Jeugdtheater

Programma-overzicht Jeugd- en familietheater

Programma > Programma-overzicht Jeugd- en familietheater

Theater is voor groot en klein! Bekijk alle jeugd- en familievoorstellingen die je dit seizoen in Orpheus kunt bekijken. Van Peuterpret voor de allerkleinsten tot familiemusicals voor het hele gezin.

 • Thuis

  Peuterpret
  2+
  wo 20 dec 2023
  In een sprookjesachtig tafereel met geanimeerde schilderijen en passende muziek worden de kinderen meegezogen in de wereld van Anastasiia en haar hondje Djonnik.

  Als door een storm hun huis verdwijnt moeten ze op zoek gaan naar een nieuw huis.
  Een huis waar ze zich weer thuis kunnen voelen.

  Tijdens hun zoektocht door de meest verschillende landschappen, ontmoeten ze allerlei dieren.
  Zouden ze in één van de huizen van hun dierenvrienden kunnen wonen?

  Het huis van de giraf is veel te groot, het huis van de pinguïn te koud, maar ze geven niet op!
  Uiteindelijk lukt het ze een huis te vinden waar ze zich thuis voelen.

  Wil je weten hoe?

  Maak dan de reis met Anastasiia en Djonnik mee en ontdek samen hun nieuwe thuis!

  Een spannende, grappige en ontroerende voorstelling vol beweging, muziek en animatie.

  Na de voorstelling mogen de kinderen op het podium hun eigen wenshuis tekenen.

  De voorstelling 'Thuis' is geïnspireerd op het persoonlijke verhaal van maker Anastasiia Liubchenko.
  Zij verliet haar huis in Oekraïne om op zoek te gaan naar een nieuw thuis in Nederland.

 • De verrukkelijke kinderbakshow

  Rutger van den Broek & De Grote Haay
  6-12 jaar
  za 23 dec 2023

  Bakken is nog nooit zo hip geweest als nu. Taarten, cakes en koekjes worden steeds meer thuis gebakken en nu dus ook live in het theater!

  Thuisbakker Rutger van den Broek en theatermaker Mark Haayema vertellen je alles over bakken: van graankorrel tot witte bloem en van melk tot een vette botercrème. Kees de Koekenbakker komt ook langs, hij zingt hits als: ‘Suiker, boter, bloem & ei’ en ‘De koek is op’. Wie kent ze niet!

  De Verrukkelijke Kinderbakshow is een interactieve, vrolijke en educatieve show waarbij alle zintuigen geprikkeld worden door te ruiken, te proeven, te luisteren, te kijken en te voelen!

 • Titus & Fien Winterrevue

  De Finale
  4+
  vr 29 dec 2023

  Na 15 jaar op het toneel, honderdduizenden lachende kinderen én grootouders, miljoenen views op YouTube en een mega hit te zijn geworden op TikTok, neemt het populaire groene duo deze winter definitief afscheid van het toneel. Met De Titus & Fien Winterrevue De Finale komt er een einde aan een tijdperk en zal alles uit de kast worden getrokken om nog één keer de meest hilarische, meest grootse en meest gekke groene show neer te zetten!

  Dus oliebol! Zet je schrap, want na het succes van de Titus & Fien Winterrevue in 2022, komen jouw groene vrienden nog één keer terug met een gloednieuwe show, de Titus & Fien Winterrevue De Finale. Natuurlijk zullen zij op het toneel verschijnen met de Oliebollenband, het Oliebollenballet en komen er naast gloednieuwe hilarische sketches ook oude hits voorbij zoals het spekkie en natuurlijk het Oliebollenlied. Dat wordt gegarandeerd lachen, gieren en brullen!

  Zwaai jij voor de laatste keer naar je groene helden, ga jij nog een keer met ze op de foto, zing jij mee met hun allergrootste hits en kom jij met de hele familie nog een keer dubbel liggen van het lachen? Deze aller aller allerlaatste onvergetelijke, hilarische show wil je niet missen!

