ideeën hebben, soms iets missen of vinden dat het Orpheusprogramma nog meer variatie verdient.
Marij: “Het leuke is dat we bekenden geregeld terugzien. Lionel Kistemaker die op zijn 13dede show stal bij SHOW Apeldoorn hebben we als gastprogrammeur teruggezien en hij maakt inmiddels stappen in de jazz- en musicalwereld. Nils-Anders Gruben die in 2021 meewerkte aan de Kinderkaravaan doet dit jaar mee aan SHOW Apeldoorn en krijgt ruimte als gastprogrammeur met zijn eigen show. Maar kijk ook eens naar verhalenverteller Nericha Marchena die enkele jaren geleden aan SHOW Apeldoorn meedeed en inmiddels in de Ouderen Programmaraad zit. Die rol is haar op het lijf geschreven.”
Orpheus is van en voor iedereen
Om dat mogelijk te maken werkt Orpheus nauw samen met maatschappelijke partners. Daarnaast zorgen bijdragen van het VSB Fonds, het Fonds voor Cultuurparticipatie, de sponsoren binnen het PartnerPodium van Orpheus en de Vrienden van Orpheus ervoor dat we deze bijzondere projecten tot stand kunnen brengen. Dankzij deze samenwerkingen kunnen we steeds diverser programmeren en daarmee alle doelgroepen bereiken.Gouden Dans is een mooi voorbeeld van meedoen. Dit jaar maakten zestig oudere dansers, veel dames en een enkele heer, samen de voorstelling Koninklijk in het kader van de heropening van Paleis het Loo. Iedereen genoot van de productie! Niet alleen omdat er eindelijk weer eens -of door sommigen voor het eerst- werd gedanst, maar ook omdat het voor veel deelnemers dé gelegenheid was anderen te ontmoeten! De Gouden dansers ontmoeten elkaar trouwens nog regelmatig bij de Gouden Tafel voorafgaand aan de voorstelling van Middagje Uit.