Collega’s Nicky en Sanne maken programma met jongeren

Wat als je zelf invloed zou hebben op het programma van Orpheus? Op woensdag 31 januari gingen programmeur Nicky van Rossum en jongerenmatchmaker Sanne van Boetzelaer aan de slag met 13 Apeldoornse jongeren. Zij kregen de unieke kans om een deel van het potentiële voorstellingenaanbod voor 2024-2025 te bekijken. Het was inspirerend om te zien hoe deze groep van 16- tot 26-jarigen vol passie en enthousiasme op zoek ging naar de best passende voorstellingen voor hun leeftijdsgenoten. 


Bij dit zogenaamde gastprogrammeurschap komt heel wat kijken: niet alleen moet de selectie zo veel mogelijk mensen aanspreken, ook moet je kijken naar de zaalverdeling, diversiteit in voorstellingen en passende prijzen. Gelukkig kon Nicky veel inside informatie geven over haar werk als programmeur. Ze vertelde de jongeren waar zij zelf op let tijdens het samenstellen van een succesvolle programmering. 


De sfeer was gezellig en de avond zat vol levendige discussies. Het was goed om te zien hoe elke jongere zijn of haar eigen smaak en voorkeuren inbracht. Sommigen waren echte theaterfanaten, terwijl anderen juist nog nooit eerder een stap in Orpheus hadden gezet. Die diversiteit maakte de avond extra bijzonder. 

“Ik ben echt onder de indruk van de groep en over hoe ze hun voorstellingskeuzes beargumenteren.” - Nicky

"Het was interessant om te zien welke voorstellingen er voor de groep gelijk uitsprongen. Soms dacht ik zeker te weten dat een voorstelling niet zou worden gekozen, maar dan was de hele groep juist enthousiast!" - Sanne 

Er werden vurige betogen gehouden voor de voorstellingen die absoluut de selectie moesten halen. Argumenten werden gegeven, mensen werden overgehaald en er werd natuurlijk gekeken naar wat interessant is voor andere jongeren in Apeldoorn. 

‘Ik zoek naar een voorstelling waar ik mijn broer en zijn vrienden ook mee naartoe zou nemen.” - Evana (Gastprogrammeur) 

Uiteindelijk selecteerden de jongeren 15 voorstellingen waarvan zij vinden dat hun leeftijdsgenoten ze niet mogen missen. Deze voorstellingen worden voor Apeldoornse jongeren aangeboden voor slechts 15 euro, zodat ook jongeren met een studentenbudget naar het theater kunnen. 


Dit speciale theateraanbod voor jongeren en nog veel meer voor jongeren, vind je op de speciale Orpheus-Jong pagina op onze website.