Kleinezaalprogramma Seizoen '23-'24

Digitale brochure

Met de Kleinezaalkaart kun je voor een vast bedrag onbeperkt een heel theaterseizoen genieten van verrassende voorstellingen in de Altioszaal! Geniet voor een vast bedrag per persoon met de Kleinezaalkaart extra voordelig en onbeperkt van deze bijzondere voorstellingen. Een Kleinezaalkaart is een heel seizoen geldig.

Meer informatie over de Kleinezaalkaart

Bekijk alle voorstellingen in de Altioszaal dit seizoen.

 • Dutch Classical Talent

  Mattias Spee
  wo 27 sep 2023
  Jonge musici tonen hun kunnen tijdens een concerttour door het land en strijden om de Dutch Classical Talent Award.

  De Nederlandse pianist en componist Mattias Spee is gebiologeerd door de nacht. In zijn programma in het kader van Dutch Classical Talent onderzoekt hij de emoties die een mens kan voelen tijdens de verschillende stadia van een slapeloze nacht. Een concert als een reis door de nacht – met eigen werk en stukken van onder meer Chopin, Poulenc en Skrjabin.

 • Vecht

  Maxine Palit de Jongh, Nadia Amin en Zephyr Brüggen
  Maxine Palit de Jongh / Zephyr Brüggen / Nadia Amin
  za 30 sep 2023
  Wat betekent het om uitgekleed te worden door de overheid? Wat betekent het om altijd op je hoede te moeten zijn voor je achternaam, je afkomst, je dubbele nationaliteit?

  Ik teer op tekorten
  Dat is nog erger dan op niks

  In de aangrijpende monoloog Vecht die Maxine Palit de Jongh op basis van het toeslagenschandaal schreef, maken we de ondergang mee van Zafirah een jonge levenslustige vrouw die werkt voor de juridische afdeling van een overheidsinstelling, twee kinderen opvoedt en geplet wordt in de racistische raderen van de overheid. Envelop na envelop valt op de mat, waarin Zafirah wordt aangemerkt als fraudeur. Ze moet betalen en boeten tot er niets meer van haar overblijft.

  Vecht maakt de verwoestende gevolgen van de toeslagenaffaire (waar tienduizenden ouders ten onrechte werden aangemerkt als fraudeur) voelbaar.

  In opdracht van Likeminds schreef Maxine Palit de Jongh een actueel theaterstuk over institutioneel racisme. Maxine Palit de Jongh, Nadia Amin, Zephyr Brüggen zijn met de voorstelling Vecht, genomineerd de BNG Bank Theaterprijs 2023.

 • Winnaars Grachtenfestival Concours

  Duo Greci-Bruno & Liesl Vanoverberghe
  vr 6 okt 2023

  Het Grachtenfestival Conservatorium Concours is sinds 2003 voor studenten aan de Nederlandse conservatoria dé kans om zich te presenteren voor aan het grote publiek. Alle conservatoria uit het land laten zien wat zij aan talent in huis hebben en vaardigen jaarlijks de besten af voor de landelijke voorronde. Zes van deze deelnemers gaan door naar de finale, waarvan vijf van hen gekozen door een vakjury en één van de finalisten door een publieksjury.

  Duo Greci-Bruno

  Giulio Greci en Stefano Bruno spelen samen als het Greci-Bruno duo sinds mei 2022. Individueel gezien hadden zij al de nodige ervaring met zowel kamermuziek als solistisch en wonnen o.a. eerste prijzen tijdens nationale en internationale competities in Nederland, Italië, Slovenië, Kroatië en Hongarije waaronder tijdens de Cello Biennale Amsterdam en ‘Young Virtuoso Competition’ te Zagreb. Daarnaast speelden zij in orkesten als Amsterdam Sinfonietta en het Philharmonisch Orkest van Slovenië.

