Pianostemmen

TG Goed Gezelschap
do 18 apr 2024 20:00
do 18 apr 2024
20:00
  • do 18 apr 2024
    20:00
    Rabobankzaal
  • Inclusief koffie/thee vooraf en een (pauze)drankje

PIANOSTEMMEN gaat over het verleden van systematische roof van (voornamelijk) Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een onderbelicht verhaal over een onrecht dat nog steeds voortduurt. Oude vleugels en piano’s vertellen het verhaal hoe Joodse inwoners in diverse Nederlandse steden uit hun huizen werden gehaald, en hoe hun huizen vervolgens werden leeggeroofd door schattenjagers als Abraham Puls.

De oude pianostemmer Jacobus Kromm leidt een teruggetrokken bestaan. Hij worstelt met zijn geweten over de verzameling piano’s en vleugels die hij (nog) in bezit heeft. Ontelbaar veel instrumenten heeft de pianostemmer in de loop van de jaren in bewaring gehad, gekocht, gerestaureerd, verhuurd en doorverkocht. Om de een of andere reden heeft hij van deze piano’s nooit afstand kunnen doen. Over de herkomst zwijgt hij liever. Als de avond valt, laat Kromm zijn vingers over de toetsen glijden. Steeds vaker duiken er verhalen van vroeger op in zijn verwarde hoofd, steeds vaker hoort hij dissonanten. De pianostemmen keren zich gaandeweg tegen de oude man. Immers gestolen goed gedijt niet. Ze vertellen als stille getuigen het verhaal over hun rechtmatige eigenaren. Het onzegbare wordt gegoten in een nieuwe compositie voor close-harmony voor meerdere klavieren.

Onderdeel van

Klemens Patijn over Pianostemmen:

"Als acteur en theatermaker ben ik gefascineerd door zwijgen. Ik ben een kind van een Indische vader en grootouders die de oorlog hebben meegemaakt. Zij hebben het zwijgen daarover tot kunst verheven. Ik weet hoeveel kleuren zwijgen kan aannemen, hoeveel pijn en onvermogen er achter stilte schuil kan gaan. Maar ik weet ook dat verzwegen verhalen, in welke vorm dan ook, terug blijven komen. Ze willen verteld worden. Ik heb sterk het idee dat ik over het onderwerp van PIANOSTEMMEN niet langer zwijgen mag."

Theaterhart: extra randprogramma voor de beste theaterbeleving!

Bij deze voorstelling zijn speciale Theaterhart tickets bij te boeken: Een Theaterhart ticket biedt je, voor € 5,- extra, een randprogramma voor de beste theaterbeleving. Met een Theaterhart ticket maak je jouw theaterbezoek nóg specialer.

Kom alles te weten over Pianostemmen in de speciale inleiding die voorafgaand aan de voorstelling wordt georganiseerd, op maat gemaakt en gegeven door Klemens Patijn, oprichter van TG Goed Gezelschap, initiator en acteur in de voorstelling. In het voorgesprek zal het o.a. gaan over het ontstaan en het maakproces van de voorstelling, systematische onteigening tijdens WOII, roofkunst en restitutie. De inleiding duurt zo’n half uur. 

Gratis nagesprek

Je kunt ervoor kiezen om ook deel te nemen aan dit gratis, korte Theaterhartprogramma. Het nagesprek vindt gelijk na afloop in de zaal plaats, en zal zo’n 15 minuten duren. De acteurs gaan dan in gesprek met het publiek over de voorstelling. Uiteraard is er ook de gelegenheid om de zaal te verlaten voor het nagesprek begint, mocht je hier geen behoefte aan hebben. Het nagesprek is kosteloos. 

“Uitdagend concept wordt knap uitgevoerd” ★★★★

NRC

Credits

Idee en concept Klemens Patijn Regie Ria Marks Spel Joost Claes, Jaap Dieleman, Dennie Lukkezen, Emma van Muiswinkel, Klemens Patijn Schrijver Wessel de Vries Dramaturgie  Maarten Bos Componist Wiebe Gotink Vormgeving Lidwien van Kempen Kostuumontwerp Dorien de Jonge Zakelijke leiding Corinne van Lelieveld Fotografie Jan Amse Campagnebeeld Mara Vissers Techniek Quint Stam en Guido Hagen Productieleider Irmgard Nieuwenhuis