Gelukzoekers op Sumatra

Van de makers van De Tolk van Java en Lichter dan ik
Stefan Rokebrand, Tara Hetharia, Willem Voogd, Yara Alink, Joenoes Polnaija en Rick van Werd in
wo 25 jan 2023 20:00
wo 25 jan 2023
20:00
  • wo 25 jan 2023
    20:00
    Rabobankzaal

Na het succes van De Tolk van Java en Lichter dan ik volgt opnieuw een voorstelling die de onderbelichte kant van de Nederlandse koloniale bezetting van Indonesië toont. Geïnspireerd op de in die tijd scandaleuze romans Rubber (1931) en Koelie (1932) van Madelon Székely-Lulofs, een schrijfster die haar tijd ver vooruit was, duikt Gelukzoekers op Sumatra in een vaak geromantiseerd verleden. Een geschiedenis vol ongelijkheid, repressie en verstikkende beloftes van rijkdom, die vandaag de dag zijn sporen nog altijd nalaat.

Terwijl in Europa de roaring twenties hoogtij vieren, komt een jong echtpaar haar geluk beproeven op de plantage in Sumatra. Tegelijkertijd komen Roeki en Karminah hier werken, gelokt door valse beloftes. Al snel blijken zij als contractarbeiders vast te zitten in een systeem van uitbuiting en onderdrukking. 
Aanvankelijk gaan de rubberprijzen skyhigh en feesten de bewoners erop los. Totdat de prijzen instorten. Terwijl het oerwoud wordt vernietigd – het begin van de  grootschalige ontbossing die nog altijd gaande is – volgt onherroepelijk het verval op de plantage. Uiteindelijk blijkt iedereen bedrogen uit te komen.

Theaterhart: extra randprogramma voor de beste toneelbeleving!

Bij deze voorstelling zijn speciale Theaterhart tickets bij te boeken: Een Theaterhart ticket biedt je, voor € 5,- extra, een randprogramma voor de beste toneelbeleving. Met een Theaterhart ticket maak je jouw theaterbezoek nóg specialer.

Kies je voor een Theaterhart ticket, dan ben je om 19:00 uur welkom bij een minimasterclass van historicus Sander van der Horst. Hij vertelt over de planterseconomie op Sumatra en de mogelijke doorwerking hiervan in het heden. Ook vertelt Van der Horst meer over hoe (Europese en Indonesische) 25 mannen en vrouwen daar een rol in speelden.

Credits

Vrij naar de romans van Madelon Székely-Lulofs
Tekst en regie Olivier Diepenhorst

Tekst dramaturgie: Janine Brogt 
Spel: Stefan Rokebrand, Tara Hetharia, Willem Voogd, Yara Alink, Joenoes Polnaija en Rick van Werd

Foto Piek