Theater Orpheus focust op wat wel kan

Afgelopen weken was het weer spannend voor theater Orpheus. Horeca of alleen voorstellingen? 444 gasten in de Hanoszaal of 30? Open of sluiten? Iedere keer mocht iets minder en vanaf woensdagavond 4 november 22.00 uur zijn de deuren van het Apeldoornse theater helaas opnieuw gesloten voor publiek. 

Het team van Orpheus is er inmiddels aan gewend en is flexibeler dan ooit. Samen kijken ze dan ook vooral naar wat wel kan en hoe ze van betekenis kunnen zijn voor de inwoners van Apeldoorn. Mirjam Barendregt, directeur Orpheus: “Financieel maakt het voor ons niet meer uit, 30 gasten of dicht, maar je wilt gewoon graag weer perspectief en niet iedere twee weken weer  iets nieuws moeten verzinnen. Ik ben ontzettend trots op team Orpheus en de manier waarop we samen de schouders eronder zetten en een positieve sfeer bewaren”.

Voorstellingen en concerten

Komende twee weken zijn de deuren dicht, maar vanaf 19 november ontvangt het theater graag weer tot 30 gasten bij uitvoeringen van onder andere Hotel Modern, Introdans, Anne Neuteboom, De Nederlandse Reisopera, Dolf Jansen, Elke Vierveijzer en de oudejaars van Jan Beuving & Patrick Nederkoorn. Programmeur Marijt Helmink heeft sinds 12 maart een totaal andere baan: “Je moet je voorstellen dat mijn werk het meest op het leggen van een enorme puzzel lijkt. Sinds maart veranderen de puzzelstukjes echter steeds van grootte, vorm, aantal en kleur. Het is zo belangrijk voor artiesten om te kunnen blijven spelen en voor het publiek om te kunnen blijven genieten van theater. Daarom ben ik ook zo blij dat dat, ondanks alle beperkingen, nog steeds lukt!”.

Tickets zijn te reserveren via www.orpheus.nl/voorstellingen

Orpheus en de stad

Intussen zitten ook coördinator Theater van de stad Marij Wools en Community coördinator Patricia Gillet niet stil. Afgelopen maanden zetten zij twee prachtige nieuwe initiatieven op, de Orpheus gastprogrammeurs en de Orpheus ouderenprogrammaraad. Inmiddels zijn vijf Apeldoorners in de leeftijd van 18 tot 35 jaar elk hun eigen avond bij Orpheus aan het voorbereiden. De een staat straks zelf als cabaretier op het podium en de ander organiseert een jazzcongrestival. Ondanks de Coronacrisis zijn ook de Apeldoornse senioren aan de slag gegaan met plannen maken en ideeën uitwisselen. Ook zij gaan zelf aan de slag bij het organiseren van speciale ouderenactiviteiten in Orpheus. 

De voorbereidingen voor de inmiddels welbekende eindejaarsvoorstelling ‘SHOW Apeldoorn’ gaan ook gewoon door. De voorrondes hebben al plaatsgevonden en er zijn weer geweldige Apeldoornse talenten geselecteerd. “Onze creativiteit wordt enorm op de proef gesteld door de gestelde maatregelen. Gelukkig kunnen we voor dit project rekenen op financiële ondersteuning van het VSBfonds. We gaan op 23 december hoe dan ook een spetterende voorstelling vol zang, dans, muziek, toneel en circus neerzetten!” aldus Marij Wools, verantwoordelijk voor de productie van de 5de editie van SHOW Apeldoorn.

Vrienden

Speciaal voor Vrienden heeft Orpheus nog wat bijzondere verrassingen in petto komende weken. Mirjam Barendregt: “Als organisatie voelen we de steun van onze bezoekers en vrienden en dat doet ons erg goed. We zouden iedereen alleen veel vaker willen zien, maar dat was de afgelopen maanden niet mogelijk. Als het bezoek aan Orpheus dan beperkt is, verzinnen we iets anders toch?” Iedereen kan Vriend worden, kijk voor meer informatie op www.orpheus.nl/vrienden 

Juist in deze bijzondere tijd laat Orpheus zien: theater is er voor iedereen!