Orpheus Magazine: De KinderKaravaan trekt weer de wijken in!

Cultuur komt naar je toe deze zomer. Voor de vijfde keer trekt Theater Orpheus dit jaar in de laatste week van de zomervakantie de Apeldoornse wijken in. De KinderKaravaan staat dan iedere dag in een ander park. En dit jaar breiden we uit met een tweede week: in omliggende dorpen en gemeenten. Op het programma staat deze zomer de muziek- en dansvoorstelling AU! van het danstheatergezelschap plan d-.

Orpheus Magazine > Orpheus Magazine: De KinderKaravaan trekt weer de wijken in!

Orpheus Magazine ging langs bij Marij Wools, programma coördinator Theater van de Stad & Educatie. De KinderKaravaan is een initiatief en een onderdeel van Theater van de Stad. Onder die noemer organiseert Theater Orpheus het hele jaar voorstellingen en activiteiten naast de reguliere theaterprogrammering. 

Wat wil Orpheus met deze voorstellingen?

Marij: “Een belangrijke missie van Orpheus is cultuur toegankelijk te maken voor iedereen. Voor alle leeftijdsgroepen, alle gezindten en groepen, alle kleuren en voor elk inkomen. Met de KinderKaravaan maken zowel kinderen als hun ouders die we normaal niet of nauwelijks in ons theater zien of die om financiële redenen niet kunnen gaan, toch kennis met ons en met theater. Het is belangrijk dat kinderen voor hun twaalfde levensjaar meerdere keren in aanraking komen met kunst en cultuur. Dat verruimt de blik en opent een andere wereld.”

In een aantal jaren is de KinderKaravaan al niet meer weg te denken als vakantieactiviteit

Marij: “Klopt! We zagen vooral het afgelopen jaar een enorme groei van het aantal bezoekers aan de KinderKaravaan. Het begin was nog wat aarzelend, maar vorig jaar zaten alle voorstellingen ramvol. In elke wijk waar de KinderKaravaan komt, worden op een middag twee voorstellingen gespeeld. We hebben echt gezien dat kinderen en hun ouders of begeleiders graag terugkomen als ze eenmaal zijn geweest.”

"KinderKaravaan is een begrip geworden in de Apeldoornse wijken"

En altijd in de open lucht

“Behalve bij heel slecht weer, dan gaan we naar binnen. We hebben een KinderKaravaan brandweerwagen, daarmee komen we het park in. Die zit vol met krukjes en kussentjes, dus je kunt lekker zitten.”

Dit jaar kunnen jullie wat groter uitpakken door een subsidie van de provincie

“Ja, daarom konden we Andreas Denk van plan d- ook vragen een geheel nieuwe voorstelling te maken, speciaal voor ons. Mede door deze bijdrage kunnen we dit jaar ook uitbreiden naar een tweede week. In samenwerking met Schouwburg Lochem en Theater Hanzehof en Buitensociëteit in Zutphen vindt de KinderKaravaan in de week van 7 t/m 12 augustus nu ook plaats in Beekbergen, Klarenbeek, Zupthen & Lochem. En daarna van 15 t/m 19 augustus in verschillende Apeldoornse parken."

Andreas Denk is choreograaf, danser en decorontwerper bij de Almeerse theatrale dansgroep plan d-. Hij maakt voor het gezelschap voorstellingen voor zowel volwassenen, als voor kinderen en jeugd. Voor in het  theater of, zoals voor de KinderKaravaan, op speciaal verzoek.

Je hebt veel ervaring met dansvoorstellingen voor kinderen. Is het lastig om hun aandacht vast te houden?

Andreas: “Je moet herkenbare verhalen brengen. Dans is een non-verbale communicatie en bij kinderen en jeugd is de spanningsboog vaak korter dan bij ouderen. Daar moet ik bij het maken rekening mee houden. In AU! zit dus ook live muziek, met een aantal liedjes, zoals het Aulied en het Pleisterlied. 

En hoe anders is het in de open lucht dan in de beslotenheid van een theater?

“In de open lucht is de concentratie natuurlijk anders. Je moet meer je best doen de focus vast te houden. Dat kun je in een theater doen met ondersteuning van licht, op een middag in het park gaat dat niet. Ook met het decor moeten we rekening houden met het publiek dat rondom ons zit. Er moet dus tempo in een voorstelling zitten. Kinderen reageren altijd heel uitbundig op dans en bewegen graag mee. Maar het zegt niet zoveel als ze naar de vogeltjes kijken terwijl jij je ziel uit je lijf staat te dansen. Misschien dromen ze juist weg door die dans en de muziek.”

Waar gaat AU! over?

“Over alles dat pijn doet. Zichtbare pijn en pijn die je van binnen kunt hebben zonder dat iemand het direct ziet of merkt. Het stuk speelt zich af op een speelveldje, waar drie kinderen elkaar ontmoeten. Hun pijntjes en verdrietjes zijn alledaags: de een is een konijn kwijt, de tweede verveelt zich stierlijk, de derde heeft een nieuwe fiets. Die stuk is. In dans laten we de emoties zien die dat bij ze teweegbrengt. Niet alleen pijn en verdriet, maar ook leedvermaak. Het mooie van kinderen is dat ze onbevangen kijken en luisteren.”

Peuterpret

Ook buiten de zomer is er genoeg pret voor de kleintjes. Peuterpret is Orpheus’ serie voorstellingen voor de allerkleinsten: voorstellingen die geschikt zijn voor kinderen in de leeftijd tot 4 jaar. Elke derde woensdag van de maand is er een leuke Peuterpretvoorstelling te zien in Orpheus. Van dans tot een muzikaal concert, alle theatergenres komen aan bod. De kinderen mogen bij Peuterpretvoorstellingen gratis naar het theater. Ouders, opa’s en oma’s betalen slechts € 5,- per kaartje. En natuurlijk geldt ook hier de Stadspas (voorheen Regelrecht).