15 april geen première, maar wel een primeur bij Orpheus.

Na een voorbereiding van meer dan een jaar zou op 15 april in Theater Orpheus de grote avond zijn, de première van het Apeldoornse drama Aan de Vooravond. Helaas gooide Corona ook hier roet in het eten. In plaats van de geplande première maakt Orpheus het heuglijke nieuws bekend dat het toneelstuk alsnog gespeeld gaat worden.

“Het Coronavirus zorgde ervoor dat we onze repetities halverwege moesten afkappen.”, vertelt regisseur Jori Hermsen van Jori Hermsen Producties. “Daarvan waren we allemaal ontzettend aangeslagen. Dankzij de geweldige samenwerking met Orpheus en een gedreven ploeg hebben we het hele project alsnog naar 2021 kunnen verplaatsen. Ik kan niet wachten om vanaf eind februari 2021 weer aan dit intrigerende stuk te gaan werken.” Hermsen en Mirjam Barendregt, directeur van Orpheus, zijn het er over eens: “Dit belangwekkende verhaal moet gewoon verteld worden.” Daarom maakt Orpheus vandaag met trots bekend dat 13 april 2021 alsnog de première plaats zal vinden. Ook op 14 t/m 16 april en 4 mei genieten bezoekers van dit toegankelijk stuk van Eli Asser, geschreven met een lach en een traan. Aan de Vooravond is zijn autobiografische verhaal over de gebeurtenissen in het Apeldoornsche Bosch tijdens de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden.

Net als in 2020 zijn er volgend jaar matineevoorstellingen speciaal voor scholieren, deze worden op 12 en 13 april gespeeld. Op 16 april is er een matineevoorstelling speciaal voor de oudere en minder mobiele theaterbezoeker.

Cast 

De eerste dag na 12 maart kon Bas Keijzer, één van de hoofdrolspelers uit Aan de Vooravond, niet geloven dat het waar was. Keijzer vertelt, “Ondanks het besef hoe ernstig de situatie is en wetende dat de maatregelen nodig zijn om het virus te bestrijden, kon ik het moeilijk accepteren. Ik heb altijd verhalen nodig, genietend als toeschouwer in de zaal of spelend op het toneel. Door de beperkingen die we nu in vredestijd opgelegd krijgen, voelen we slechts een fractie van wat mensen in oorlogstijd ervaren. Hoe langer wij in vrijheid leven hoe groter het belang van een stuk als Aan de Vooravond.” Bas kijkt er enorm naar uit om volgend jaar weer de draad op te pakken met acteurs Lester van Olffen, Jessica Zeylmaker, Emma Remmelts en Peter Boven en de rest van de crew. Op dit moment wordt gekeken wie van de amateurcast ook in 2021 zijn opwachting kan maken in het stuk.

Meer informatie en tickets

Mirjam Barendregt: “Vorige week lanceerden we ook bij Orpheus de landelijke actie ‘Bewaar je ticket, geniet later’. We hopen dat mensen die hun ticket al gekocht hadden voor één van de uitvoeringen de komende weken hun ticket bewaren voor volgend jaar. Hiermee steun je cultuur in Apeldoorn en geniet je alsnog van deze prachtige voorstelling.” Meer informatie over deze actie vind je op bewaarjeticket.nl.

Tickets voor de voorstelling zijn te koop vanaf € 15,-. Meer weten of meteen je tickets bestellen voor één van de voorstellingen in 2021? Kijk dan op www.orpheus.nl/aandevooravond.