 • Emoji Explosie

  HNTjong & Eva Line de Boer
  8+
  wo 3 jan 2024

  Emoji Explosie is een visueel neon-spektakel. Een voorstelling als een game, met emoties als superpowers. Over omgaan met wat je voelt en hoe dit voor iedereen anders kan zijn.

   

  "Ken je die emoji met het ontploffende hoofd? Zo voel ik mij vaak, alsof ik overloop van emoties. Dit is de voorstelling die ik mijn achtjarige zelf had gegund."

  - Regisseur Eva Line de Boer

  Rollercoaster van emoties

  Voor Mo loopt de spanning tijdens gym vaak hoog op. Vooral wanneer ze als allerlaatste gekozen wordt of als ze een wedstrijd verliest. Dan overvalt het haar: haar bloed begint te koken en het lijkt alsof ze ontploft van emotie. Ze voelt alle ogen op zich gericht; schaamt zich voor haar tranen en wenst dat de vloer van lava was, zodat ze zich kan teleporteren naar haar favoriete game – waar ze zich wel op haar gemak voelt. Het liefst had ze op school ook een controller om haar offline emoji’s mee te besturen.

   

  ’s Nachts in haar dromen gaan de gymzaal en de gamewereld steeds meer op elkaar lijken. Ze wordt achtervolgd door hypergevoelige basketballen, vuurt tranen af op tegenstanders en gymleraar Arend verandert in de Oppereindbaas. In deze tussenwereld durft ze haar gevoelens de vrije loop te laten en gaat ze alle challenges aan. Lukt het haar om het hoogste level te bereiken én haar innerlijke angsten in de gymles aan te gaan?

   

  Een voorstelling als een game

  Emoji Explosie is de nieuwe jeugdvoorstelling van regisseur Eva Line de Boer en HNTjong over het fascinerende gebied tussen de online en offlinewereld. Een voorstelling over emoties, lichtelijk geïnspireerd door games als Roblox, gebaseerd op gesprekken met kinderen. Een visueel neon-spektakel waarin het perspectief continu switcht. Met acteurs Ayisha Siddiqi als Mo, Paul R. Kooij als gymleraar Arend & Oppereindbaas en Roben Mitchell als alle obstakels.

   

  Bekijk alvast de repetitiefoto's!

 • De Kleine IJsbeer

  Peuterpret
  Reprise (2+)
  wo 17 jan 2024
  Lars, de kleine ijsbeer, woont met zijn vader in een grote witte wereld van sneeuw en ijs. Hier voelt hij zich veilig en thuis. Die avond staat er een scherpe wind en de golven zijn woest. Zijn ijsschots breekt af en de zee neemt hem mee, weg uit zijn bekende poolwereld. Alles is opeens anders. Van vreemde groene planten tot bijzondere dieren en geluiden. Maar… hoe komt hij weer thuis? En… wat is thuis eigenlijk?

  De kleine ijsbeer is de fantasierijke vertolking van ‘Een ijsbeer in de tropen’. Een ontroerend verhaal over vriendschap, je thuis voelen, het durven toetreden tot het onbekende, en de ongelofelijke kracht en schoonheid van de natuur. In een woordloze, muzikale en beeldende vertelling komt het verhaal van Lars op spectaculaire manier tot leven. De handgemaakte stoffen decorstukken en poppen prikkelen iedereen om met Lars mee te gaan in een groots avontuur!

 • Meester Kikker

  De Grote Haay
  5+
  wo 31 jan 2024

  Wanneer de meester met waterkroos in zijn haar en kleren vol scheuren de klas binnenkomt heeft hij duidelijk iets uit te leggen.

  En waarom kijkt de directrice zo verlekkerd als iemand een spreekbeurt houdt over kikkers?

  ‘Soms ben ik een kikker.
  Dat is mijn geheim. Niemand mag het weten, behalve jullie.’

  Een gloednieuwe mjoesikal voor iedereen vanaf 5 jaar, naar het boek van Paul van Loon. Na het succes van het boek en de film (NETFLIX) komt dit spannende en grappige verhaal nu naar het theater!

