Coriolanus

Het Nationale Theater
di 21 feb 2023 20:00
di 21 feb 2023
20:00
  • di 21 feb 2023
    20:00
    Rabobankzaal
Shakespeares scherpste stuk over de gespannen relatie tussen volk en politiek

Wanneer generaal Coriolanus (Yela de Koning) als winnaar terugkeert uit de oorlog, juicht het volk haar toe. En dat terwijl ze haar vóór de oorlog nog haatten. Gesteund door machtige vrienden stelt Coriolanus zich verkiesbaar voor het hoogste politieke ambt. Niets lijkt haar benoeming in de weg te staan, maar dan hitsen haar politieke vijanden het volk op. Wanneer de burgers kwaad het Capitool bestormen, moet Coriolanus vluchten. Uit wraak sluit zij zich aan bij de verslagen vijand: zij zal de stad waarvoor zij haar leven zo vaak waagde alsnog vernietigen.

“Dit is NU!”

In Coriolanus beschrijft Shakespeare vlijmscherp de werking van de politiek: hoe machtsgroepen opereren en retoriek werkt. Ook legt hij de wispelturigheid van de publieke opinie bloot: we zien hoe het volk Coriolanus verafschuwt, dan weer toejuicht, om haar enkele scènes later te verbannen. Bovenal laat Coriolanus zien wat er in een samenleving gebeurt als verstand en gemeenschappelijk belang niet langer leidend zijn, maar emotie en opportunisme de boventoon voeren. Regisseur Nina Spijkers (Laura H., The Nether): “Bij elke zin die ik las, dacht ik: dit moeten we spelen, dit is NU! Het zijn de boeren die in hun tractoren optrokken naar het Binnenhof en de bestormers van het Capitool, maar óók de burgers in Groningen.” Yela de Koning (The Nether, Trojan Wars) speelt de titelrol in deze hypermoderne Shakespeare met hoge hartslag en rake klappen.

Theaterhart: extra randprogramma voor de beste toneelbeleving!

Bij deze voorstelling zijn speciale Theaterhart tickets bij te boeken: Een Theaterhart ticket biedt je, voor € 5,- extra, een randprogramma voor de beste toneelbeleving. Met een Theaterhart ticket maak je jouw theaterbezoek nóg specialer.

Kies je voor een Theaterhart ticket, dan word je om 18:30 uur ontvangen door met een heerlijke maaltijdsoep.
Daarna volgt een interactief verdiepend programma met Remco van Rijn, dramaturg van Het Nationale Theater, met als thema ‘democratie’. Wat was democratie vroeger, en nu? Hoe blijf je als politicus in de huidige tijd ‘op het goede pad’?

Credits

Tekst: William Shakespeare
Regie: Nina Spijkers
Cast: Mariana Aparicio Torres, Emma Buysse, Bram Coopmans, Fjodor Jozefzoon, Yela de Koning, Rick Paul van Mulligen, Betty Schuurman, Joris Smit, Jaap Spijkers e.a.