  Zij studeerden bij onder andere Ilya Grubert, Dora Schwarzberg, Pieter Wispelwey en Giovanni Gnocchi. Op dit moment zijn ze beiden bezig met hun master aan het Conservatorium van Amsterdam en krijgen als duo begeleiding van Dmitri Ferschtman. Het duo speelde bij verschillende Nederlandse theaters en maakte onlangs haar debuut op tv bij Podium Klassiek. Zij wonnen de vakjuryprijs van het Grachtenfestival Conservatorium Concours waarmee zij ook een concerttour hebben weten te bemachtigen.

  Juryvoorzitter Frank van den Brink: “Duo Greci-Bruno wist de jury te imponeren met virtuoos, flamboyant en muzikantesk samenspel. Het duo schroomt niet om risico te nemen en buiten de lijntjes te kleuren. Met een aanstekelijke drive presenteerden ze zich als voldragen en volwaardig professioneel duo.” Naast Frank van den Brink (voorzitter en klarinettist Radio Filharmonisch Orkest) bestond de jury uit Caspar Vos (pianist), Lilian Farahani (sopraan), Frederike Berntsen (muziekjournalist), Saskia Otto (violist) en secretaris Leonard Besseling (programmeur Grachtenfestival).

  Giulio speelt op een J.B. Vuillaume viool welke hem in bruikleen is gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Stefano speelt op een René Jacquemin cello uit 1921. 

 • André Manuel

  De Zieke Geest
  vr 13 okt 2023
  De mens, het blijft een raadselachtig wezen. Want waarom kiest de één voor een carrière als pornoacteur terwijl de ander niet verder komt dan een keertje voorzichtig masturberen bij de nieuwste Wehkamp-gids. En hoe komt het dat het altijd mannen zijn die een baantje als seriemoordenaar ambiëren terwijl alle vrouwen niet verder komen dan een rolletje als slachtoffer?

  Hoe wordt een mens oorlogsmisdadiger en hoe wordt een mens een vredesengel? Wat is het verschil tussen een clown en een president? Bestaat er goed zonder kwaad? Is zwart mogelijk zonder wit? En wat doen we met al het grijs? Het zijn vragen waarop Manuel een antwoord gaat vinden. In De Zieke Geest. Deel 1 van een nu al legendarisch drieluik. Later volgen nog Het Goddelijke Lichaam en De Eenzame Ziel. Maar dat komt nog. Nu eerst De Zieke Geest. Manuels 18e programma. Eindelijk volwassen!

 • Tangarine

  Running in the family
  za 14 okt 2023
  Wat hebben The Everly Brothers, Bee Gees, The Jackson 5 en Tangarine met elkaar gemeen? Inderdaad! Het zijn allemaal broers en zussen die samen muziek maken.

  Arnout en Sander zijn bloedverwanten, ze delen hetzelfde DNA en klinken ook nog ’s hetzelfde. Ze zingen zoals alleen een eeneiige tweeling dat kan. ‘Samenzang, zó prachtig dat hij uit één mond lijkt te komen in plaats van uit twee’, schreef de Volkskrant.

  Tijdens het theaterconcert Running in the Family speelt Tangarine de mooiste liedjes van familieleden uit meer dan 60 jaar popgeschiedenis: van The Kinks tot Bee Gees en van The Beach Boys tot Oasis, afgewisseld met hun eigen, beste werk.

  De grote vraag is: hoe is dat nou om met je familie samen te werken? Met Running in the Family geeft Tangarine het muzikale antwoord.

 • Derek Otte

  Tijd Over
  do 19 okt 2023

  Na een succesvolle theatertour met zijn debuutvoorstelling De tijd is om, heeft Derek Otte tijd over. Die tijd gebruikt de Rotterdamse dichter en spoken word-artiest maar al te graag voor een nieuwe reis langs theaters door het hele land!

  In Tijd over staan bekende teksten uit zijn vorige voorstelling centraal, aangevuld met oud én nieuw werk van deze poëet in hart en nieren. Spoken word, versjes, verhalen, grappen, grollen, anekdotes en voordrachten uit eerder verschenen dichtbundels. Een dik uur vol taal, met minimale muzikale begeleiding en ruimte voor zowel een lach als een traan. Otte geeft rijm en ritme aan herkenbare levenslessen en de wereld om ons heen. Thema’s van nu, op hoog tempo, in een fijngevoelig maar tóch recht-voor-z’n-raap-jasje. Nét effe wat anders!