  In 2023 is Paul van Loon 40 jaar auteur en dat wordt groots gevierd door hem en de uitgeverij.

 • Beuk!

  Kim van Zeben
  4+
  zo 11 feb 2024

  Een slapstickcomedy vol achtervolgingen, vrolijke gevechten en vriendschap uit onverwachte hoek.

  Sjef de Muis verliest zijn huis als zonder pardon zijn boom wordt omgezaagd. In paniek vlucht hij weg en vindt een schuilplaats onder een blokhut in het bos. Hier is het droog en er is zelfs eten in overvloed. Maar Beuk de Houthakker, is hier niet blij mee. Deze hut is van haar! Die muis moet weg, koste wat kost. Als ook Uil de uil om de hoek komt kijken, is de chaos compleet. Beuk, Sjef en Uil raken steeds meer verstrikt in hun strijd om het bos. Maar van wie is dat bos nu eigenlijk echt?

  Beuk! is een familievoorstelling van Kim van Zeben Theaterproducties voor iedereen vanaf 4 jaar. Een fysieke rollercoaster waarin het publiek wordt meegesleept in een cartoonachtige wereld, vol spectaculaire achtervolgingen, gevechten en komische valpartijen. Slapstick op hoog niveau, veel gooi- en smijtwerk en de dingen mógen kapot. Maar bovenal is Beuk! een ontroerend verhaal over echte vriendschap tussen mens en dier én hun gezamenlijke liefde voor de natuur.

  Voor iedereen vanaf 4 jaar

 • Wiegeliedjes concert

  Peuterpret
  0+
  wo 21 feb 2024
  Droom en dommel samen met je baby, dreumes of peuter weg op de mooiste, beroemde klassieke melodieën en klanken tijdens dit interactieve concert speciaal voor de allerjongsten.

  Wist je dat klassieke muziek een rustgevend effect heeft op jonge kinderen? Dat ze terwijl ze luisteren helemaal kunnen ontspannen? In het Wiegeliedjes Concert wordt rustgevende en vrolijke klassieke muziek afgewisseld met bekende kinderliedjes. Harp en zang creëren samen een magische muzikale ervaring. Je kleintje mag tijdens dit concert lekker rondkruipen, wiebelen, wiegen, meezingen en -klappen.

  Met onder meer muziek uit ‘Carnaval der Dieren’ van Saint-Seans, het beroemde wiegelied van Brahms en ‘Clair de Lune’ van Debussy.

 • Reinaert de V.

  Holland Opera in co-productie met Duda Paiva Company & New European Ensemble
  7+
  do 22 feb 2024

  Koningin Nobel houdt hofdag. Alle dieren klagen over de kwaadaardige streken van Reinaert de Vos. Bruun de Beer en Tibeert de Kater moeten Reinaert gaan halen, maar hij is ze telkens te slim af. Pas als zijn dochter Rosseline aandringt verschijnt Reinaert aan het hof.
  Reinaert wordt veroordeeld... Hij lijkt koningin Nobel met een subliem verhaal te overtuigen van zijn onschuld. Maar Reinaert heeft 1 persoon onderschat: zijn dochter.

  Het aloude verhaal wordt speciaal voor deze voorstelling bewerkt door tweevoudig Gouden Griffelwinnaar Simon van der Geest.
  Oene van Geel (winnaar VPRO/Boy Edgar Prijs 2013) maakt een veelzijdige muzikale compositie, waarin elke speler een eigen muzikaal idioom krijgt.

  Het satirische dierenverhaal wordt vertaald naar een klimaatrechtzaak waarin de ‘gelijkhebbers’ verleid worden tot corruptie, waarin de jeugd opstaat tegen de oude garde.
  Een multimediale familievoorstelling met de poppenspelers en dansers van Duda Paiva Company, musici van het New European Ensemble en zangers van Holland Opera.

