Drie prachtige hoofdrollen voor Orpheus’ muziektheatervoorstelling Zalf & Papaver

De casting voor Orpheus’ eigen muziektheatervoorstelling Zalf & Papaver is rond. Bas Keijzer, Nazanin Taheri en Jelmer de Groot nemen de bezoekers in september mee in het Apeldoornse verhaal achter de fabrieksfaçade van de zachte babyverzorgingsproducten van Zwitsal.

Mirjam Barendregt, directeur Orpheus: “Eindelijk kunnen we de namen delen van onze sterrencast. Zij gaan samen met musici, lokale spelers en onder de bezielende leiding van onze regisseur Annechien Koerselman de verhalen uit de oude Zwitsalfabriek tot leven brengen. Ik kijk er enorm naar uit en ik hoop dat heel Apeldoorn komt kijken”.

De onthullende muziektheatervoorstelling Zalf & Papaver zet een verborgen Apeldoorns verhaal vol in de spotlights. Waar vrouwelijke fabrieksmedewerkers dagelijks aan de lopende band fris ruikende zalven inpakken, verdwijnen hun mannelijke collega’s achter de gesloten deuren van de chemische afdeling. Daar waar uit papaver ruwe opium werd gewonnen. 

Nazanin Taheri duikt in de rol van fabrieksmedewerker Lena. Nieuwsgierig vraagt zij zich af wat er achter die gesloten deuren van het mannenbolwerk plaatsvindt. Nazanin studeerde in 2013 af aan de toneelschool in Arnhem en richtte in 2012 haar eigen theatercollectief op. Daarnaast speelde zij bij o.a. Mighty Society en in Crashtest Ibsen. Verder was zij ook te zien in twee producties van Het Nationaal Theater, De Oresteia en Laagland, recent nog te zien geweest in Orpheus.

Jelmer de Groot speelt Arthur, werkzaam op die verborgen chemische afdeling. Wanneer hij daar de nieuwsgierige Lena aantreft dwalen zij samen weg van het monotone fabriekswerk naar een betoverende duizend-en-een-nacht wereld. Jelmer is in 2022 afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht en is te zien geweest in diverse series, films en theaterproducties als Mocro Maffia en De Poli. Op dit moment speelt hij de rol van Pedro in De Man van La Mancha, de productie met Huub van der Lubbe die van 6 tot en met 21 april in Orpheus staat.

Bas Keijzer speelt de rol van voorman Gé die met man en macht probeert de Apeldoornse Zwitsalfabriek overeind te houden en de medewerkers in het gareel te krijgen. Bas is een veelzijdig en ervaren acteur bekend van diverse films, series en theaterproducties als Nood, Het Jaar van Fortuyn, Ciske de Rat en Zwanger & co. In 2021 was hij te zien in de allereerste grote productie van Orpheus, Aan de Vooravond. In deze productie over de geschiedenis van Het Apeldoornsche Bosch speelde hij de patiënt Aaron. 

Sven Scholten

Concept, tekst en regie is in handen van Annechien Koerselman en muzikaal leider is componist en pianist Julian Schneemann. Samen met Yanna Pelser (viool), Jawa Manla (ud), Sinan Arat (ney), Bram Wassink (contrabas) en Jeroen Batterink (drums) vormt hij het ensemble Caravan. 

De cast wordt gecompleteerd door elf lokale spelers, waarvan de namen al eerder bekend werden gemaakt. 

De première van Zalf & Papaver is op zaterdag 7 september in Orpheus, daarna worden in Orpheus nog zes voorstellingen gespeeld en de laatste twee speeldata, 20 en 21 september, is deze productie te zien in De Meervaart in Amsterdam.
Tickets voor Zalf & Papaver zijn hier te koop. Houd de website en Orpheus’ sociale media in de gaten voor meer informatie.

Zalf & Papaver wordt financieel ondersteund door bijdragen van Fonds Podiumkunsten, Frank van der Walfonds en de provincie Gelderland en is mede mogelijk gemaakt door de samenwerkende gemeenten Apeldoorn, Brummen, Lochem, Voorst en Zutphen.