 • Baba

  Willem Voogd en Evgenia Brendes
  Try-out
  za 21 okt 2023
  -Baba, kort voor Babuschka, betekent Oma in het Russisch-

  Het is 1944 als de Russische oma van acteur Willem Voogd (o.a. bij het grote publiek bekend van Mees Kees en De proefkeuken) vanuit Odessa in de voormalige Sovjet-Unie op een Duitse trein stapt naar het Westen; de liefde achterna. Wat volgt is een reis van zes maanden, dwars door Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Via gebombardeerde spoorlijnen, werkkampen en illegale grensovergangen komt ze uiteindelijk aan bij haar liefde in Nederland.

  In 2021, bijna tachtig jaar later, legt haar kleinzoon in haar voetsporen dezelfde reis af, van Odessa, tegenwoordig in Oekraïne, naar Velsen, en gaat op ontdekkingstocht naar de vrouw achter Baba. Niet lang daarna valt Poetin Oekraïne binnen en wordt voor de tweede keer de wereld waar Baba vandaan komt bruut veranderd.

 • NJO Presenteert: Suol Percussion

  Nationaal Jeugdorkest
  zo 22 okt 2023
  Met NJO Presenteert biedt NJON (Nationale Jeugdorkesten Nederland) jong talent de gelegenheid zich te ontwikkelen in orkest- en ensemblespel en de mogelijkheid te spelen op hoog (inter)nationaal niveau aan een breed publiek.
  Suol Percussion is een vernieuwend en eigentijds slagwerkensemble, bestaande uit jonge en gedreven musici. Suol Percussion laat de luisteraar kennis maken met de veelzijdigheid van het slagwerk en haar repertoire, door het creëren van unieke concerten en projecten. Met een grote diversiteit aan genres en stijlen, van klassiek tot modern, zorgt Suol Percussion voor onvergetelijke muziekuitvoeringen in grote theaterzalen, optredens op festivals, huiskamerconcerten, opnames en nog veel meer!
 • Blauwe Vinkjes

  DISCLAIMER
  vr 27 okt 2023
  Blauwe Vinkjes was finalist van Cameretten 2021 en won afgelopen jaar de Publieksprijs van het Amsterdams Studenten Cabaret Festival. Het cabaretduo bestaat uit theatermakers Kevin van den Berg en Manon Blaauw. Blauwe Vinkjes gooide hoge ogen met hun actuele cabaret, liedjes en vlotte tempo van sketches. De jury van Cameretten roemde het duo om hun “(politiek) engagement en dat is spannend, zeker in deze roerige tijd”.

  In DISCLAIMER spelen, zingen en kruipen Manon en Kevin in de rol van herkenbare karakters en typetjes. Ze impliceren, reflecteren, profileren én provoceren. En dat allemaal in een hoog tempo, vol actualiteiten en absurditeiten. Vanuit diverse perspectieven neemt het duo je mee in hun satirische acts, doorspekt met persiflages, imitaties en meeslepende liedjes.

  Welke disclaimers ‘moeten’ er anno nu worden geplaatst? Wat kan nog wel en wat niet? Hoe verandert dat met een andere bril op? Kijk door de ogen van de toekomst en word geconfronteerd met de huidige sociale omgangsnormen. Ontmoet onder meer de hippe influencers Look en Luna, volkszangers Koos en Alberta of natuurlijk de iets te trotse weddingplanners Saskia en Rufus, die zeer ondernemend zijn. Hun eerste avondvullende show belooft een avondje lachen door hun geheel eigen stijl die je gezien móet hebben!

 • Blind

  MATZER Theaterproducties
  José Kuijpers en Helmert Woudenberg
  vr 3 nov 2023

  In Blind botsen twee wereldbeelden in een van oorsprong sterke familieband. Hoe ga je om met ideologische verschillen? Kun je van iemand houden wiens ideeën je verwerpt?

