NJO Winterconcert: Le Sacre de Printemps

Nationaal Jeugdorkest
vr 20 jan 2023 20:00
vr 20 jan 2023
20:00
  • vr 20 jan 2023
    20:00
    Hanoszaal
Het Nationaal Jeugdorkest (NJO) biedt een podium aan jong toptalent tussen de 18 en 26 jaar. Daarmee is het een springplank voor conservatoriumstudenten naar een professionele carrière. In januari doet dit orkest tijdens de jaarlijkse Wintertournee de Nederlandse concertzalen aan.

Het Nationaal Jeugdorkest onder leiding van vaste gastdirigent Antony Hermus speelt een programma rondom het revolutionaire Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky, oorspronkelijk geschreven als ballet waarin heidense offerrituelen centraal staan: de komst van de lente wordt gevierd met een rituele dans waarin een maagdelijk meisje danst tot ze er dood bij neervalt. Speciaal voor het NJO schreef componist Bram Kortekaas een opmaat voor en tevens hommage aan dit werk dat tijdens deze tournee in première gaat.

Naast dit tweeluik van Kortekaas en Stravinsky, voert het NJO Les offrandes oubliées uit van Olivier Messiaen en de tweede suite uit Daphnis et Chloé van Maurice Ravel. Met deze werken onderstreept het orkest zowel het thema van het  brengen van offers, alhoewel die bij Messiaen juist een katholieke en devote betekenis hebben, als de muzikale traditie van Stravinsky waarin conventies werden losgelaten én Les Ballets Russes hoogtijdagen beleefden.

Programma

Olivier Messiaen - Les offrandes oubliées
Maurice Ravel - Daphnis et Chloé Suite 2
Bram Kortekaas - L'Élue, Prélude pour orchestre (nieuwe compositie voor het Nationaal Jeugdorkest in opdracht van het AVROTROS Vrijdagconcert)
Igor Stravinsky - Le Sacre du printemps

Credits

Nationaal Jeugdorkest o.l.v. Antony Hermus