Qi

Ruben Chi i.s.m. Phion
za 30 sep 2023 20:00 - 21:00
za 30 sep 2023
20:00 - 21:00
  • za 30 sep 2023
    20:00 - 21:00
    Rabobankzaal
  • Inclusief koffie/thee vooraf en een (pauze)drankje

Een dansvoorstelling die balanceert tussen de twee werelden van de culturele identiteit van Ruben Chi als Chinees-Nederlandse kunstenaar. Balans tussen Oost en West dus, balans tussen klassieke muziek en hedendaagse dans. 

Danser, choreograaf en kunstenaar Ruben Chi onderscheidde zich de afgelopen jaren al vaker met in het oog springende producties. Orpheus keek met bewondering naar zijn programma Sun in de Introdans voorstelling Confetti. En van zijn optreden op de eerste editie van Maaiveld Festival in Apeldoorn, waar hij dansimprovisaties deed met live muziek én live graffiti. Met zijn gezelschap SoulCypher tilt hij hiphop en nieuwe dansvormen naar professioneel niveau en trekt hij een steeds breder publiek. Reden genoeg om hem in Orpheus een podium te geven! De Arnhemse komt, in co-productie met het Arnhemse Theater a/d Rijn, met dansvoorstelling Qi. 

Vier hiphopdansers en het Voirin Quartett van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel lijken tegenpolen, maar hun ontmoeting resulteert tot verbluffende eenheid. Tegenstellingen versterken elkaar, samen bereiken ze het beste resultaat. Qi is een voorstelling – of is het een meditatieve ervaring? – waarin je dit ervaart. Vier hiphopdansers en vier strijkers van Phion… is dat niet heel extreem? Waarop mogen we ons verheugen? We vroegen het Ruben zelf.

“Het is mijn persoonlijke verhaal, een bescheiden tegenwicht in de huidige nogal gepolariseerde wereld”, zegt hij. “Want het draait niet om goed of fout, om zwart of wit, wij en zij. Uitersten bestaan niet zonder elkaar, net als Yin en Yang staan tegenstellingen nooit los van elkaar.” 

In Qi spelen vier strijkers vanuit de klassieke traditie samen met vier dansers uit de hiphop en contemporary dance. De binnen- en buitenwereld komen samen op een manier die je niet vaak ziet. Daarvoor is nieuwsgierigheid naar elkaar nodig en dat vraagt veel van allemaal. De musici spelen stukken uit het hoofd, bewegen mee en verlaten hun vertrouwde werkwijze. Je ziet ze op rijdende decorstukken waarop dansers hen meenemen in de compositie. Het hele podium wordt benut, het is één geheel, één spel van rustige muziek en beweging.