Orpheus Magazine: Topsportartiest Nicole van den Berg

Na het succes van de Nederlandse Reisopera met Die Tote Stadt volgt opnieuw een opera van Erich Wolfgang Korngold: Das Wunder der Heliane. Hierin schitteren de bekende bariton Wiebe-Pier Cnossen en danser/performer Nicole van den Berg. Wat doen en laten zij om topfit op het podium te staan?

Orpheus Magazine > Orpheus Magazine: Topartiest Nicole van den Berg

Nicole van den Berg (29) belandde in een burn-out maar is herstellende. Ze leert zichzelf haar energie beter te lezen en af te stemmen. De productie levert ook nieuwe energie op! “Das Wunder der Heliane is het eerste grote project waar ik me op richt. Alles draait de komende tijd om verbinding, tussen mijn hoofd en mijn lijf.”

Ruimte

“Voor ruimte in mijn hoofd moet ik verschillende dingen doen. Ik schilder thuis, ben in de weer met papier maché, zoek mensen, maar ook de rust van natuur op. Energie moet stromen op meer vlakken, ik moet niet in een cocon zitten en focussen op dat ene ding; dat werkt niet voor mij.”

Slapen

“Ontspannen lukt me steeds beter. In slaap vallen is soms lastig maar dankzij de Qigonglessen ontdekte ik een trucje: door de kleine spiertjes rondom mijn borstbeen – ik wist niet eens dat ik ze had – aan te spannen en weer los te laten wordt mijn ademhaling regelmatiger en val ik makkelijker in slaap.”

Eten en drinken

“Goed voor mezelf zorgen betekent elke dag koken. Pasta, soep, een curry, rijst; op calorieën let ik niet, ik ben een intuïtieve eter, luister naar wat mijn lichaam nodig heeft. Een frietje mag soms en snoepen kan ik goed: vooral zelfgemaakte appelflappen. Alcohol drink ik nauwelijks, drank heeft invloed op mijn energie. Ik heb de behoefte niet, dus niet drinken is slechts deels een bewuste keuze.”

Conditie

“Conditie betekent veel bewegen, ik wandel en fiets. In rustig tempo en lekker ontspannen. Ook leuk: met mijn mountainbike door de Loonse en Drunense duinen crossen, hier liggen prachtige trails.”

Bewustwording

“Aan spierkracht moet ik nu extra werken maar zweten in een krachthonk? Da’s niets voor mij. Sinds kort volg ik lessen Qigong, die vooral bewustwording opleveren. Over welke spieren ik (on)bewust aanspan of kan uitnodigen beter te ontspannen. Die lessen zijn intensief en waardevol. Ik wil weer danslessen en dansworkshops volgen, maar vooral beter naar mijn lichaam luisteren en conditie opbouwen met respect voor mijn lichaam.”