Brahms Vierde en Bruchs Vioolconcert

Phion
vr 8 mrt 2024 20:00
vr 8 mrt 2024
20:00
  • vr 8 mrt 2024
    20:00
    Hanoszaal
  • Inclusief koffie/thee vooraf en een (pauze)drankje

Romantiek ten top in dit programma onder leiding van Alexei Ogrintchouk. Liza Ferschtman speelt het Vioolconcert van Bruch. Een echte evergreen: romantisch, fantasievol en virtuoos. Met de Vierde symfonie van Brahms staat nog een publiekslieveling op het programma. Vooral het slot met zijn barokke passacaglia maakt nog steeds diepe indruk op de luisteraar. Ook recent gecomponeerde muziek in dit concert. Calliope Tsoupaki, tot 2021 Componist des Vaderlands, schrijft in opdracht van Phion een geheel nieuw orkestwerk.

Liza Ferschtman speelt Bruch

De combinatie van Liza Ferschtman en Phion heeft de afgelopen jaren al tot heel wat mooie concerten geleid. Samen voerden ze diverse grote vioolconcerten uit en dat van Korngold verscheen zelfs op cd. Deze keer staat het Vioolconcert van Bruch op het programma. Het enige werk van de componist dat echt bekend is geworden, maar dat igeldt dan ook voor elke noot: romantisch, fantasievol en technisch op zijn minst uitdagend. En voor Liza Ferschtman een dierbaar stuk. ‘Haar spel was overtuigend, zelfverzekerd, virtuoos en moedig’, zoals de pers het beschreef naar aanleiding van een uitvoering met de London Philharmonic enkele jaren geleden.

 

Alexei Ogrintchouk dirigeert Brahms en Tsoupaki

Nog een publiekslieveling op het programma, een symfonisch werk van Bruchs goede vriend Brahms. Zijn Vierde symfonie was al vanaf de première een enorm succes dat nooit meer is verstomd. Vooral het slot met zijn barokke passacaglia, naar voorbeeld van de door hem zo bewonderde Bach, maakt nog steeds diepe indruk op de luisteraar. Naast alle romantiek in dit concert onder leiding van Alexei Ogrintchouk, ook muziek waarvan de inkt nog amper droog is. Calliope Tsoupaki, één van de meest succesvolle componisten van onze tijd en tot 2021 Componist des Vaderlands, schrijft in opdracht van Phion een geheel nieuw orkestwerk.

Programma

Tsoupaki opdrachtcompositie, wereldpremière (opdrachtcompositie)
Bruch Vioolconcert nr. 1 (Vioolconcert nr. 1 op. 26 in g)
Brahms Symfonie nr. 4 (Symfonie nr. 4 op. 98 in 4)

Credits

Alexei Ogrintchouk dirigent
Liza Ferschtman viool

 

Bij de buren

Kan je op deze datum niet óf wil je meer zien van dit gezelschap? Kijk dan ook eens naar de voorstellingen van Phion bij onze ‘buren’ in de Deventer Schouwburg of Theater de Hanzehof.