Opening Muziekzomer Gelderland 2024

Nationale Jeugdorkesten Nederland
Muziekzomer Gelderland
vr 26 jul 2024 20:00
vr 26 jul 2024
20:00

Maak kennis met young artist in residence Bram van de Glind in de door hemzelf ontwikkelde voorstelling STUK IJZER!.

Deze voorstelling gaat over de strijd en de band tussen Bram en zijn trompet; het instrument is nu eens een bevriende mentor die aanmoedigt om de mooiste muziek uit te ademen, dan weer een gekmakend stuk ijzer, een dwingeland die leidt tot diepe frustratie in de studiekamer.

IJzer en adem. Samen kunnen ze muziek maken. Het leven van een mens begint en eindigt met adem. Hetzelfde geldt voor het leven van de trompet. Adem die muziek maakt is een magisch verschijnsel. Met de voorstelling ‘STUK IJZER!’ onderzoekt trompettist Bram van de Glind met veel plezier de complexe, innige verhouding van een muzikant met zijn instrument. Wie is er eigenlijk ‘in the lead’? Blaast de trompettist leven in de trompet of is het eerder andersom? Geeft de trompet leven aan de trompettist?

Het maken van de voorstelling ‘STUK IJZER!’ stelt trompettist Bram van de Glind in de gelegenheid om te reflecteren op zijn geliefde stuk ijzer. Om een pas op de plaats te maken en op creatieve wijze ‘op adem te komen’. In de voorstelling kijkt hij via tekst & kersverse muzikale composities terug op een kwart eeuw persoonlijke, van muziek doortrokken geschiedenis. Van Michael Jackson tot D’Angelo en van Obama tot Generatie Z.; er is veel gebeurd dat invloed had en inspiratie gaf.

Bram wordt op zijn muzikale tijdreis begeleid door topmusici, een akoestisch ensemble dat hem draagt, steunt, en muzikaal bevraagt. Het verhaal van Bram is het verhaal van de trompet, een stuk ijzer dat onlosmakelijk met hem is verbonden. Een gevoelig communicatiemiddel met een geschiedenis van meer dan 4000 jaar.

Verwacht een kwetsbare voorstelling waarin Bram zijn passie voor geschiedenis en muziek met elkaar combineert en onderzoekt hoe beide in zijn leven met elkaar verweven zijn.

In deze video leer je Bram al een beetje kennen:

Laat je inspireren en adviseren over de rest van het festivalprogramma en ontspan met een drankje!

Credits

Musici:

  • Bram van de Glind (trompet/flugelhorn)
  • Damian de Muijnck (drums/percussie)
  • Galya Sky (cello)
  • Luca Salomon (toetsen)
  • Manon van de Kempe (viool)

Composities en spel: Bram van de Glind 
Regie en coaching: Paul Feld 
Vormgeving: Iwan Kolk