Das Wunder der Heliane

Nederlandse Reisopera
za 11 nov 2023 19:00
za 11 nov 2023
19:00
  • za 11 nov 2023
    19:00
    Hanoszaal
  • Inclusief koffie/thee vooraf en een (pauze)drankje

Na het succes dat de Nederlandse Reisopera in 2019 had met ‘Die tote Stadt’, programmeert het gezelschap weer een opera van Erich Wolfgang Korngold. De hoofdrol wordt vertolkt door niemand minder dan de internationaal vermaarde Nederlandse sopraan Annemarie Kremer. Voor deze Reisopera-uitvoering wordt een heel nieuw orkestarrangement gemaakt door Fergus McAlpine.

Korngolds vierde opera Das Wunder der Heliane was ongetwijfeld zijn meest ambitieuze project. Het libretto lijkt een beetje bizar, je moet het door de ogen van de tijdgeest van de jaren ’20 van de vorige eeuw bezien. Het is een hevig symbolisch verhaal, helemaal in de geest van het Interbellum, dat door Korngold in decadente en zwelgende muziek gevangen werd. Het mysterieuze, onaardse, buitennatuurlijke, het goddelijke, de uitvergrote emoties en de onverholen erotiek: het paste allemaal in die tijd. Ook de opofferingsgezindheid en het motto dat liefde alles overwint: zo niet nu, dan in het hiernamaals.

Het verhaal
In de opera zijn alle personages op een na naamloos en het draait om een vrouw die door het vinden van ware liefde respectievelijk toverkracht breekt of toverkracht krijgt. Heliane raakt gefascineerd door De Vreemdeling, die door haar man De Heerser ter dood veroordeeld is, omdat hij vrolijkheid onder diens volk heeft gebracht. Als laatste wens gunt Heliane hem een blik op haar naakte lichaam en raakt daardoor dusdanig gecompromitteerd, dat ze zich voor De blinde Opperrechter moet verantwoorden. In de perikelen van het onderzoek steekt De Vreemdeling zichzelf neer. Als Heliane werkelijk onschuldig is aan overspel zal zij krachten vinden om De Vreemdeling tot leven te wekken luidt het vonnis. Dat lukt, maar de jaloerse Heerser steekt na het wonder zijn vrouw neer waarna zij samen met De Vreemdeling ten hemel vaart. De echte liefde heeft overwonnen.

Annemarie Kremer als Heliane
In de titelrol zal de internationaal bekende Nederlandse sopraan Annemarie Kremer te zien zijn. In 2015 vertolkte ze de rol van Cio-Cio-San in Madama Butterfly bij de Reisopera. De pers schreef:
Trouw ★★★★: “Soeverein was haar (Annemarie Kremers - red) interpretatie, een ander woord is er niet voor.”
Telegraaf ★★★★: “Zingen doet de sopraan even prachtig als acteren.”

Wonderkind
Erich Wolfgang Korgold (1897 – 1957)heeft lang in de vergetelheid doorgebracht. Zijn vader, de bekendste muziekcriticus in het Wenen van begin twintigste eeuw, riep hem al op vijfjarige leeftijd uit tot wonderkind. Die faam maakte de jonge Erick meer dan waar. Het ballet Der Schneemann dat hij op elfjarige leefijd componeerde, was een sensatie en zetten Wenen op z’n kop. Zijn derde opera Die tote Stadt (1920), die hij voltooide toen hij 23 was, bleek een doorslaand succes. In 1927 verscheen de opvolger: Das Wunder der Heliane.
In de jaren ’20 van de vorige eeuw behoorde hij tot de populaire componisten. Het lot was hem echter niet goed gezind. Hij kwam in de dertiger jaren op de zwarte lijst van de Nazi’s te staan en vluchtte naar de Verenigide Staten, waar hij zich toelegde op het componeren van filmmuziek. In de jaren 80 en 90 werd zijn muziek ‘herontdekt’

Van Strauss naar filmmuziek
Zijn muziek sluit aan bij de laatromantiek van Giacomo Puccini en Richard Strauss. Dat filmmaatschappij Warner Brothers hem naar de Verenigde Staten haalde is goed te begrijpen. Als geen ander is hij in staat om met muziek een verhaal te vertellen. Zeer romantisch en rijk georkestreerd. Korngold gold in zijn tijd als pionier van de filmmuziek en veroverde twee Oscars met zijn soundtracks.

Credits

Artistiek team

Muzikale leiding Jac van Steen
Arrangement Fergus McAlpine
Regie Jakob Peters-Messer
Choreografie Nicole van den Berg
Decor- & lichtontwerp Guido Petzold
Kostuumontwerp Tanja Liebermann

Cast

Heliane Annemarie Kremer
Der Fremde Tilmann Unger
Der Herrscher, Helianes Mann Darren Jeffrey
Die Botin Alt Martina Mikelic
Der Pfoertner Bass Yorck Felix Speer
Der blinde Schwertrichter Paul McNamara                              
Der junge Mann Hugo Kampschreur
Richter 1 Sander de Jong
Richter 2 Gurgen Baveyan
Richter 3 Wiebe-Pier Cnossen
Richter 4 Lucas van Lierop
Richter 5 Aleš Jenis
Richter 6 Artur Janda
1. Seraphische Stimme NN
2. Seraphische Stimme NN
Engel Nicole van den Berg

Met koor Consensus Vocalis
Met het Noord Nederlands Orkest

 

Bij de buren

Wil je meer zien van dit gezelschap? Kijk dan ook eens naar de voorstellingen van de Nederlandse Reisopera bij onze ‘buren’ in de Deventer Schouwburg.