Het Achtste Leven (voor Brilka)

Toneelgroep Oostpool
di 9 mei 2023 18:30 - 23:30
di 9 mei 2023
18:30 - 23:30
  • di 9 mei 2023
    18:30 - 23:30
    Rabobankzaal
Muziektheatervoorstelling naar de wereldberoemde roman van Nino Haratischwili

Met Het Achtste Leven (voor Brilka) brengt regisseur en artistiek directeur Daria Bukvić de theaterbewerking van de gelijknamige roman van de Georgische schrijfster Nino Haratischwili. Een monumentaal familie-epos dat zes generaties omspant tussen 1900 en nu. Dit verhaal, over acht levens uit één Georgische familie, begint in een kleine stad tussen Georgië en Azerbeidzjan, waar een ambitieuze chocoladefabrikant zijn dochters grootbrengt. Zijn verrukkelijke chocoladedrank brengt hem rijkdom en aanzien, maar dat betekent in die tijd ook al spoedig gevaar. Nitsa, de achterkleindochter van Stasia, een van de dochters van de chocoladefabrikant, woont generaties later in Berlijn en vertelt op meeslepende wijze, met veel ironie en humor, de dramatische geschiedenis van haar familie. Een geschiedenis die onlosmakelijk samenvalt met die van de ‘rode’ twintigste eeuw – een cruciale periode in de Europese geschiedenis – met de opkomst en ondergang van de Sovjet-Unie en het wegvallen van het IJzeren Gordijn.

Ode aan de sterke vrouw

Het Achtste Leven (voor Brilka) is een grootse en epische muziektheatervoorstelling. Een hartverscheurend en tegelijk troostrijk drama verteld vanuit het perspectief van vrouwen uit verschillende generaties, waarbij het publiek meegenomen wordt op een emotionele, visuele en muzikale reis door de twintigste eeuw. Met live gezongen en gespeelde muziek: van Kaukasische en Slavische folkloristische liederen tot popnummers uit latere decennia. Daria Bukvić maakt deze voorstelling als ode aan de sterke vrouwen uit haar familie, die middels hun veerkracht de wreedheden van de geschiedenis met opgeheven hoofd hebben weten te doorstaan.

Boek een maaltijd bij deze extra lange voorstelling

Het Achtste Leven (voor Brilka) is een voorstelling die ruim vijf uur duurt (inclusief pauzes). Vanwege deze bijzondere lengte zijn er twee pauzes. Onze keuken verzorgt een heerlijke snelle maaltijd voor in de eerste pauze. Deze nasibox (kip of vega) kan bij het bestellen van je tickets bijgeboekt worden. 

Credits

regie Daria Bukvić | naar de roman van Nino Haratischwili | tekst Emilia Linda Heinrich, Julia Lochte en Jette Steckel | vertaling Jantsje Post en Elly Schippers | dramaturgie Madelon Kooijman | scenografie Marloes & Wikke | kostuumontwerp Dymph Boss | muziek Wilko Sterke | lichtontwerp Yuri Schreuders