Barbers Vioolconcert en de Zevende van Beethoven

Phion
za 13 mei 2023 20:00
za 13 mei 2023
20:00
  • za 13 mei 2023
    20:00
    Hanoszaal

Isabelle van Keulen speelt het Vioolconcert van Barber, Alexei Ogrintchouk dirigeert Beethovens Zevende

Concertvioliste Isabelle van Keulen

Bij het grote televisiepubliek is Isabelle van Keulen bekend als jurylid van ‘Maestro’, maar in hart en nieren blijft ze een concertvioliste met een inmiddels lange en uiterst succesvolle carrière op de nationale en internationale podia. Phion begeleidt haar in het Vioolconcert van de Amerikaanse Samuel Barber dat hij componeerde voor zijn studiegenoot Iso Briselli, het behoort tot de meest gespeelde vioolconcerten van de 20e eeuw. De eerste twee delen zijn melodieus en expressief. De finale is echter een virtuoos hoogstandje dat alle technische vaardigheden van de solist eist. Kortom een werk dat Isabelle van Keulen op het lijf geschreven is.

 

De geliefde Zevende symfonie

Voor Alexei Ogrintchouk, regelmatig terugkerend gastdirigent van Phion, is Beethovens Zevende symfonie een geliefd werk. Als gerenommeerd hoboïst speelde hij het talloze malen bij diverse orkesten, als dirigent gaf hij er nog niet zo lang geleden een indrukwekkende interpretatie van met Sinfonietta Riga. Bij leven was deze vrolijke symfonie vol dansende melodieën het populairste werk van de componist.

Nog meer dansende Beethoven in de ouverture die op het programma staat. In 1801 maakte hij een zeldzaam uitstapje naar het ballet met zijn Die Geschöpfe de Prometheus. De choreografie en zelfs het verhaal is verloren gegaan. Maar Beethovens muziek is gebleven en vooral de ouverture daaruit heeft zijn weg naar de concertzaal gevonden.

Programma

Beethoven Ouverture ‘Die Geschöpfe des Prometheus’ (Beethoven Ouverture ‘Die Geschöpfe des Prometheus’ opus 43)

Barber Vioolconcert (Barber Vioolconcert opus 14)

pauze

Beethoven Symfonie nr. 7 (Beethoven: Symfonie nr. 7 opus 92 in A)

Credits

Alexei Ogrintchouk dirigent
Isabelle van Keulen viool

Bij de buren

Kan je op deze datum niet óf wil je meer zien van dit gezelschap? Kijk dan ook eens naar de voorstellingen van Phion bij onze ‘buren’ in de Deventer Schouwburg of Theater de Hanzehof.