Landelijke première van Introdans’ Swan Lake in Theater Orpheus

Deze winter danst Introdans het frisse en moderne Swan Lake voor de hele familie. Introdans presenteert het wereldberoemde Zwanenmeer in een nieuwe, eigentijdse bewerking met het voltallige Introdans-danserstableau. 125 jaar na de ‘oerpremière’ van de alom geliefde klassieker gaat Swan Lake zaterdag 16 december in première in Theater Orpheus. 

Swan Lake is een groots en levendige voorstelling, waarin het complete Introdans-danserstableau schittert tegen de achtergrond van een imponerend decor, op de beroemde, majestueuze en ontroerende muziek van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Voor kinderen belooft het een onvergetelijke kennismaking met danstheater te worden en trouwe dansfans zullen na afloop net zo onder de indruk zijn.

De Belgische choreograaf Stijn Celis maakte Swan Lake in 2006 voor het Bern Ballet in Zwitserland. In zijn versie zoomt Celis in op de relatie tussen prins Siegfried en zijn dominante moeder, de Koningin, en op Siegfrieds verlangen om te ontsnappen aan de ‘klauwen’ van de monarchie. Celis:

Het verhaal van de prins die verliefd wordt op de zwaan gaat over het verlangen naar iets anders, naar iets nieuws. Dat is wat me interesseerde. Prins Siegfried moet trouwen, maar hij wil ontsnappen, zijn eigen weg vinden.

Belangrijke thema’s in Celis’ interpretatie zijn het ontwaken van je zintuigen en de behoefte om je eigen weg te vinden.

De prins maakt een innerlijke reis die denk ik veel mensen zullen herkennen. Een reis door een schemerwereld waarin je heel onzeker bent en niet weet hoe je je diepste verlangens tot vervulling kunt brengen.

Aldus Celis. Door deze thema’s is Swan Lake ook zeer aantrekkelijk en invoelbaar voor jonge toeschouwers. Introdans-directeur Roel Voorintholt:

Swan Lake is oorspronkelijk niet voor kinderen gemaakt, maar is wel heel geschikt voor hen. De productie prikkelt, is theatraal, bevat allerlei technische hoogstandjes, en tegelijkertijd is het verhaal heel goed te volgen. Als toeschouwer ga je op een fascinerende reis, waarbij je je geen seconde verveelt.

Deze familievoorstelling krijgt ook een interactief contextprogramma, een Experium, in de foyer van het theater. Een totaalbeleving voor jong en oud, waarbij je alle zintuigen gebruikt om Swan Lake nóg intenser te ervaren. Je maakt kennis met de personages, je kunt de kostuums voelen, je eigen Swan Lake duet dansen op een danstapijt, spelen met het decor- en lichtontwerp en een selfie maken in (digitaal) kostuum met een speciale Instagramfilter. De entree van het Experium is gratis. 

De première in Orpheus doet Roel Voorintholt goed:

Orpheus is een van onze kerntheaters, we komen hier graag, ook vanwege de goede band met ons publiek hier. Het is een fijne plek. De foyer is een mooie, besloten ruimte, de grote Hanoszaal is geweldig!