De Gliphoeve

Orkater
do 17 nov 2022 20:00
do 17 nov 2022
20:00
  • do 17 nov 2022
    20:00
    Rabobankzaal

Een muzikaal familiedrama over ontheemding en integratie

Na het succes van Woiski vs. Woiski presenteren Orkater en het Bijlmer Parktheater De Gliphoeve, deel twee van een muzikale trilogie over de komst van Surinamers in Nederland.

Het is 1975. In Suriname wordt de onafhankelijkheid uitgeroepen. Wie gaat weg en wie blijft hier is een grote hit op de radio. Etta besluit met haar dochter Millie en zoon Glenn naar Nederland te gaan. Vader Stanley blijft voorlopig in Suriname.
Vol verwachting, energie en humor probeert deze sterke moeder haar kinderen een plek te geven in hun nieuwe vaderland. Maar niemand zit op ze te wachten, er is geen werk en er zijn geen woningen.

Ze komen terecht in De Gliphoeve, de eerste flat in de Bijlmermeer die gekraakt wordt door een groep Surinaamse activisten, die hun net gearriveerde landgenoten er woonruimte bieden. Gezinnen leven er onder, boven en op elkaar, soms in bittere armoede. Ondanks het beton vindt men er warmte: in eten en drinken, in muziek en in de gedeelde, vastberaden wil om te slagen. Maar het kleine gezin wordt flink op de proef gesteld.

De Gliphoeve is een voorstelling vol levenskracht en muziek als houvast om te overleven en door het beton heen te breken.

De Gliphoeve werd in 2021 officieel geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival en Dionne Verwey werd genomineerd voor een Colombina. Uit het juryrapport van de Nederlandse Toneeljury: “Verwey toont zich een indrukwekkend veelzijdig actrice in deze coming of age. Haar gedrevenheid, overgave en spelplezier doen smaken naar meer”

“een meeslepende en ontroerende familiekroniek, die de aandacht vestigt op een onderbelichte periode in de recente Nederlandse geschiedenis.” ★★★★

NRC

Credits

regie Geert Lageveen tekst Bodil de la Parra, Maarten van Hinte, Geert Lageveen spel Manoushka Zeegelaar Breeveld, Xavier Molijn, Dionne Verwey, Gery Mendes muzikale leiding Gery Mendes muziek Gery Mendes, Sophie Anglionin, Walther Muringen, Sanne Landvreugd choreografie Dionne Verwey dramaturgie Maarten van Hinte decor Ruben Wijnstok kostuums Arien de Vries regieassistentie Priscilla Vaudelle lichtontwerp Stefan Dijkman