ANNA

Reframing Her Story
Onderdeel van 'Middagje Uit'
wo 11 okt 2023 15:00
wo 11 okt 2023
15:00
  • wo 11 okt 2023
    15:00
    Altioszaal
    Vanaf wo 7 jun 2023 10:00
  • Exclusief pauzedrankje

De Schitterende Schaduw-serie neemt je mee naar het gedeelde koloniale en slavernijverleden in Gelderland, en laat de onderbelichte geschiedenis van gemarginaliseerde levens zien. Want ook vanuit Gelderland vertrok men naar de Oost en de West om fortuin te maken. In het kader van het herdenkingsjaar 150 jaar emancipatie, is het tijd dat we ons niet alleen op de koloniale welvaart laten voorstaan, maar dat we ons ook bewust worden van de andere kant: het menselijk leed achter de welvaart en rijkdom uit de 18e eeuw. ANNA is een voorstelling die je naar de keel grijpt, waarin verhalen uit de schaduw kruipen en zich blootgeven aan het licht van het theater.

De voorstelling ANNA gaat over de geschiedenis van een zwarte vrouw, Anna van Vossenburg, genoemd naar de plantage in Suriname waar ze geboren is, plantage Vossenburg. Er is weinig over haar bekend behalve dat ze in de vroege 18e eeuw met twee verweesde dochters van de overleden plantage-eigenaar naar Nederland, naar Arnhem, komt. Ze blijft er haar hele leven wonen. Maar wie was ze? Hoe werd ze behandeld en hoe voelde ze zich? Ze komt tot leven in onze voorstelling ANNA.

ANNA is een productie van stichting Reframing HERstory Art Foundation. De stichting draagt bij aan bewustwording en educatie van het koloniaal en slavernijverleden van Gelderland, via dans, muziek, podiumkunsten, gesprek en maatschappij. In de actualiteit van het herdenkingsjaar, 150 jaar afschaffing van de slavernij, voelt zij meer dan ooit de noodzaak van meerstemmigheid, om andere verhalen uit de geschiedenis in de samenleving te brengen.

Onderdeel van

Vooraf reserveren voor deze gratis activiteit is verplicht!

Deze voorstelling is onderdeel van Orpheus Middagje uit. Een programma samengesteld door onze eigen Ouderenprogrammaraad. Met veel enthousiasme en liefde voor theater én Apeldoorn is een groep betrokken Apeldoorners aan de slag gegaan om een mooi programma samen te stellen voor de oudere Apeldoorner. Professionele voorstellingen wisselen af met zelf georganiseerde activiteiten zoals een pubquiz of een middag vol dans en wereldmuziek. Samen een gezellige middag hebben is bij deze voorstellingen en activiteiten het belangrijkste. Kijk hier voor andere voorstellingen binnen deze serie.

Credits

Artistieke leiding, idee en regie Farida Nabibaks | Zakelijke leiding Peter Freriks | Dans Lana Renfrum, Yara van Fraeijenhove, Rohiet Tjon Poen Gie, Talin Huntjens (13) Zang: Fernando Linares Correa, Saron Tesfahuney, Farida Nabibaks | Muzikale uitvoering luit Jasper Bärtling-Lippina | Muziek Jean Jacques Rojer | Muzikaal advies Heleen Vegter | Grafische Vormgeving Esther Kuipers | Educatie i.s.m. Vicky Fisher | Kostuums i.s.m. de Gelderse Roos | Assistentie Lena Rijnierse