Sjostakovitsj Negende symfonie

Phion
zo 12 nov 2023 16:00
zo 12 nov 2023
16:00
  • zo 12 nov 2023
    16:00
    Hanoszaal
  • Inclusief koffie/thee vooraf en een (pauze)drankje

De Franse dirigent Pascal Rophé heeft vooral naam gemaakt in hedendaags repertoire, maar gaat met Phion  wat verder terug in de tijd met de Negende symfonie van Sjostakovitsj. Daarnaast speelt Thomas Beijer, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2022, Beethovens Derde pianoconcert: een gloedvol werk op het snijvlak van briljante virtuositeit en robuuste zeggingskracht.

Pascal Rophé dirigeert Sjostakovitsj 9

De Franse dirigent Pascal Rophé heeft vooral naam gemaakt in hedendaags repertoire en dirigeerde al een groot aantal wereldpremières. Met Phion gaat hij wat verder terug in de tijd met de Negende symfonie van Sjostakovitsj. Dit werk moest, zo vlak na de Tweede Wereldoorlog, een groots eerbetoon zijn aan de overwinning, maar het werd een humoristische en bijna satirische kleine symfonie waarin de componist het leger aardig op de hak neemt. Bij zijn leven werd het werk volledig verguisd door de Sovjetmachthebbers, maar tegenwoordig is het de meest gespeelde symfonie van de Russische meester.

Thomas Beijer speelt het Derde pianoconcert van Beethoven

Als opening van het concert is pianist Thomas Beijer aan het woord. Hij is niet zomaar een pianist. De jury die hem in 2022 de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs toekende, noemde hem een ‘uomo universale’ die speelt, componeert, tekent en schrijft. Hij speelt het Derde Pianoconcert van Beethoven. Voor Beijer een componist waar hij in de loop der jaren een dierbare bewondering voor heeft ontwikkeld: ‘Beethoven ervaar ik als mensenwerk, niet meer als een heilig brok graniet.’ En dat is precies waar dit pianoconcert om vraagt. Serieus in zijn mineur toonsoort, maar briljant in virtuositeit en robuust in zeggingskracht toont het overtuigend de mens Beethoven.

Programma

Beethoven Pianoconcert nr. 3 (Pianoconcert nr. 3 op. 37 in c)
Sjostakovitsj Symfonie nr. 9 (Symfonie nr. 9 op. 70 in Es)

Credits

Pascal Rophé dirigent 
Thomas Beijer piano

 

Bij de buren

Kan je op deze datum niet óf wil je meer zien van dit gezelschap? Kijk dan ook eens naar de voorstellingen van Phion bij onze ‘buren’ in de Deventer Schouwburg of Theater de Hanzehof.