MAGNIFICAT en MASS

Bachkoor Apeldoorn
vr 25 nov 2022 20:00
vr 25 nov 2022
20:00
  • vr 25 nov 2022
    20:00
    Hanoszaal

Heeft u weleens gehoord van Steve Dobrogosz? Misschien als u van jazz houdt maar als componist van klassieke muziek is Dobrogosz in Nederland minder bekend. En dat is jammer, want hij heeft prachtige muziek gecomponeerd. Bachkoor Apeldoorn heeft zijn mis uit 1990 op het programma staan. Dobrogosz vindt dat zijn muziek vooral mooi moet klinken, met harmonische lijnen. De mis klinkt ingetogen met verrassende wendingen.

Naast deze mis staat John Rutter op het programma met zijn Magnificat, uit bijna dezelfde tijd: 1992. Rutter geniet in Nederland iets meer bekendheid, maar dit Magnificat wordt ook niet vaak uitgevoerd. Het is een lofzang op Maria met Zuid-Amerikaanse invloeden. Rutter bracht veel tijd door in Mexico en Puerto Rico. Ook kunt u soms de klanken van een Engelse Evensong horen en ook een gregoriaanse melodie. In het tweede deel van het Magnificat wordt de traditionele tekst onderbroken door een Engels gedicht: a rose, a lovely rose. Maria wordt vaker geassocieerd met een roos. Kortom, veel redenen om naar dit originele en mooie programma te komen luisteren!

Programma

MAGNIFICAT - John Rutter
MASS - Steve Dobrogosz

Credits

Bachkoor Apeldoorn & Nationaal Symfonisch Kamerorkest (Naska) | Bas van den Heuvel dirigent | Esther Kuiper mezzosopraan | Hans Erik Dijkstra piano | Dirk Luijmes orgel