 • Nijntje de Musical

  Naar de verhalen van Dick Bruna
  2+
  za 24 feb 2024

  Wie kent nijntje niet? Heel Nederland houdt van dit beroemde konijntje. Beleef de avonturen van nijntje en haar vriendjes en geniet van de nieuwe verhalen. In een groots decor en met prachtige kostuums wordt de wereld van nijntje in het theater tot leven gewekt. In nijntje de musical viert nijntje haar verjaardag en ontmoet ze nieuwe vriendjes. Ook komen de bekendste nijntje nummers voorbij zoals konijnen 3, nijn is jarig en nijntje, een lief klein konijntje. Dat wordt meezingen en swingen voor de kleintjes én een feest van herkenning voor papa’s, mama’s, opa’s en oma’s.

  Deze sprankelende muzikale voorstelling is een prachtige eerste kennismaking voor de kleintjes met theater. Je eerste knuffel? Je eerste boek? Dat is nijntje. Je eerste theatervoorstelling? Dat is natuurlijk ook nijntje!

  Tekstdichter en woordkunstenaar Ivo de Wijs schreef een spiksplinternieuw verhaal vol vrolijke liedjes, geïnspireerd door de boeken van Dick Bruna. De frisse regie van Naomi van der Linden en het vrolijke spel zorgen voor een onvergetelijke middag. Kom kijken hoe Dick Bruna’s creatie vanuit de boeken het theater inspringt.

 • Buurman & Buurman gaan verhuizen

  een spetterende musical voor alle leeftijden
  4+
  za 2 mrt 2024

  Als Buurman & Buurman besluiten te verhuizen moet er natuurlijk van alles gebeuren. Meubels sjouwen, een nieuwe keuken installeren, de vloer schuren en er mag ook wel een nieuw behangetje aan de muur. Nog even de schilderijtjes netjes ophangen, en klaar! Als dat maar goed gaat… Hun lijfspreuk: ‘A JE TO!’ (betekent: ‘voor mekaar’) roept straks de hele zaal luidkeels mee.

  Buurman & Buurman wisten in een mum van tijd de harten van vele kinderen en hun ouders te stelen. Gelukkig komen de twee onhandige klussers terug naar het theater! Voor de 6e maal op rij brengen cabaretier en regisseur Jelle Kuiper en taalkunstenaar Ivo de Wijs de Tsjechische klussers tot leven, ditmaal in de voorstelling Buurman & Buurman gaan verhuizen.

 • Robin Hood

  Phion i.s.m. Theater Sonnevanck
  6+
  zo 10 mrt 2024

  Een betoverend, muzikaal theaterspektakel voor de hele familie. Brutaal, eigenzinnig en vol humor!

  46 jaar na de eerste verhalen over Robin Hood komt de volksheld in 2023 opnieuw tot leven in een nieuwe, avontuurlijke tekst van Ilse Warringa. Een compleet orkest bestaande uit 45 musici zorgt voor een indrukwekkende muzikale ervaring. Maar dat niet alleen… ze zijn ook de driftige lakeien van Koning Jan, de bomen in het donkere Sherwood Forest en de luidruchtige gasten in de herberg van Nottingham. Samen met een groep acteurs én de duizelingwekkende decors van Dieuweke van Reij wordt Robin Hood een theatrale belevenis waarbij je ogen en oren te kort komt!

  Iedereen kent de legende van Robin Hood. Robin en zijn vrienden schieten pijlen sneller dan het licht en stelen harten voor je boe of bah kan zeggen. Geld verdwijnt uit de zakken van de rijken en belandt bij wie het het hardste nodig heeft. Als de avond valt trekken ze zich terug, de bossen in, waar de mensen wonen voor wie in de stad geen plek is. De vrijbuiters, vogelvrijverklaarden en verzetshelden. Daar leven ze hun eigen leven, vrij van regels en buiten de norm. Waarom zou je daar geen onderdeel van willen zijn?

  Met Robin Hood maken Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Theater Sonnevanck een laagdrempelige remake van de bekende legende en trekken ze het verhaal over deze volksheld naar het nu. Een productie uit Oost-Nederland voor de grote zaal, voor iedereen vanaf 6 jaar. Robin Hood wordt geschreven door Ilse Warringa (o.a. bekend van De Luizenmoeder), geregisseerd door Daniël van Klaveren en het muziekconcept is van Joris Nassenstein.

