Jimmy Nelson

Between the Sea and the Sky
Een avond met Jimmy Nelson i.s.m. Boekhandel Broekhuis
wo 25 okt 2023 20:00
wo 25 okt 2023
20:00
  • wo 25 okt 2023
    20:00
    Rabobankzaal
  • Inclusief koffie/thee vooraf en een (pauze)drankje

Met een spectaculaire diashow vertelt Jimmy Nelson het verhaal achter zijn adembenemende foto’s. Na zijn veelgeroemde fotoboeken als Before They Pass Away en Homage to Humanity brengt Nelson in zijn nieuwste boek Between the Sea and the Sky Nederland in beeld zoals dat nog nooit is gedaan. Hij portretteerde twintig gemeenschappen in de klederdracht en omgeving die hen gevormd heeft – van het Zeeuwse Axel tot het Friese Hindeloopen en van Katwijk tot Rijssen. Ook onze eigen Veluwe heeft een prominente rol. Beleef een onvergetelijke avond met een van de meest toonaangevende fotografen ter wereld!

Tijdens deze avond zal hij ook vertellen over zijn eerder verschenen boeken.
Aan het einde van de avond is er de gelegenheid om zijn boeken te kopen en te laten signeren!

Jimmy Nelson

Jimmy Nelson (Sevenoaks, 1967) is een Brits fotograaf en fotojournalist. Hij is vooral bekend van zijn boek Before They Pass Away, waarvoor hij tweeënhalf jaar de wereld over reisde en 35 inheemse stammen fotografeerde. Jimmy Nelson werd geboren in Sevenoaks, Kent. Tijdens zijn jeugd woonde hij in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Toen hij acht jaar oud was werd hij naar Stonyhurst College gestuurd, een kostschool in Lancashire. Op negentienjarige leeftijd doorkruiste hij Tibet te voet. Hij nam een kleine camera mee en fotografeerde zijn reis, waarover hij ongeveer een jaar deed. Na zijn terugkeer ging Nelson werken als professioneel fotojournalist en was actief in diverse internationale conflictgebieden. In 1992 kreeg Nelson van Royal Dutch Shell de opdracht om het boek Literary Portraits of China te produceren. Hiervoor reisde hij drie jaar met zijn Nederlandse vrouw door China. De foto's werden wereldwijd tentoongesteld.

Between the Sea and the Sky

Ver weg en op moeilijk te bereiken plekken. Dat is waar Jimmy Nelson zich meestal bevindt. De kunstenaar reist non-stop de wereld af en legt contact met inheemse volkeren die hij vastlegt in boeken als Before They Pass Away en Homage to Humanity.

Maar in het voorjaar van 2020 was reizen plots onmogelijk. In plaats van het vliegtuig pakte Nelson de fiets en reed hij langs vissersdorpen, polderlandschappen en vestingstadjes. Hij ontdekte de traditionele Nederlandse dracht en realiseerde zich dat die eigenlijk net zo bijzonder is als de culturele uitingen van de Papoea’s of Maasai.

Nelson greep de pandemie aan om Nederland in beeld te brengen zoals dat niet eerder gedaan is. In zijn nieuwe boek Between the Sea and the Sky portretteert hij twintig gemeenschappen in dracht en de omgeving die hen gevormd heeft – van het Zeeuwse Axel tot het Friese Hindeloopen en van Katwijk tot Rijssen. Het boek toont een deel van de Nederlandse identiteit die bijna verdwenen en vergeten is. Als onderdompeling in de cultuur van zijn geadopteerde vaderland is Between the Sea and the Sky Jimmy Nelsons meest persoonlijke boek tot nu toe.