Orpheus Magazine: MELL & Vintage Future

Twee oude rotten in de Nederlandse muziekwereld en een jonge vrouw uit een roemrijk Volendams muziekgeslacht vormen samen Mell & Vintage Future. Grote leeftijdsverschillen, geen generatiekloof. Muziek verbindt.

Orpheus Magazine > MELL & Vintage Future

We kunnen van alles vertellen over Melanie Jonk, Nico Brandsen en Ton Dijkman (respectievelijk zang en gitaar, toetsen en drums) maar een paar klikjes google zeggen meer dan woorden. Op hun eigen website en op YouTube staan talrijke proeven van hun kunnen: prachtige covers van onder meer Only a fool en Perfect day, maar ook flink wat eigen nummers en videoclips van optredens in clubs en op festivals. Mell tourt met haar Vintage Future al heel wat jaren door het land en het trio maakte tot nu toe drie albums. Ze speelden op het North Sea Jazz Festival, tijdens Concert at sea in Zeeland en was in 2022 het voorprogramma van Eric Clapton in de Ziggo Dome. In Apeldoorn maakte het trio indruk tijdens het Maaiveld Festival in mei 2023. Op het laatste moment werd het ingevlogen als vervanging van Släpstick, een van de beoogde hoofdacts.

 

Beste Zangers

Toch doet de bandnaam bij het grote publiek nog niet direct die grote bel rinkelen. “Ach, we zijn niet dagelijks op tv te zien,’’ zegt Ton Dijkman, “maar in de loop der jaren hebben we toch een grote schare volgers gekregen, liefhebbers van roots, soul en Americana.” Mell & Vintage Future haalden in 2020 de finale van We want More en waren daarna twee seizoenen de huisband bij de talkshow Linda’s Wintermaand. Mell deed afgelopen september mee aan Beste zangers. Ton: “Dat zal meer effect gaan hebben, omdat het altijd hoge kijkcijfers heeft. Veel kijkers zullen nu hebben gehoord dat zij een dijk van een stem heeft en een lied simpel en eerlijk kan vertolken.” 

 

Stemmen uit Volendam

Die stem klinkt dit seizoen in heel veel theaters. Niet voor het eerst kiest de band voor een wat intiemere omgeving, omdat het repertoire daar zo goed past. Ton: “En omdat we er iets kunnen vertellen over de keuze voor een nummer en de achtergrond van een tekst. In een theater maak je echt contact met de zaal. Daarom kiezen we ook repertoire waarnaar je echt moet luisteren. Met minder rock ’n roll en uptempo dan tijdens cluboptredens.” Wie bij Melanie’s achternaam al Volendamse roots vermoedt, heeft het bij het juiste eind. Inderdaad: familie van vele sportieve en muzikale Jonken in het palingdorp; haar zangtalent zit in haar genen. De stem van haar opa Piet Veerman, zanger van de ooit wereldberoemde The Cats, is nog altijd de meest legendarische van Volendam. Hoe dorpsgenoten als Jan Smit, Nick Schilder, Simon Keizer en de 3JS ook aan de weg timmeren.

 

Vintage Future

Het waren diezelfde 3JS die Melanie op haar zeventiende stimuleerden mee te doen aan The Voice of Holland, waarvan ze de finale net niet haalde. Ton Dijkman: “Nico en ik speelden in diverse bands en ook veel als sessiemuzikanten. Nico wordt beschouwd als een van de beste Hammondorganisten van Nederland en speelde onder meer bij Kane en met Angela Groothuizen.” Zelf drumde Ton in begeleidingsbands van onder meer Paul Young, Céline Dion en Thé Lau. “In 2015 begonnen we samen het productie- en platenlabel Vintage Future. Met als uitdrukkelijk doel de carrière van jonge muzikanten te helpen opstarten. Melanie was een van de eersten in onze studio. Het was indrukwekkend hoe ze zong en het klikte op alle gebieden. Zo is de band ontstaan.” Het leeftijdsverschil tussen de 28-jarige zangeres en de twee zestigers speelt geen enkele rol. “Mell deelt met ons haar muzikale voorkeuren, vooral de soul. Ze is een zangeres die de diepte in wil. Wij ook.”

Noot van de redactie: Op het moment van het interview was nog niet bekend dat Nico Brandsen vanwege ernstige gezondheidsredenen de band gaat verlaten. De nieuwe toetsenman van de band is Martin Scheppink.