 • Arm met een dure smaak

  HNTJong
  14+
  vr 15 mrt 2024

  Over jonge mensen die worstelen met verborgen armoede. Ze dromen van een leven zonder geldzorgen maar moeten ondertussen dealen met de ruwe realiteit. Ondertussen laten de populaire socials zien dat living in luxury echt haalbaar is. Illusie of reality?

  Leave a mark, blend in and survive. Brienne, Nurulah en Shannah zijn nu eindelijk de trendsetters. De smaakmakers. Dat denken ze. Dat vrezen ze. Ze doen zich rijk voor, maar the struggle is real. Je hoopt dat niemand door heeft wat er allemaal aan de hand is. Dat je thuis je lunchbox niet gevuld krijgt. Dat je geen vaste veilige woonplek hebt, dat je je constant anders voor moet doen.

  Ze zitten naast elkaar, elk met een geheim. Langzaam ontdekken ze meer van elkaar en dromen van een andere wereld, een wereld waarin ze rijk zijn. Maar steeds worden ze ruw de realiteit in getrokken want je mist nog je Air Max, je thuis en je plek.

 • Blikvangers

  Peuterpret
  1+
  wo 20 mrt 2024
  In het begin was de wereld onbevangen. Het leven was zó ongerept, dat nieuwsgierigheid geen last had van angst of boosheid.

  Als de open blik van degene die de wereld bekeek, zo ongerept was het.
  De klank van water, de stroom van beweging, de natuur was woordeloos.
  Ontdekken was een peulenschil. Elke aanraking was het begin van een avontuur.

  Twee dansers en een muzikant gaan terug naar dat begin met ongebruikelijke instrumenten en ongebruikelijke ontmoetingen, die vanzelfsprekend worden omdat ze er nu eenmaal zijn.

 • Vriendjesdag 2024

  zo 24 mrt 2024

  Ervaar de magie van het theater tijdens onze jaarlijkse Vriendjesdag. Een feestelijke dag waarop kinderen kunnen verdwalen in de wereld van het theater. We organiseren toffe workshops en rondleidingen achter de schermen. Om 13:00, 14:00 en 15:00 uur spelen er leuke voorstellingen voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Ook in de foyer hoeven de kinderen zich niet te vervelen. Knutselen, silent minidisco, glittertatoos noem maar op! En voor de ouders is er een lekkere bitterballenbak, want de kinderen vermaken zichzelf wel deze dag!

  Vriendje van Orpheus

  Ben jij tijdens de Vriendjesdag betoverd door de wereld van het theater? Er is veel vaker iets te beleven in Orpheus! Na jouw bezoek aan de Vriendjesdag ontvang je automatisch maximaal 4 keer per jaar onze Vriendjesnieuwsbrief met daarin de leukste theaterweetjes en informatie over kindervoorstellingen. Zo hoef je helemaal niks te missen! Zien we je snel weer?

 • Mees Kees Op Kamp

  De musical
  7+
  ma 1 apr 2024

  Naast de boekenreeks en filmhits eindelijk live in het theater te bewonderen!

  Mees Kees gaat met zijn klas op kamp naar de duinen. Omdat mevrouw Dreus wil dat het vooral een leerzame werkweek wordt, geeft ze Mees Kees een goed dichtgetimmerd werkplan mee. Maar Mees Kees zou Mees Kees niet zijn als hij zelfs van het werkplan van mevrouw Dreus een geweldig kamp weet te maken! Zwemmen is immers ook werken. En een zeester zie je toch het beste ìn de zee. Zo geeft Mees Kees altijd weer zijn eigen draai aan alles wat op zijn pad komt.

  Pak je tent in en neem je tandenborstel mee, want jullie mogen allemaal mee op kamp! Ondanks het werkplan van mevrouw Dreus weten we één ding zeker; met Mees Kees erbij wordt het hoe dan ook één groot avontuur!

van 2

Alle programma-overzichten