Huub van der Lubbe

Don Quichot

Huub van der Lubbe ( Amsterdam, 1953 )

Vier jaar studie Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam.
Drie jaar opleiding toneelregie aan de Amsterdamse Theaterschool.

Zingt vanaf in 1970 in bandjes: Tenderfoot, Stampei en daarna in de rock ’n rollband Big Shot and his Rocking Guns.

Sinds 1981 zanger en tekstschrijver van De Dijk. Deze rockband maakt meer dan twintigplaten en cd’s. Treedt ruim drieduizend keer op. Krijgt Zilveren ( 1987 ) en Gouden ( 1993 ) Harpen, de Edison Oeuvreprijs ( 2005 ), en de Popprijs ( 2008 ).

Suzanne Raes maakt in  2011 Hou me vast, een documentaire over De Dijk. In 2022 neemt de band afscheid. Met o.a. vijf uitverkochte shows in de Ziggodome. Als de band op 18 december van dat jaar voor de 83ste keer in Paradiso heeft gespeeld houdt De Dijk na 41 jaar op te bestaan.

Huub treedt vanaf 1990 ook regelmatig op in het theater. Solo of in kleine muzikale bezetting. Zo maakt hij, meestal samen met pianist Jan Robijns, de programma’s Concordia, Solo met Jan, Simpel Verlangen en in 2018 Wat Speelt. En de cd’s Concordia en Simpel Verlangen.

In 1983 speelde hij bij de Nederlandse Opera in de opera Faust  van componist Konrad Boehmer. Hugo Claus schreef het libretto.

In 1988 werd  de nieuwe Rotterdamse schouwburg door het Rotheater geopend met de Volksopera Pol. Hierin speelde en zong Huub de rol van Pol, naast o.a. Ramses Shaffy, Lex Goudsmit en Els Dotterrmans.

In 2017 acteerde hij bij Urban Myth inWe hadden liefde, we hadden wapens, een muziektheaterstuk over de Afro-Amerikaanse verzetsstrijder Robert F. Williams.

Ook speelde Huub in vijftien films. Zoals in de Oscarwinnende film De Aanslag  van Fons Rademakers, in Brandende Liefde  van Ate de Jong en in Niemand in de stad  van Michiel van Erp.

In 2014 was hij nauw betrokken bij de totstandkoming van de Zeeuwse rockopera O die Zee. Tom de Ket schreef het script en regiseerde, Huub maakte een groot deel van de liedteksten.

In 2018 ontving hij van de Buma/Stemra de Lennaert Nijgh prijs voor zijn verdiensten als tekstschrijver.

Zijn liedteksten en gedichten zijn bij Nijgh & Van Ditmar verschenen in de bundels Melkboer met de blues, Geregeld leven, Guichelheil, en in 2021 Vlooienmarktdandy.

In de rol van Don Quichot in De man van La Mancha maakt Huub zijn debuut in een grootschalige musical.