Dutch Classical Talent

Shane van Neerden
wo 31 jan 2024 20:00
wo 31 jan 2024
20:00
  • wo 31 jan 2024
    20:00
    Altioszaal
  • Inclusief koffie/thee vooraf en een (pauze)drankje

Jonge musici tonen hun kunnen tijdens een concerttour door het land en strijden om de Dutch Classical Talent Award.

Een haast filosofisch programma waarin het Musikalisches Opfer van Bach, de laatste pianosonate van Beethoven en een nieuw werk van Rick van Veldhuizen de dialoog aangaan met een novelle van de Franse schrijver en dichter Jean Genet. Voor pianist Shane van Neerden zijn het allemaal kanten van dezelfde betoverende medaille.

“[…] ieder mens is ieder ander mens, zo ook ik […]“

In dialoog komen is een soort communicatie waardoor de één zijn ideeën en perspectief niet op een ander legt, maar waar twee mensen samen tot elkaar komen om iets nieuws te creëren en te zien. Pianist Shane van Neerden zal zijn programma en een novella van de Franse schrijver Jean Genet naast elkaar leggen om samen met ons te kijken naar wat uiteindelijk, volgens Genet, misschien ongrijpbaar is. Bachs Ricercar a 3 uit zijn Musikalische Opfer, de laatste sonate van Beethoven, en een nieuwe compositie van Rick van Veldhuizen—“allemaal met vergelijkbare kleuren als die van de laatste schilderijen van Rembrandt”—naast de bovengenoemde novella. Op een zeer intieme manier gaat Shane met tederheid, zorgvuldigheid, en veel aandacht met ons door het boek en de muziek heen. Het theatrale en spirituele komen samen.

Het allerbelangrijkste: wat ‘overblijft’…

“Een romanticus en poëet pur sang! Met zijn waanzinnige techniek, voortreffelijke timing en verteldrift houdt hij de aandacht van het publiek gevangen. Hij is niet bang om risico’s te nemen!”

Jury Dutch Classical Talent

Programma

Bach Ricercar a 3 uit: Musikalisches Opfer • Beethoven Piano Sonate opus 111 deel I & II • Rick van Veldhuizen Stuk voor piano & de-tuned piano/synthesizer/elektronica

Credits

Shane van Neerden piano