  Een vader en een dochter leven al jaren met elkaar in onmin.
  Hij is een trotse bejaarde met een groot ego en woont in
  een afgesloten en beveiligde enclave waar mensen
  zoals hij – wit, succesvol en ooit invloedrijk – zich
  hebben teruggetrokken in reactie op de veranderde samenleving.

  Zij heeft die samenleving omarmd en mede vormgegeven.
  Zij wijst alles af waar hij voor staat.
  Hij verwijt haar een gevaarlijk idealisme,
  Zij verwijt hem superioriteit denken.
  In alles staan ze lijnrecht tegenover elkaar.
  De verwijdering lijkt onoverbrugbaar.


  Blind
  is het regiedebuut van de internationaal gelauwerde schrijver Lot Vekemans. In Blind schetst ze een afgesloten universum die metafoor is voor heel veel omheinde plekken op de wereld. Plekken waar sommigen mensen binnen mogen komen en anderen niet. Maar wat gebeurt er als we het samenleven niet kunnen ontvluchten? Is er een mogelijkheid om elkaar te naderen zonder dat je het met elkaar eens hoeft te worden?

  De voorstelling wordt gespeeld door José Kuijpers en Helmert Woudenberg.

 • Ronald Snijders

  Een avond met mij
  Reprise
  wo 8 nov 2023

  Ronald Snijders stond onlangs tien jaar solo in het theater en dat viert hij met zijn vijfde show. In Een avond met mij gaat hij terug naar hoe alles begon: met de mensheid, met de taal, met zijn aankomst bij het theater. Swingende verhandelingen, indrukwekkende versprekingen, kortstondige liedjes, normale humor, nieuwe pincodes en natuurlijk een exclusief interview met de allereerste mens op aarde: welkom in het gekantelde universum van Ronald Snijders.

  Snijders maakte eerder Verkeerde BenenOne Man ShowWelke Show en Groot Succes 2. ‘Groot feest van absurditeiten, woordgrappen, slapstick en maffe liedjes’, oordeelde de Volkskrant eerder. ‘Krankzinnig grappig, ik heb me kapot gelachen’, schreef Theaterparadijs. ‘Grote Ronald is briljant’, kopte de Theaterkrant.
  Ronald Snijders schreef onder andere De Alfabetweter en De Schrikkelkalender en maakt samen met Pieter Jouke het televisietheaterprogramma De Staat van Verwarring.

 • Melk

  een ‘motherfokking’ musical
  Mylène d’Anjou, Jonathan Demoor e.a.
  vr 10 nov 2023

  Niemand is van nature een moeder; je wordt het. Met vallen en opstaan. 

  MELK is een brave new musical over liefde, woede, spijt, teleurstelling en blijdschap, waarin het moederschap in al haar facetten wordt verteld.

  Je volgt een moeder die uit wanhoop in haar kofferbak gaat liggen, de enige plek waar ze echt niets meer moet. Ouders die niet alleen hun kind verliezen, maar langzaam ook elkaar. De persoon die geen kinderen wil, het stel bij wie het niet lukt, de vrouw bij wie het er gewoon nooit van gekomen is. Na het zien van deze ‘motherfokking’ musical kijk je met een andere blik naar je moeder, jezelf en die irritante vrouw met het krijsende kind in een vliegtuig. 

  MELK is een musical die volledig meebeweegt op elektronische muziek vol eerlijkheid, lef en humor, gemaakt en verteld door een collectief van explosief musicaltalent. NANOEK maakt brave new musicals. Afgelopen seizoen werd deze nieuwe producent bejubeld in de pers en meermaals bestempeld tot een verrijking voor het Nederlandse musicalgenre. 

 • Flip Noorman Zingt Tom Waits

  Flip Noorman
  In het Nederlands
  za 11 nov 2023

  ‘Tom Waits heeft een stem die klinkt alsof hij geweekt is in een vat bourbon, maandenlang uitwaaide in een rokerij en dan naar buiten is gebracht om met een wagen te overrijden’ (Daniel Durchholz).

