Theateralliantie brengt toneelversie wereldwijde bestseller ‘Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht’

Dit seizoen brengt Theateralliantie in samenwerking met 16 grote theaters de Nederlandse toneelbewerking van The Curious Incident of the Dog in the Night-Time. In deze beroemde roman van Mark Haddon uit 2003 staat de belevingswereld van de 15-jarige Christopher centraal die leeft met een vorm van autisme. Het boek is vertaald in 44 talen, heeft wereldwijd meer dan 5 miljoen exemplaren verkocht en sleepte diverse prestigieuze literaire prijzen in de wacht. Na een succesvolle reeks voorstellingen in Koninklijk Theater Carré van de Engelstalige versie van the National Theatre, presenteert de Theateralliantie een geheel vernieuwde Nederlandse versie in de regie van Pieter Kramer.    

Vertaling door Rik van den Bos, regie door Pieter Kramer

In 2012 werd The Curious Incident of the Dog in the Night-Time voor toneel bewerkt door Simon Stephens. De keuze voor Rik van den Bos voor de Nederlandse vertaling lag voor de hand, aangezien hij eerder werk van Stephens, Song from Far Away, in opdracht van Toneelgroep Amsterdam had vertaald. Van den Bos werd in 2016 en 2017 genomineerd voor de Toneelschrijfprijs. Hij schreef Find me a boring stone bij Theater Rotterdam en Brave New World 2.0 voor het Noord Nederlands Toneel. De regie van Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht ligt in handen van Pieter Kramer, die grote bekendheid verwierf met zijn familievoorstellingen bij Theater Rotterdam. Hij regisseerde tevens de succesvolle roadmovie-musical Selma Ann Louis, die in 2018 door Theateralliantie in samenwerking met Bos Theaterproducties en 9 theaters gepresenteerd werd.  

Nieuwe toneelproductie Theateralliantie

Na de succesvolle tournees van de toneelstukken Sophie met Tjitske Reidinga in de hoofdrol en We zijn hier voor Robbie in samenwerking met Het Nationale Theater, brengt de Theateralliantie met Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht opnieuw een grootschalige toneelproductie naar 16 grote theaters. Vanaf 1 juli is De Hond te zien in het oude Luxor Theater in Rotterdam en aansluitend in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Vanaf 9 september tot en met 6 december is De hond in de nacht te zien in Stadsschouwburg (Utrecht), Chassé Theater (Breda), Het Parktheater (Eindhoven), Schouwburg (Amstelveen), Zuiderstrandtheater (Den Haag), Wilminktheater (Enschede), MartiniPlaza (Groningen), Stadsschouwburg (Haarlem), Theater de Spiegel (Zwolle), Parkstad Limburg Theater (Kerkrade), Stadsschouwburg (Nijmegen), TAQA Theater De Vest (Alkmaar), Goudse Schouwburg (Gouda) en Theater Orpheus (Apeldoorn). Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht gaat in première op zondag 5 juli in het oude Luxor Theater in Rotterdam.    

Voor meer informatie kijk op www.hondindenacht.nl