Orpheus Magazine: Hartsvrienden Cara & Michael

Vriendschap gaat om geven, nemen en delen. Om zien en gezien worden. Zonder vrienden heeft alles geen – of in ieder geval minder – glans. Orpheus prijst zich gelukkig met een grote vriendenkring: Goede vrienden én hartsvrienden. In die laatste categorie bewegen Cara Zhang en Michael Petzold zich. Liefde voor podiumkunsten zit diep bij dit koppel, liefde voor Orpheus nóg dieper. Over wat vriendschap betekent maar ook oplevert spraken we hen.

Orpheus Magazine > Orpheus Magazine: Hartsvrienden Cara & Michael

Dat ze in Apeldoorn verzeild raakten is een wonder. Cara, geboren en opgegroeid in Kunming (China) volgde een internationale studie en dacht: daarmee kan ik overal aan de slag, laat ik Europa eerst gaan ontdekken. “Mijn eerste stop was Apeldoorn, in 2001 ging ik hier aan het werk. Parijs zou volgen, Barcelona, Londen misschien… Dat was het plan hè, het gebeurde niet. Ik ben gebleven want was meteen tot over mijn oren verliefd op dit dorp. Natuur, veel ruimte om te sporten, een mooi appartement aan de Kerklaan, lieve vrienden die me af en toe een theaterkaartje toestopten… De eerste Dinnershow in mijn leven zag ik in Orpheus. Liefde voor theater zat er al in. In mijn jeugd stond ik geregeld op een podium, ik danste en zong, houd van muziek. Dat pure theatergevoel en vooral herkenning die eerste avond in Orpheus betekenden veel voor me.”

Middelpunt van cultuur

Michael, afkomstig uit het Duitse Mülheim, ontmoette zijn grote liefde in Beijing. Zij maakte dat zijn droom om vooral veel van de wereld te zien een andere wending kreeg. “Wereldstad Apeldoorn, wie had dat gedacht?” Orpheus – het middelpunt van cultuur in Apeldoorn volgens Michael – levert voor Michael écht een bijdrage aan het thuisgevoel. “Bij ons thuis speelde iedereen een instrument, muziek was overal. Mijn ouders namen me op jonge leeftijd al mee naar opera’s van Mozart en Puccini, naar Figaro en Tosca. Dat maakte indruk, als kind voelde ik al hoe anders live muziek klinkt in plaats van een 1:1-ervaring in je eigen bubbel met je mobieltje. In theater word je onderdeel van muziek, je wordt erin meegezogen. Goed van Orpheus is dat het je kennis laat maken met het brede genre in podiumkunsten. Ik was nooit zo’n fan van jazz maar tijdens het Jazzfestival Generations, waar zowel experimentele als heel toegankelijke muziek te horen was, ontdekte ik bijvoorbeeld dat er wel degelijk veel bij zit voor mij. Theater verleidt verder te kijken. Voor nieuwkomers – wij kennen het gevoel maar zijn helemaal ingeburgerd – speelt er nog iets extra’s: theater is dé plek waar leuke mensen komen. We ontmoetten hier vrienden met totaal verschillende achtergronden, jong en ouder. Hier heerst een fijne vibe, het is een open plek waar tolerantie telt. Op zo’n plek leg je makkelijker contact. Theater verandert je.”

Een opvallend koppel

Cara: “De eerste zeven jaar in Apeldoorn sprak ik Chinees en Engels, geen Nederlands. Michael sprak Duits en Engels. Dat beperkte onze keuze voor voorstellingen. Comedy en cabaret bijvoorbeeld gingen veel te snel. Naarmate we de taal beter begrepen werd de keuze groter. Op dat moment besloten we Vrienden te worden, Hartsvrienden zelfs. Ook om het theater financieel te ondersteunen, want het is ons best wat waard. Orpheus was de plek waar we bekenden tegenkwamen en zelf herkend werden. Nou vallen we als koppel nogal op: Michael is bijna twee meter lang, ik een-metervijfenvijftig. Zo’n combinatie zie je niet vaak.”

Michael: “Als Hartsvrienden denken we mee over speciale programmering maar ook over andere zaken, bijvoorbeeld waar het gastvrijheid raakt. Daarmee verandert je rol, die wordt veel breder. We konden suggesties doen bij de Meemaakavond en dat ging verder dan wat op het podium te zien was.”

Mijn hart maakt een sprongetje

Cara: “Fijn is dat je als Hartsvriend exclusief aanbod ontvangt, maar ook als eerste tickets voor voorstellingen kunt boeken. Dat privilege heeft ons veel moois opgeleverd. Zodra er een e-mail binnenkomt maakt mijn hart een sprongetje: wat voor leuks komt er nu weer aan?”

Michael: “We leren het theater bovendien op een andere manier kennen. Normaal kom je als gast de voordeur binnen en loop je via de garderobe en de bar de zaal in. Wij komen op plekken waar anderen nooit komen, backstage bijvoorbeeld. We worden meegenomen in hoe alles werkt achter de schermen, dat is fantastisch!” Cara: “We hebben het Hartsvriendendiner meegemaakt, de Vrienden Meemaakavond, A Night Around... the Christmastree. We krijgen er geen genoeg van. Het mooist? Voor mij zijn dat de Dinnershows. Daar krijgen we als gast een plek op het podium, aan een tafel die mooi gedekt is en er worden heerlijke gerechten geserveerd. Om ons heen wordt gezongen en gedanst. We kleden ons daar extra mooi voor. We weten dat we in een droomwereld belanden waar we zelf deel van uitmaken. Ik durf het nu wel toe te geven; op zo’n avond voel ik me toch een beetje de ster!”

Cara hing als Hartsvriend langs de weg op A0 posters en was overal te zien op onze socials.