Amsterdams Kleinkunstfestival

De finalisten van de AKF Sonneveldprijs 2024: Ayoub Kharkhach, Levy Geernaert en Simon Verlinden.

Het Amsterdams Kleinkunst Festival biedt kleinkunst- en cabarettalenten een intensief ontwikkelingstraject binnen de Nederlandse theaterwereld. Het AKF richt zich op de kleinkunst in de breedste zin van het woord. Er is ruimte voor cabaret, muziektheater, poëzie, spoken word en het Nederlandstalige theaterlied. 

SCHATER Cabaretfestival

Hét cabaretfestival van Apeldoorn

za 20 apr 2024 17:00 - 23:59

In een finale van hoog niveau (aldus de jury) op zaterdag 6 april werden zowel de AKF Sonneveldprijs 2024 als de AKF Publieksprijs uitgereikt aan de Nederlands-Marokkaanse kleinkunstenaar Ayoub Kharkhach. De AKF Shaffy Cheque (aanmoedigingsprijs beschikbaar gesteld door het Ramses Shaffy Fonds) ging naar Levy Geernaert. De derde finalist van de avond was Simon Verlinden.

Hierna gaan de drie finalisten op tournee. In deze tournee polijsten en perfectioneren zij hun theaterprogramma. Ze werken met een spraakmakende regisseur uit de theaterwereld, volgen het Keep an Eye Masterclasses programma en toeren door het land om zich voor een breed publiek te presenteren. Ontdek de nieuwe talenten in de AKF Finalistentournee van het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Ayoub
En verbied de vogels om te fluiten
De Nederlands-Marokkaanse kleinkunstenaar Ayoub (1998) ontpopt zich op het podium tot een ware nachtegaal. Zijn voorstelling En verbied de vogels om te fluiten is een kwetsbaar levensverhaal. Een zoektocht naar zingeving in zijn jonge leven. Ayoub stelt zichzelf de vraag of hij in staat is betekenis te geven aan alle ervaringen die hij tot nu toe heeft doorgemaakt. Met muziek als de rode draad van zijn vertelling, neemt hij je mee op een betoverende en spirituele reis. Een voorstelling vol verhalen over eten, ziekte en de bijzondere band die hij met zijn moeder heeft. Ayoub deelt zijn diepste gedachten en gevoelens.
Levy
Zodoende
Levy Geernaert (1999) is geboren en getogen in Vlissingen. Na zijn geboorte was hij een tijdje een baby en is daarna doorgestroomd naar de peuterspeelzaal. Na twee jaar mocht hij naar de basisschool die hij ook succesvol heeft doorlopen. Dit is de plek waar hij naar eigen zeggen “lezen en schrijven” heeft geleerd. Op zijn 17e vertrok Levy naar Rotterdam om te studeren aan de MBO Theaterschool. Inmiddels studeert hij aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie.

“Weet je, ik heb geen idee wat ik jullie precies moet zeggen, maar ik weet wel wat mij troost:”
Simon Verlinden
Graag!
Simon Verlinden (1997) heet u welkom. U kent hem niet. Hij u ook niet. Maar hij heet u welkom. Van harte. Want hij heeft u nodig. Omdat het op die manier gezelliger is. Omdat er al zoveel zelf moet. Omdat samen koffie drinken lekkerder is. Geraken twee bomen die naast elkaar groeien ooit uitgepraat? Hij weet het niet.

Graag! is een absurde, tragikomische rollercoastervoorstelling waarin je wordt meegezogen in het leven van Simon Verlinden. Zijn roze bril perspectief staat haaks op het cynisme van vandaag en zijn poëtische blik op de wereld maakt van het alledaagse iets betoverends. Noem hem een hopeloze romanticus of een tevredenheidsexpert, maar niet naïef. Want hij is niet naïef, hij is idealistisch.

Dat het festival een succesvolle kweekvijver is bewijzen de volgende namen. Onder meer Claudia de Breij, Van der Laan & Woe, Lonneke Dort, Yentl en de Boer, Stefano Keizers, Daniëlle Schel, Glodi Lugungu en Rosa da Silva waren finalist tijdens eerdere edities.