Crowdfundingactie Aan de Vooravond

Aan de vooravond stelt je voor een menselijk dilemma. Kies je voor de zekerheid van je eigen leven of geef je die zekerheid op voor de veiligheid van anderen? Vluchten of blijven? Orpheus brengt dit toneelstuk samen met Jori Hermsen Producties op het toneel. Om de kosten voor kostuums en decor te dekken is Jori Hermsen Producties een crowdfundingactie gestart. Help met jouw donatie mee dit prachtige stuk mogelijk te maken!

Aan de Vooravond is een autobiografisch toneelstuk van Eli Asser over de patiënten en verzorgers van de joods psychiatrische inrichting 'Het Apeldoornsche Bosch' aan de vooravond van de deportatie naar - wat later bleek - Auschwitz. Een theaterstuk over zijn meest dramatische oorlogservaring waar hij pas na ruim een halve eeuw over kon schrijven. Asser was een van de verplegers die voor het onmogelijke dilemma werd gezet: meegaan of vluchten. 

Uiteindelijk vluchtte hij samen met zijn vriendin, Eefje Croiset, op 21 januari 1943 uit de inrichting. Net als circa 150 andere personeelsleden en 80 patiënten. Luttele uren later werden bijna 1300 patiënten, onder wie veel kinderen, en 50 verpleegkundigen onder erbarmelijke omstandigheden weggevoerd naar vernietigingskamp Auschwitz. Geen van hen is teruggekeerd. Van het overige weggevoerde personeel hebben waarschijnlijk slechts veertien mensen de kampen overleefd. 

Elias (Eli) Asser (Amsterdam 1922 - 2019) was scenarioschrijver en tekstdichter. Hij werkte veel samen met Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Publieke bekendheid verwierf hij o.a. met MiMoZa, 't Schaep met de 5 pooten en Citroentje met suiker. Pas later in zijn schrijvende leven legde Asser zich toe op werk waarbij zijn joodse achtergrond een belangrijke rol speelde. Toen schreef hij ook Aan de vooravond.