Slotconcert Muziekzomer Gelderland 2024

Nationale Jeugdorkesten Nederland
Muziekzomer Gelderland
za 10 aug 2024 20:00
za 10 aug 2024
20:00

Dit jaar wordt de Muziekzomer Gelderland feestelijk afgesloten met het Nationaal Jeugdorkest en solist Boris Giltburg op piano. Een avontuurlijk, halsbrekend en adembenemend programma.

Onder leiding van dirigent Antony Hermus en met solist Boris Giltburg (piano) voert het orkest het vierde pianoconcert van Rachmaninov uit, het opwindende Night Flight van Joey Roukens en Petroesjka van Igor Stravinsky.

De Russisch-Israëlische pianist Boris Giltburg staat internationaal aangeschreven als een groot Rachmaninov-kenner. Het Concertgebouw noemt hem zelfs 'een ware Rachmaninov-profeet'. Het is voor het Nationaal Jeugdorkest dan ook een geweldige eer om met deze specialist het Vierde Pianoconcert in g (versie 1941) uit te voeren. Een concert, dat volgens Giltburg ‘Een muzikale kleur heeft die anders is dan in al zijn andere werken’. De stad New York met zijn nieuwe muziek en jazz beïnvloeden Rachmaninov's muziek, die opbouwt naar een slotdeel vol hectiek en actie, van een niet te stuiten kracht en energie.

Al net zo 'urban' is Night Flight, het derde deel uit Joey Roukens’ Symphony No.1 ‘Kaleidoscopic’, geschreven voor het Rotterdams Philharmonisch orkest. Naar eigen zeggen van Roukens is het derde deel gekenmerkt door uitgesproken ritmiek en hoge energie. Roukens: ‘Ik stel me er een soort nachtelijke ‘rollercoaster ride’ bij voor, boven een bruisende stad. De muziek is donker maar tegelijkertijd kleurrijk, vol grillige ritmes en groteske, carnavaleske elementen.’

Igor Stravinsky greep voor zijn sprookjesballet Petroesjka uit 1947 juist terug naar Moedertje Rusland. In zijn muzikale portret van een uitbundige boerenkermis op het Russische platteland hoor je niet alleen vrolijke feestgangers en dansende beren, er komt ook een pop tot leven. Muzikaal feestgedruis en volop beweging kenmerken deze bijzondere uitvoering onder leiding van Antony Hermus waarin choreograaf Peter Leung choreografische elementen voor het orkest toevoegde.

Programma met pauze. Er is mogelijkheid tot het nuttigen van een drankje, betaling alleen met pin.