Eerste scriptlezing Aan de Vooravond in Orpheus

Maandag 24 februari vond in Orpheus de eerste scriptlezing plaats van het toneelstuk Aan de Vooravond. Mirjam Barendregt, directeur Theater Orpheus, heette de acteurs en amateursspelers welkom. Mirjam en de acteurs sneden samen de taart aan. Na een feestelijke aftrap vond de scriptlezing plaats met de cast in de Altioszaal. De amateursspelers kregen nu voor het eerst het script te lezen. Omroep Gelderland was bij de perspresentatie aanwezig en maakte deze reportage.

Het toneelstuk, over een van de meest aangrijpende gebeurtenissen in de geschiedenis van Apeldoorn, is slechts eenmaal eerder opgevoerd in 2000. Aan de Vooravond is nog nooit eerder in Apeldoorn te zien geweest. In 2020, 75 jaar na de bevrijding is het de hoogste tijd daar verandering in aan te brengen. Theater Orpheus en Jori Hermsen Producties hebben de handen ineen geslagen om deze productie in 2020 op de planken te brengen.

Aan de Vooravond is een autobiografisch toneelstuk van Eli Asser over de patiënten en verzorgers van de joods psychiatrische inrichting 'Het Apeldoornsche Bosch' aan de vooravond van de deportatie naar - wat later bleek - Auschwitz. Een theaterstuk over zijn meest dramatische oorlogservaring waar hij pas na ruim een halve eeuw over kon schrijven. Asser was een van de verplegers die voor het onmogelijke dilemma werd gezet: meegaan of vluchten. 

Aan de vooravond stelt je voor een menselijk dilemma. Kies je voor de zekerheid van je eigen leven of geef je die zekerheid op voor de veiligheid van anderen? Vluchten of blijven? Orpheus brengt dit toneelstuk samen met Jori Hermsen Producties op het toneel. 

Cast
Het toneelstuk kent 5 rollen: patiënt Aaron, twee leerling-verplegers, een kinderleidster en een schoonmaakster. Regisseur Jori Hermsen castte een aantal fantastische acteurs en actrices voor dit stuk. Zo vertolkt Bas Keijzer de rol van Aaron, de patiënt die verblijft in het Apeldoornsche Bosch. Lester van Olffen neemt de rol van Matthieu op zich, leerling-krankzinnigenverpleger. Emma Remmelts speelt Judith, schoonmaakster en de vriendin van Matthieu. Deze twee rollen zijn gebaseerd op Eli Asser en Eefje. Verder is er Barend, de andere leerling-krankzinnigenverpleger en beste vriend van Matthieu: hij wordt gespeeld door Peter Boven. De rol van Rosa, kinderleidster en de vriendin van Barend, wordt ingevuld door Jessica Zeylmaker. 

Amateur cast
Naast de professionele cast wordt de productie uitgebreid met amateur acteurs, zangers en dansers. Door middel van de audities in november zijn inmiddels een aantal bevlogen en enthousiaste amateurspelers en musical dansers/zangers geselecteerd. 

Aan de Vooravond wordt voor het eerst in Apeldoorn opgevoerd, op 15, 20 en 21 april, en op 4 mei in Orpheus!