  Flip Noorman: ‘Uitdaging geaccepteerd’.

  In de afgelopen jaren bouwde Flip met zijn band de Noormannen gestaag een reputatie op als vreemde eend in de bijt: creatieve arrangementen, scherpe, soms vervreemdende teksten, hele stukken onheilspellend spoken word. Ja, als je ze dan toch ergens mee moest vergelijken: Tom Waits.

  Het was dan ook wachten tot Noorman na zijn succesvolle tournee met het werk van Leonard Cohen zijn andere grote held terug naar Nederland zou brengen.

  Flip Noorman zingt Tom Waits (in het Nederlands) wordt een avond waar Noorman op zijn eigenzinnige manier de dronken pianoballades en het dumporkest naar het theater brengt. Hij bewees al een begenadigd vertaler van het werk van Cohen te zijn; in dit programma doet hij er nog een schepje bovenop en zal alles in het Nederlands te horen zijn.

  Flip zingt Waits… Hijs dat vod!

 • Bloedkoraal

  Jack Wouterse & TOEAC
  di 14 nov 2023

  Een nieuwe muziektheatervoorstelling met Jack Wouterse en accordeonduo TOEAC, geïnspireerd op het eeuwenoude verhaal van Orpheus en Euridice.

  Tuur (Jack Wouterse), een man in de herfst van zijn leven, wordt met loeiende sirenes naar de IC gebracht. Terwijl het ziekenhuispersoneel vecht voor zijn leven, wordt Tuur teruggeslingerd in de tijd, naar zijn jaren als jonge vent. De tijd waarin hij een amour fou beleefde met Meie. Het was een korte maar intens gelukkige periode vol liefde, drank en eindeloze vrijpartijen. Zij wisten het destijds zeker: zij zouden samen honderd worden. Maar toen sloeg het noodlot genadeloos toe. Meie stierf in Tuurs armen. De beoogde trouwdatum werd haar sterfdag.

  Nu Tuur veertig jaar later zelf balanceert tussen leven en dood, daalt hij af naar de Onderwereld om zijn betreurde geliefde te zoeken. Als hij haar vindt, besluit hij haar tegen de regels in mee naar huis te nemen. Om dat voor elkaar te krijgen zullen Tuur en Meie een onmogelijke opdracht moeten uitvoeren.

  Bloedkoraal is muziektheater over het dodelijk gif dat liefdesverdriet heet. Maar het is ook een troostrijk verhaal over de kunst van het ongelukkig zijn.

 • Ambrosia

  Ambrosia
  Onderdeel van het Jazz-Kwartet
  wo 15 nov 2023

  In het najaar van 2023 released Ambrosia, de band van drummer en componist Ruud Voesten, hun nieuwe album met muziek gebaseerd op Dante Alighieri's Inferno.

  Met Inferno als gids en de lockdown als katalysator onderzocht Ruud zijn persoonlijke relatie tot de hoofdzonden. Het reflecteren op thema's als lust,
  woede en verraad leverde Ruud een rijke verzameling aan verbanden, motieven en emoties op die hij heeft verwerkt in nieuw repertoire.

 • Cesar Zuiderwijk

  De Naakte Waarheid
  za 25 nov 2023

  Na 50 jaar Golden Earring, met wereld hits als Radar Love, Twilight Zone en When the lady smiles, met ettelijke tours over de hele wereld, nu met zijn nieuwe band Sloper (samen met Mario Goossens, de drummer van Triggerfinger) en 5 solo theatervoorstellingen zijn er genoeg verhalen te vertellen, drumpartijen en solo’s te spelen.

  Van zijn allereerste drumstel van augurkenblikken tot het meest recente showdrumstel met de nodige elektronica en gadgets, het staat er allemaal. Met de onmiskenbare drumhumor een programma voor jong en oud, vergeet vooral niet je stokken mee te nemen want je weet nooit wat er gaat gebeuren.

  Meet en greet en signeren na afloop.

van 4

Kleinezaalkaart kopen

Alle programma-overzichten