Winnaars Grachtenfestival Concours

Duo Greci-Bruno & Liesl Vanoverberghe
vr 6 okt 2023 20:00
vr 6 okt 2023
20:00
  • vr 6 okt 2023
    20:00
    Altioszaal
    Vanaf wo 7 jun 2023 10:00
  • Inclusief koffie/thee vooraf en een (pauze)drankje

Het Grachtenfestival Conservatorium Concours is sinds 2003 voor studenten aan de Nederlandse conservatoria dé kans om zich te presenteren voor aan het grote publiek. Alle conservatoria uit het land laten zien wat zij aan talent in huis hebben en vaardigen jaarlijks de besten af voor de landelijke voorronde. Zes van deze deelnemers gaan door naar de finale, waarvan vijf van hen gekozen door een vakjury en èèn van de finalisten door een publieksjury.

Duo Greci-Bruno

Giulio Greci en Stefano Bruno spelen samen als het Greci-Bruno duo sinds mei 2022. Individueel gezien hadden zij al de nodige ervaring met zowel kamermuziek als solistisch en wonnen o.a. eerste prijzen tijdens nationale en internationale competities in Nederland, Italië, Slovenië, Kroatië en Hongarije waaronder tijdens de Cello Biennale Amsterdam en ‘Young Virtuoso Competition’ te Zagreb. Daarnaast speelden zij in orkesten als Amsterdam Sinfonietta en het Philharmonisch Orkest van Slovenië.

Zij studeerden bij onder andere Ilya Grubert, Dora Schwarzberg, Pieter Wispelwey en Giovanni Gnocchi. Op dit moment zijn ze beiden bezig met hun master aan het Conservatorium van Amsterdam en krijgen als duo begeleiding van Dmitri Ferschtman. Het duo speelde bij verschillende Nederlandse theaters en maakte onlangs haar debuut op tv bij Podium Klassiek. Zij wonnen de vakjuryprijs van het Grachtenfestival Conservatorium Concours waarmee zij ook een concerttour hebben weten te bemachtigen.

Juryvoorzitter Frank van den Brink: “Duo Greci-Bruno wist de jury te imponeren met virtuoos, flamboyant en muzikantesk samenspel. Het duo schroomt niet om risico te nemen en buiten de lijntjes te kleuren. Met een aanstekelijke drive presenteerden ze zich als voldragen en volwaardig professioneel duo.” Naast Frank van den Brink (voorzitter en klarinettist Radio Filharmonisch Orkest) bestond de jury uit Caspar Vos (pianist), Lilian Farahani (sopraan), Frederike Berntsen (muziekjournalist), Saskia Otto (violist) en secretaris Leonard Besseling (programmeur Grachtenfestival).

Giulio speelt op een J.B. Vuillaume viool welke hem in bruikleen is gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Stefano speelt op een René Jacquemin cello uit 1921. 

Liesl Vanoverberghe

Liesl begon met fluitlessen toen ze 9 jaar was aan het Stedelijk Conservatorium Kortrijk bij Helga Jacobs. Ze nam deel aan verschillende fluitseminaries en muziekstages waar ze lessen volgde bij fluitisten uit onder andere België, Nederland, Duitsland, Denemarken, Polen, Slovenië en de Verenigde Staten.

In september 2016 werd Liesl toegelaten tot de richting ‘Jong Talent’ in het Conservatorium van Kortrijk. Ze is ook actief in een aantal verschillende harmonie- en symfonieorkesten zoals de Koninklijke Harmonie Vooruit en Ghent Symphony Orchestra. In september 2022 startte ze haar hogere studies aan het Conservatorium Maastricht in Nederland bij Valerie Debaele.

Liesl is prijswinnares van vele nationale en internationale wedstrijden in België, Nederland, Zwitserland, de UK, Kroatië, Hongarije en Rusland. In 2021 won ze een eerste prijs bij de ‘Pamus Flow Global Music Competition’, de ‘International Flute Seminar Bruges Flute Competition’, een tweede prijs bij ‘Danubia Talents International Online Music Competition Hungary’ en een derde prijs bij de ‘International Moscow Music Competition’. In 2022 won ze de eerste prijs bij de ‘Rotarywedstrijd’ te Kortrijk, de eerste prijs bij de  ‘London Classical Music Competition’ en won ze de wedstrijd ‘Young Belgian Talent’. Daarnaast is ze verkozen als finaliste van het ‘Grachtenfestival Conservatorium Concours 2023’ in Nederland.

Programma

Duo Greci-Bruno

Z. Kodaly (1882-1967) - duo op.7, Allegro serioso non troppo, Adagio, Maestoso e largamente
J. Halvorsen (1864-1935) - Passacaglia for violin and cello

Liesl Vanoverberghe

C.M. Widor - Suite for flute and piano 1877
F. Martin - Ballade for flute and piano 1939
G. Fauré - Morceau de Concours 1898