Culturele Pleinmarkt

Festival Apeldoornse Amateurkunst
vr 9 jun 2023 - za 10 jun 2023
vr 9 jun 2023
-
za 10 jun 2023
 • vr 9 jun 2023
  -
  za 10 jun 2023
  Orpheus
  Vrij toegankelijk

De Culturele Pleinmarkt (CPM) beleeft in 2023 op 9 en 10 juni haar 54ste editie. 
Jaarlijks komen vele duizenden Apeldoorners op dit evenement af.
De Culturele Pleinmarkt laat bezoekers kunst en cultuur beleven, brengt ze in contact met het culturele veld en stimuleert ze daardoor om zelf actief te worden.

Jongeren zijn een belangrijke doelgroep en daartoe werken we nauw samen met Gigant, de Stichting Particuliere Muziekdocenten Apeldoorn en andere deelnemers van het Platform Amateurkunst. Door facilitering van Orpheus kunnen we een tweedaags evenement aanbieden en er een écht breed Festival Amateurkunst Apeldoorn van maken. 

We streven voortdurend naar vernieuwing en ieder jaar leggen we het accent op een ander aspect van het kunstzinnig spectrum.  

Ons motto: Kom dat zien, moet je horen, dat wil je óók doen!

Twee dagen lang genieten van kunst en cultuur!

Door de unieke samenwerking met Orpheus is het mogelijk om een tweedaags festival te organiseren.

 • Op vrijdagavond 9 juni organiseren van samen met de Apeldoornse Korenfederatie een Mini Koren Festival
 • Op zaterdag 10 juni hebben we de beschikking over twee buitenpodia en drie zalen en daardoor kunnen we ongeveer 50 optredens programmeren.
 • Het festivalterrein wordt daarnaast opgefleurd met 100 kramen beeldende kunst die in en om Orpheus opgesteld staan.
 • In de Hanosfoyer presenteren we het programma ‘Cultuur in beweging’ . Daar kan jong talent zich laten horen, kunnen artiesten en publiek in de Cultuurbeurs afspraken met elkaar maken over optredens in de loop van het volgende jaar en besteden we aandacht aan street-art / urban art en interculturele diversiteit.  

De Culturele Pleinmarkt is daarmee de gezelligste en grootste culturele ontmoeting van en voor Apeldoorners, waar je meemaakt wat er op cultureel gebied in Apeldoorn voor jong en oud te beleven is, waar kunstenaars, podiumgroepen, culturele instellingen en verenigingen zichzelf presenteren en nieuwe deelnemers kunnen werven.

Programma

Vrijdagavond 9 juni

Mini Korenfestival  

Samen met de Apeldoornse Korenfederatie organiseren we een Mini Korenfestival. In de Altioszaal en het theaterrestaurant laten verschillende koren horen wat een grote verscheidenheid  aan muzikale stijlen er is. Voor iedereen die wil zingen is er keus genoeg.

Zaterdag 10 juni: CPM markt, muziek, zang en dans

Markt

Kom dat zien….
Op zaterdag is er de beeldende kunstmarkt, die ruimte biedt aan een grote diversiteit van kunstenaars en culturele instellingen. Over het hele terrein verspreid staan ongeveer 100 kunstenaars van allerlei pluimage. Zij laten een kleurrijk en divers palet zien op het gebied van schilderen, tekenen, sieraden en keramiek maken etc. Aan de kunstenaars wordt gevraagd om, als het enigszins mogelijk is, actief aan het werk te zijn in de kraam, waardoor het voor bezoekers nog levendiger wordt. 

Podia

Moet je horen…..
Daarnaast zijn er maar liefst 5 podia waar 50 Apeldoornse gezelschappen en artiesten optreden. Zij laten zien dat zingen en dansen plezier geeft. Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden en kan mensen overhalen om zelf ook actief te worden. Een aantal van deze organisaties en groepen heeft ook een kraam en daar kan het publiek informatie opvragen en lid worden. Ook aan andere culturele instellingen bieden wij de gelegenheid zich op de markt te presenteren. Zij kunnen zichzelf laten zien en deelnemers werven voor het nieuwe seizoen of hun activiteiten voor het voetlicht van een groot publiek brengen. 

Cultuur in beweging

Dat wil je ook doen!.....
In dit onderdeel ontdekken kunstenaars elkaars onvermoede kanten, ontmoeten kunstenaars instellingen en bedrijven en kunnen jongeren hun talenten tonen.

Street-art/urban art
Scholieren gaan actief aan de slag met het maken van straatkunst. Zij krijgen in workshops les van docenten en bekijken via You Tube  voorbeeldfilmpjes. De resultaten worden  later tentoongesteld bij Gigant.

Cultuurbeurs
Podiumgroepen willen ook in de loop van het jaar graag vaker optreden. Wij helpen ze om nieuwe podia te vinden en nodigen instellingen, scholen en bedrijven uit om hun wensen kenbaar te maken.

Op een culturele beursvloer kunnen ze afspraken met elkaar maken voor het komende jaar.  

Interculturele diversiteit
In de werkgroep intercultureel (Winc) werken culturele en maatschappelijke organisaties samen met de bedoeling om zicht te krijgen op de behoefte van mensen met een migratieachtergond voor kunst- en cultuurdeelname en in samenwerking daar een passend aanbod op te creëren. In een netwerkbijeenkomst met muziek, theater en een wereldlunch verkennen zij de mogelijkheden voor meer diversiteit in het culturele aanbod en koppelen zij vraag en aanbod.